Vesti

2019
11
mar

Beograd
Novinar Vaš prijatelj

Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, Branko Ružić, Rodoljub Šabić, Igor Jurić i Novak Đoković - bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri i javne ličnosti u Srbiji tokom 2018. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja „Novinar – Vaš prijatelj“ koje je, sedamnaesti put za redom, tokom decembra 2018. i januara ove godine, sprovela PR agencija „Pragma“.

Među javnim ličnostima koje su tokom 2018. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - vidljivo promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, nezavisno od toga da li "na bolje" ili "na gore", izdvojili su se premijerka Ana Brnabić, Ivica Dačić, Dragan Đilas, Borko Stefanović i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su: Privredna komora Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Vladina kancelarija za KiM, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka.

U kategoriji gradskih institucija i preduzeća, najupečatljiviji su Beogradski sajam, JKP ’’Zelenilo - Beograd’’ i Turistička organizacija Beograd, a od profitnih (privrednih) organizacija koje su najbolje komunicirale s medijima, izdvojila se kompanija Koka-kola.

Među neprofitnim organizacijama novinari su izdvojili Fondaciju ’’Tijana Jurić’’, a od sportskih Fudbalski savez Srbije, Košarkaški savez Srbije i Vaterpolo savez Srbije".

Organizovani događaji koji su, prema oceni novinara, obeležili prošlu godinu u Srbiji su: Vojna vežba ’’Vek pobednika’’ i utakmice FK Crvena zvezda u Ligi šampiona.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova 300 novinara srpskih medija. U tradicionalnom istraživanju “Novinar – Vaš prijatelj” koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija „Pragma“, ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: državne institucije, političke organizacije, privredne i neprivredne organizacije, političke i ostale javne ličnosti, a biraju se i organizacije koje imaju najbolje kanale i sredstva komunikacije s novinarima.

(ilustracija uz info: karikatura Dušan Gađanski, "Pragma")

2019
05
feb
''U potrazi za snom'' u Ujedinjenim nacijama!
Beograd
Film Mladena Mitrovića

Dokumentarni film „U potrazi za snom“ (Chasing a Dream), autora Mladena Mitrovića, biće svečano prikazan u utorak, 12. februara 2019, u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, na inicijativu stalnih misija Bosne i Hercegovine i Srbije pri UN, a uz podršku i pokroviteljstvo UNESCO-a.

„U potrazi za snom“ je premijerno prikazan 2015. godine, a četiri godine kasnije, uz ogromnu gledanost, i dalje se prikazuje širom sveta, vodeći gledaoce kroz nepregledne dubine potisnutih emocija.

Autobiografska dokumentarna odiseja u kojoj autor, prelazeći put dug 50.000 kilometara i tragajući za junacima svog prvog igranog filma „Haustorče“ (1987), učenicima osnovne škole „Bratstvo i jednstvo“ iz Sarajeva, koje su ratna dešavanja raselila po celom svetu, snimana je više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD). Univerzalna priča o zajedničkom životu, žrtvama i prijateljstvu koje prevazilazi sve granice i strahote rata dolazi tamo gde i pripada, u „kuću svih naroda“ – Ujedinjene nacije.

Autorovo magično putovanje kroz svet snova i sećanja relizovali su producentska kuća "Fabrika snova" iz Beograda, u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima - Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije. Tokom realizacije, film, je postao i deo projekta UN „Dijalog za budućnost“.

2019
21
jan

Beograd
MOSTOVI & IZBORI

"MOSTOVI & IZBORI; političko kolumniciranje u Srbiji 2009 - 2018" - nova knjiga Cvijetina Milivojevića - upravo je izašla iz štampe.

Reč je o štivu koje je prirodan nastavak autorove prethodne knjige (objavljene 2008), "NA PRVU LOPTU; političko komuniciranje u Srbiji 1990 - 2007", koja je bila zamišljena kao objektivna hronologija i subjektivna istorija prvih 18 godina obnovljenog političkog pluralizma u Srbiji.

