Vrhovniče, od ovoga nema vajde!
Nova srpska politička misao, 8.11.2017

"Danas", 08.11.2017.

 

Pet je nedelja već otkako nas je ekselencija Ditman, svrstao, rame uz rame, sa svojim velikim narodom, u disciplini kolektivne katarze, nesebično poredeći srpsku ulogu u praksi genocida sa epskim razmerama nemačkog doprinosa istoj temi - a da se, prema Nemcima, tradicionalno ulizički raspoloženi, naš Vrhovnik nije oglasio. Da protestvuje ili, možda, zahvali, ako se oseća počastvovanim... Dobro, de, ako misli da je sve kompenzovano s ono malo srebra sa pozlatom, okruženom lovorovim granama sa zalenim i crvenim tačkama od rubina, Orden prijateljstva se vika, što je naša Njegova eks-ekslencija dobio od Putina, u redu je - u suprotnom, mogu samo da mu poručim: Vrhovniče, od ovoga nema vajde, u udvorištvu ima i jačih! Ako ne verujete, iščitajmo zajedno naslovnicu "Hrvatskog lista" (Osijek, subota, 12. travnja 1941):

"Proglas ustaškoga pukovnika Kvaternika: Božja Providnost i volja našeg saveznika, te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskoga naroda i velika požrtvovanost našeg Poglavnika dra Ante Pavelića, te ustaškoga pokreta u zemlji i inozemstvu odredile su da pred dan Uskrsnuća Božjega Sina uskrsne i naša nezavisna Hrvatska država. Pozivam sve Hrvate, na kojemu god mjestu bili, a naročito sve časnike, podčasnike i momčad cjelokupne oružane snage i javne sigurnosti, da održe najveći red. Zapovjednici kao i momčad cjelokupne oružane snage neka odmah polože zakletvu vjernosti nezavisnoj hrvatskoj državi. Cjelokupnu vlast i zapovjedništvo cijele oružane snage preuzeo sam danas u svoje ruke kao opunomoćenik Poglavnika. Bog i Hrvati! Za dom spremni!

Tekst proklamacije nezavisne i slobodne Hrvatske: U sporazumu sa voljom vlade Reicha i pobjedničke njemačke vojske, a po nalogu ustaškog Poglavnika, Vođe hrvaskog naroda dra Ante Pavelića, proglašujem danas nezavisnu i slobodnu hrvatsku državu na cjelokupnom njezinom etnografskom i historijskom području i nalažem svim vlastima, gde god one bile, da se još danas položi zakletva na vjernost i poslušnost Poglavniku i Vođi hrvatskog naroda dru Anti Paveliću. Ujedno nalažem da ustaški povjerenici u mjestima preuzmu vlast, kako je to prije bilo određeno. Neka se njemačka vojska svagdje dočeka kao saveznik hrvatskog naroda i neka joj se u svakom pogledu ide na ruku. Slavko Kvaternik, zamjenik Poglavnika i zapovjednik hrvatske oružane sile

Njemački odredi u Hrvatskoj: Njemački tankovski odredi i motorizirane čete ušle su sinoć oko sedam sati u Zagreb, gdje im je cjelokupno građanstvo grada Zagreba priredilo oduševljene manifestacije. Sav grad se nalazi u zastavama.

Svečan doček njemačkih četa u Osijeku: Uz veliko oduševljenje osječkog građanstva, pozdravljen je ulazak njemačkih motoriziranih četa u Osijek... Na glavnom trgu u Gronjem gradu, koji je bio sav iskićen hrvatskim i njemačkih zastavama, skupila se nebrojena svjetina, među njima uzorno poređani hrvatski omladinci s velikim hrvatskim zastavama, te članovi njemačkog kulturnog saveza sa svojom omladinom. Ženske sviju staleža i dobi držale su u rukama kitice cvijeća kojima će pozdraviti njemačke vojnike. U sredini trga čekali su g. gradonačelnik Stjepan Vukovac...

Proglas muslimanskim Hrvatima: Danas u 12 sati posjetio je generala Slavka Kvaternika Ismet efendija Muftić, koji je izrazio najveće veselje Hrvata-muslimana, što je poglavnik uz pomoć Alaha i savezničkih sila stvorio hrvatsku državu... Glavni ustaški stan saopštio je da je BiH postala sastavni dio hrvatske države, jer je Bosna i prije bila sjedište naše hrvatske države. Nadalje se traži da Hrvati-muslimani prijateljski primaju njemačku vojsku i da okite svoje domove zelenim barjacima i milim hrvatskih zastavama, te da oduzimaju oružje od našeg neprijatelja Srbina. Dr Pavelić se drži gesla oca domovine dra Ante Starčevića da su muslimani najčišći Hrvati..."

(ova kolumna je, pod naslovom "I tome slično", izlazila osam i po godina u "Danasu", a današnji tekst nije objavljen uz obrazloženje da je "neumesan i neprimeren")