"MOSTOVI & IZBORI" predstavljaju izbor među više od 600 kolumni koje je autor, tokom jedne decenije, objavljivao, prevashodno, u dnevnim listovima u dnevnim listovima "Danas", "Politika" i "Naše novine".

Knjiga je koncipirana kao analiza i sinteza druge faze vremeplova odrastanja, sazrevanja i odumiranja srpske višepartijske scene, političkih stranaka i organizacija, lidera i kandidata za lidere. Ili, kako to autor kaže u predgovoru - "političkog voajerisanja" aktuelnog političkog komuniciranja u Srbiji.

Dr Vladimir Ilić podseća u recenziji da je "Branko Miljković davno poručio trubadurima da isto je pevati i umirati i da će poeziju svi pisati, a nije pretpostavljao da ni novinarska sloboda neće pevati kao što se pevalo o njoj", a da Cvijetin Milivojević upravo želi drugu vrstu slobode, jer je sloboda (i) estetska kategorija.

Knjigu "MOSTOVI & IZBORI; političko kolumniciranje u Srbiji 2009 - 2018", po ceni od 699 dinara, možete nabaviti u Agenciji "Pragma", Francuska 14, Begrad. Telefon: 011/3234-439. E-mail: office@pragma.rs.

2018
12
jun
Dan otvorenih vrata

Povodom održavanja 7. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, Svetskog dana velnesa i Kupa prijateljstva u fudbalu, opština Čajetina je od 9. do 11. juna organizovala posetu novinara Zlatiboru.

Za predstavnike beogradskih i lokalnih medija upriličen je radni ručak sa predsednikom Opštine Milanom Stamatovićem i zamenikom predsednika Opštine Arsenom Đurićem, kao i susret sa direktorkom JP “Gold gondola” Bojanom Božanić i direktorom Turističke orgnaizacije Zlatibor Vladimirom Živanovićem.

Mediji su tokom boravka na Zlatiboru, upoznati sa funkcionisanjem opštine Čajetina, njenim privrednim, kulturnim, sportskim i turističkim potencijalima, ali i sa aktuelnim projektima, među kojima je najznačajniji projekat izgradnje zlatiborske gondole.

U okviru posete opštini Čajetina i Zlatiboru, novinari su obišli i dve najpoznatije turističke lokacije na ovom prostoru, muzej na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu, selu nadaleko poznatom po svojim pletiljama i Stopića pećinu, koja se nalazi između zlatiborskih sela Rožanstvo i Trnava i koja je najpoznatija po svojim bigrenim kadama.

2018
30
maj
Fudbalski i filmski spektakl na Zlatiboru
Beograd
Zlatibor

Organizatori 7. međunarodnog festivala sportskog filma (7-10. jun) i Kupa prijateljstva evropskih fudbalskih klubova (4-10. jun) najavili su iz beogradske \"Kinoteke\", sadržajan početak juna na Zlatiboru, planini sve više prepoznatljivoj po održavanju brojnih sportskim i kulturnih manifestacija.

- Veoma nam je drago da, baš u godini kada slavimo 125 godina organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru, imamo čast da, u okviru ove dve manifestacije, ugostimo neka od najznačajnijih sportskih imena ovih prostora. Svi programi su besplatni, tako da će svi posetioci Zlatibora biti u prilici da se, uz uživanje u sportskom filmu i fudbalskim utakmicama, druže i sa našim sportskim legendama kao što su fudbaleri Dagoslav Šekularac, Dragan Džajić, Dragan Stojković, Savo Milošević, Dejan Savićević - rekao je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije opštine Čajetina.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i suorganizator Kupa prijateljstva za fudbalere do 18 godina, Savo Milošević, naglasio je da će se na Zlatiboru spojiti sport i kultura, dve stvari veoma bitne za psihofizički razvoj naše dece. Posetioci Zlatibora će imati priliku da uživaju u fudbalskim majstorijama 10 najpoznatijih ekipa sa prostora bivše Jugoslavije i šest ekipa iz Italije, Španije, Turske i Mađarske.

Zamenik umetničkog direktora Međunarodni festival sportskog filma Aleksandar Avramović je najavio da će se projekcije održavati u sali Kongresnog centra \"Srbija\" na Zlatiboru i da će festival otvoriti ostvarenje \"250 stepenika\" sa Rađom, Kukočem, Đorđevićem i Pešićem u glavnim ulogama, a da će ga zatvoriti glumac Miloš Biković sa ruskim filmom \"Led\" , koji će dobiti specijalno priznanje za doprinos sportskom filmu kroz uloge fudbalera, košarkaša, šampiona u umetničkom klizanju.

Avramović je izdvojio nekoliko ostvarenja naših autora, među kojima su \"Od Urugvaja do Rusije\", \"Svetislav Pešić - više od trenera\", \"Kada je srebro sijalo kao zlato\" ali i sportske filmove iz Kine, Ruande, Francuske, Crne Gore, Norveške, Rusije, Belgije, Brazila, Argentine i Nepala.

Zanimljivost Festivala predstavljaće i druženje sa srpskom sportskom heroinom Natašom Kovačević a priznanja za životno delo će dobiti Dragoslav Šekularac, Dušan Ivković, Vladimir Stanković, Dragan Kićanović, Ivica Osim, Sreten Damnjanović, Slobodan Joksimović i Vojkan Borisavljević.

2018
19
mar

Beograd
Saradnik

Mirko Marinović, doajen srpskog i jugoslovenskog medijskog prostora i dugogodišnji saradnik agencije Pragma i predavač u Trening radionici za PR i odnose s medijima, preminuo je sinoć u Beogradu, u 88. godini.

Više od 400 polaznika Pragmine edukacije za odnose s javnošću, učilo je veštine organizovanja PR događaja, od ovog vrhunskog stručnjaka i organizatora brojnih međunarodnih skupova i press eventa u našoj zemlji, među kojima su samiti nesvrstanih (I i IX), te skupovi organizacija kao što su: KEBS (današnji OEBS), UNESCO, MMF, Svetska banka, Interpol.

Mirko Marinović rođen je 20. oktobra 1930. godine u Prizrenu. Završio je Pravni fakultet. Novinarstvom je počeo da se bavi 1950. godine na Radio Beogradu. U Radio Jugoslaviji je radio od 1955. do 1956. godine, nakon čega prelazi u „Jugoslovenski pregled“. Više od 20 godina bio je na čelu sektora za rad sa domaćim i stranim novinarima, kao pomoćnik saveznog sekretara za informisanje. Dobitnik je više državnih i novinarskih priznanja za rad u oblasti informisanja, pored ostalog, nosilac je i francuskog odlikovanja Legija časti - komandir.

Bio je član UNS-a i NUNS-a, i predsednik Aktiva novinara veterana UNS-a.

2018
08
mar

Beograd

Povodom Međunarodnog dana žena, održana je Nacionalna konferencija Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije, na kojoj je osim državnih institucija i međunarodnih organizacija, učestvovala i Unija žena Zapadne Srbije koju je predstavljala Jelena Ristić, uspešna preduzetnica iz Bogatića.

Prema rečima Jelene Ristić, žene iz ruralne sredine suočene su sa brojnim otežavajućim problemima i zato se teže odlučuju da pokrenu sopstveni posao, za razliku od žena u gradovima. U manjim mestima je veće nerazumevanje sredine jer postoji takvo shvatanje da je za ženu jedino bitno da čuva kuću i decu, dok se taj poslovni aspekt smatra samo kao element dopune kućnog budžeta – kaže Ristićeva i dodaje da je pristup početnim finansijama takođe teži jer su banke manje raspoložene da ženama iz ruralnih sredina otvore kreditne linije, pošto je za to potrebna imovina za hipoteku koja se u seoskim sredinama najčešće vodi na muškim članovima domaćinstava.

Ristićeva ističe da joj je cilj je da svoja iskustva prenese drugim ženama, o tome kako je moguće uspostaviti balans između uloge žene i majke u privatnom i poslovnom okruženju, u jednoj, pretežno ruralnoj sredini. U seoskim sredinama danas dostupne nove tehnologije, ali je činjenica da je društveni status žena sa sela uglavnom nepovoljan, da su zapostavljene, zanemarene, ne smatraju ih jednakim sa muškarcima, zakoni ih ne prepoznaju, a one nisu ni neobrazovane, ni lenje, ni nesposobne, već, naprotiv, veoma snalažljive, preduzimljive, spremne da rade – zaključuje Jelena Ristić.

Nacionalnu konferenciji o položaju žena na selu organizovalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije.

2018
07
mar

Beograd
Novinar Vaš prijatelj

NAJKOMUNIKATIVNIJE JAVNE LIČNOSTI I ORGANIZACIJE U 2017. PREMA TRADICIONALNOM ISTRAŽIVANJU PR AGENCIJE »PRAGMA«

Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Ivica Dačić, Branko Ružić, Nada Macura, Muamer Zukorlić, Sanda Rašković Ivić, Brankica Janković i Novak Đoković - bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri i javne ličnosti u Srbiji tokom 2017. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja „Novinar – Vaš prijatelj“ koje je, sedamnaesti put za redom, tokom decembra 2017. i januara ove godine, sprovela PR agencija „Pragma“.

Među javnim ličnostima koje su tokom 2017. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - vidljivo promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, nezavisno od toga da li na bolje ili na gore, izdvojili su se premijerka Ana Brnabić, Bogoljub Karić i Miloš Vazura.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede i

zaštite životne sredine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, Kancelarija poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Privredna komora Srbije i Narodna banka Srbije, dok se među političkim strankama izdvojila Demokratska stranka.

U kategoriji gradskih institucija i preduzeća, najupečatljiviji su Beogradski sajam i JKP ’’Zelenilo - Beograd’’, a od profitnih (privrednih) organizacija koje su najbolje komunicirale s medijima, najviše su ocenjeni Banka Inteza i MK Mountain Resort.

Među neprofitnim organizacijama novinari su izdvojili Jukom, a od sportskih Fudbalski savez Srbije i FK Partizan.

Organizovani događaji koji su, prema oceni novinara, obeležili prošlu godinu u Srbiji su: predsednički izbori, koncert Nika Kejva u beogradskoj Areni i fudbalska utakmica Crvena zvezda - Keln.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova 300 novinara srpskih medija. U tradicionalnom istraživanju “Novinar – Vaš prijatelj” koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija „Pragma“, ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: državne institucije, političke organizacije, privredne i neprivredne organizacije, političke i ostale javne ličnosti, a biraju se i organizacije koje imaju najbolje kanale i sredstva komunikacije s novinarima. (kraj)

(ilustracija uz info: karikatura Dušan Gađanski, Pragma)

2017
06
dec

Beograd
Istraživanje

Ogromna većina sudija (79 odsto) i tužilaca (80 odsto) smatra da postoji nepotizam ili lična veza prilikom izbora nosilaca pravosudnih funkcija u višim instancama a o sličnim procentima je reč prilikom prvog izbora za sudiju ili zamenika javnog tužioca. Da su opterećeni brojem predmeta, što značajno utiče na kvalitet njihovog rada, smatra 74 odsto sudija i 78 odsto tužilaca - saopštio je Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) jedne od rezultata njihovog istraživanja stavova sudija i tužilaca o pravosuđu u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno među 1.603 nosilaca pravosudnih funkcija - 1.218 sudija iz 83 suda (47 odsto svih sudija koji efektivno sude) i 385 tužilaca iz 47 tužilaštava (55 odsto svih tužilaca) širom Srbije, što ga čini najvećim istraživanjem ovog tipa u pravosudnom sistemu Srbije ikada.

Pravosudni funkcioneri su izneli i negativan stav i u odnosu na aktuelna pitanja njihovog rada kai i sa napredovanjem u karijeri, tako da 86 odsto sudija i 79 odsto tužilaca ima negativan stav o postojećem sistemu vrednovanja i 78 odsto funkcionera smatra da ono nebi trebalo da počiva na tzv. mesečnoj normi. Veliki stepen nezadovoljstva sudije (89 odsto) i tužioci (87odsto) izrazili su visinom plata koje imaju i kojima se, po njihovom mišljenju, ne obezbeđuje zakonska obaveza da bi visina plate trebalo da osigura porodicu funkcionera u materijalnom smislu zarad garantovanja njihove nezavisnosti. rezultatima istraživanja je iskazan i i visok stepen nepoverenja u transparentnost izbora sudija i tužilaca, te 75 odsto sudija i 71 odsto tužilaca smatra da je izborni proces netransparentan.

Ukupna ocena kojom su sudije ocenile stanje u pravosuđu (na skali od 1 do 5) je 2,67, a u slučaju tužilaca ocena je 2,58.

2017
30
nov
Opština ČajetinaOpština Čajetina

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, ukupne vrednosti četiri i po miliona evra, za čiju realizaciju je slovenačka vlada izdvojila 1, 5 miliona evra, još jedna je u nizu kapitalnih investicija usmerenih ka zaštiti životne sredine koja je od izuzetnog značaja ne samo za opštinu Čajetina već i za sve druge lokalne samouprave smeštene u slivu reke Drina – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, prilikom obeležavanja početka radova na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, u dolini reke Obudojevice, istakavši posebnu zahvalnost Centru za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) Republike Slovenije na finansijskoj pomoći i razumevanju za ovaj infrastrukturni projekat koji će opštinu Čajetinu svrstati među prve ekološke opštine u Srbiji.

Direktor CMSR Republike Slovenije Gašper Jež izjavio je da je izuzetno zadovoljan zbog početka izgradnje postrojenja za preradu otpadne vode na Zlatiboru i da se nada da će, za manje od godinu dana fabrika biti puštena u rad, naglasivši da su spremni da podrže sve aktivnosti i razvojne projekte opštine Čajetina, ali i da su zainteresovani da pomognu celom području oko reke Drine u pročišćavanju otpadnih voda koje se slivaju u tu reku.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović kaže da su još pre deset godina postojale inicijative za izgradnju ovakvih postrojenja, ne samo na teritoriji opštine Čajetina već i u celoj Srbiji, i da je, nakon toliko vremena, lokalna samouprava uspela da započne projekat što nije bilo nimalo lako, s obzirom da je bilo potrebno pripremiti plansku dokumentaciju i obezbediti finansijska sredstva za realizaciju izgradnje postrojenja.

Korisnik budućeg postrojenja biće JKP „Vodovod Zlatibor“ a prema rečima direktora ovog javnog preduzeća Rada Jovanovića, njegova izgradnja imaće višestruki značaj za Zlatibor, kako za njegov turistički razvoj i svrstavanje planine u turističku destinaciju prve kategorije tako i za zaštitu životne sredine i uređenje dela reke Obudojevice, gde će biti izgrađeno i šetalište.

Opština Čajetina završila je idejno rešenje, odredila lokaciju, uradila pristupni put i trafostanicu, kako bi se stekli svi potrebni uslovi za izgradnju ovog postrojenja, a radove na izgradnji postrojenja izvodi konzorcijum koji čine građevinske firme \\\\\\\"Jedinstvo\\\\\\\" iz Sevojna, beogradski \\\\\\\"Beohidro\\\\\\\" i slovenačka firma \\\\\\\"Hidroinženiring\\\\\\\".

U planu je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Sirogojno, Mačkat i Čajetinu, gde je i najveća koncentracija stanovništa, a kada se ovo realizuje opština Čajetina će biti prva kompletno ekološka opština u Srbiji.

2017
11
okt

Beograd
Izbor sudija i tužilaca

Bar polovina sudija i tužilaca u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca moraju biti izabrani od strane svojih kolega na neposrednim izborima, a sam izborni proces, tj. izborna kampanja morala bi biti detaljnije regulisana, uz ograničenja po ugledu na političke izbore, kako bi reforma pravosuđa dala neke konkretne rezultate – izjavio je Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA).

Mnogi zaboravljaju na različite uticaje koji postoje unutar pravosuđa, i zato sastav pravosudnih saveta koji obavljaju izbor sudija i tužilaca mora biti balansiran, a to znači da u njemu, pored sudija i tužilaca, moraju biti i nestranački članovi koje bi birala Skupština Srbije – ističe Trifunović i dodaje da u izboru sudija i tužilaca postoje koruptivni rizici, kao i rizici ličnog uticaja (nepotizam), zbog čega strukovno udruženje AKPA predlaže da se deo sastava pravosudnih saveta menja na godišnjem nivou, tj. da postoji tzv. rotacioni princip da bi se obezbedila njihova politička nezavisnost.

Takođe, izvori finansiranja kampanja moraju biti transparentni i mora se obezbediti jednaka dostupnost glasačkom telu svakog kandidata, bez obzira da li ga podržava strukovno udruženje ili je nezavisan kandidat – zaključio je Siniša Trifunović.

2017
25
sep

Beograd
AKPA

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) smatra da se novim konkursom Državnog veća tužilaca za izbor 54 zamenika tužilaca ništa konkretno neće promeniti u odnosu na prethodni konkurs koji je pre dva meseca Skupština Srbije povukla iz procedure i da je potrebno ozbiljnije unaprediti normativni okvir tog procesa. Predlažemo da se u novi Zakon o javnom tužilaštvu unese odredba da je završena Pravosudna akademija uslov za izbor javnih tužilaca, a da se prelaznim odredbama odloži puna primena tog uslova na 2 godine ili do izmene Ustava, u kom periodu bi se obezbedila zastupljenost u izboru svih kategorija kandidata - izjavio je Siniša Trifunović, predsednik AKPA, dodavši da je potrebno obezbediti poverenje u proces izbora u skladu sa zahtevom EU i Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa za period 2013-2018. godine. Ukoliko uspemo u nameri da dođe do izmene tih propisa, podržaćemo izbor funkcionera u javnotužilačkoj organizaciji, kao i predstojeći izbor sudija u sudovima širom Srbije - istakao je Siniša Trifunović.

- Trenutno pregovaramo sa ostalim strukovnim organizacijama u pokušaju da formulišemo zajednički predlog izmena Zakona o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu. Buduća rešenja moraju biti u interesu, kako sudijskih i tužilačkih pomoćnika, tako i svršenih polaznika Pravosudne akademije, ali pre svega moraju obezbediti pravnu sigurnost i izvesnost i otkloniti svaku sumnju u pošten izbor kod građana. I od Ministarstva pravde očekujemo da, sa svoje strane, pomogne da se planirane reforme u domenu izbora sudija i tužilaca urade u skladu sa usvojenim strateškim dokumentima i u planiranim rokovima - zaključio je Trifunović.

2017
27
maj

Beograd
HERAeduHERAedu

Drugi po redu, Festival knjiga “Fesk – Pazi šta čitaš” koji je okupio preko 30 izdavača iz Srbije, sa 700 odabranih naslova iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, zatvoren je danas nakon organizovane tribine na temu modnog marketinga u akademskoj literaturi, čime je zvanično završen četverodnevni program Fesk-a.

Najveći doprinos Festivala knjiga je upućivanje zajedničke inicijative nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvu prosvete i nauke i Gradskom sekretarijatu za kulturu da se poboljša status profesionalnih izdavača kapitalnih izdanja, kako sredstva iz budžeta ne bi dobijali isključivo instituti, fakulteti i druge institucije, čija osnovna delatnost nije izdavaštvo – izjavila je Zorica Stablović Bulajić, direktorka Festivala „Fesk - Pazi šta čitaš”.

Zorica Stablović Bulajić ističe da je Festival imao za cilj da predstavi knjigu kao kulturološki fenomen i edukativno sredstvo, kao i da ukaže na značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije, o čemu svedoči i potreba da program Fesk-a bude u znaku osam vekova od krunisanja prvog Nemanjića, napominjujući da je poseban značaj ove kulturne manifestacije što su predstavljena mnoga kapitalna izdanja za koja šira javnost i čitalačka publika do sada nije ni znala da postoje.

2017
26
maj

Beograd
Kriza u evrozoni

Finansijski centri moći koji su se i pre ali i tokom članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji nalazili u Londonu, mogu lako preći u Berlin ili Pariz ukoliko zvaničnici EU odluče da ojačaju finansijske poluge federalizacije nakon Bregzita – izjavio je Ivan Vujačić, profesor Ekonomskog fakluteta u Beogradu i dugogodišnji diplomata, na Festivalu knjiga "FESK - Pazi šta čitaš", tokom predstavljanja knjige "Kriza u evrozoni: najskuplji razvod na svetu", autora Ognjena Radonjića.

Vujačić je ocenio da je do nedavno u Evropskoj uniji postojala iluzija zajedničkog finansijskog tržišta, koje se probudilo tek 2010. godine kada je Grčka saopštila da ne može da vraća svoje dugove i dodao da do konačnog odlaska Velike Britanije iz Evropske unije možda i neće doći usled mnogobrojnih prepletenih interesa obe strane.

Na činjenicu da Evropska unija nema još uvek svoj zajednički identitet (nasuprot SAD) i da se to posebno vidi na zajedničkom finansijskom tržištu, ukazao je Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Autor knjige Ognjen Radonjić je u svetlu promena nakon nedavnih izbora u Austriji, Holandiji i Francuskoj pomenuo da su na vlast došle opcije naklonjene Evropskoj uniji ali i da je povećano učešće desnice, koja je po definiciji evroskeptična. Taj podatak, kao i onaj da je u najbogatijim zemljama Evrope došlo do velikog jaza između najbogatijih i najsiromašnijih građana, mu ne daju dovoljnu potporu da će kapitalistički sistem uspeti da povrati ravnotežu na finansijskom tržištu Evrope.

2017
25
maj

Beograd
Festival knjiga

Direktori i glavni urednici izdavačkih kuća koje se bave izdavanjem stručne i naučne literature podneće inicijativu Sekretarijatu za kulturu grada Beograda i Ministarstvu prosvete i nauke da se promeni odnos prema profesionalnim izdavačima koji su skrajnuti a u prvi plan se stavljaju instituti, fakulteti i druge institucije kojima izdavaštvo nije osnovna delatnost - zaključak je okruglog stola "Stručna literatura na margini ili stranputici" održanog u okviru Festivala knjige "FESK - Pazi šta čitaš".

Opšti utisak je da bi stručna i naučna literatura morali ponovo da budu deo kulturne politike države Srbije ili kao što je početkom XX veka govorio naš veliki državnik i publicista Stojan Protić "knjiga je nešto što zadire u naše nacionalno biće".

Diektor izdvačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović je istakao da nikada u istoriji Srbije nismo imali više naučno-obrazovnih ustanova i formalno najvećeg broja visokoakademskih građana a toliko male, minimalne tiraže objavljenih stručnih knjiga. Po njemu "naučne i stručne knjige su prilikom otkupa marginalizovane od strane javnih biblioteka a ni Ministarstvo kulture i informisanja ne pridaje odgovarajući značaj ovom nacionalnom blagu svake države". On rešenje vidi i obnavljanju konkursa grada Beograda za kapitalna dela u izdavaštvu kao i u povećanju bužeta nadležnog ministarstva namenjenog sufinansiranju kapitalnim izdanjima.

Sličnog mišljenja je i Dragorad Kovačević, glavni urednik Izdavačke kuće "Orion art", koji je istakao da "izdavaštvo deli sudbinu čitave kulture od koje se očekuje da, u uslovima kapitalizma, kao osnovni cilj sebi postavlja stvaranje profita". On rešenje vidi i u odvajanju većeg procenta budžeta za kulturu i u mogućnosti uvođenja automatizma prilikom otkupa naučne i stručne knjige od strane biblioteka.

2017
24
maj
Otvoren Festival knjiga FESK
Beograd
Pazi šta čitašPazi šta čitaš

Dodelom nagrada za izdanja objavljena 2016. i 2017. godine, u atriumu beogradskog hotela "Envoj" svečano je otvoren Festival kapitalnih izdanja knjiga "FESK - Pazi šta čitaš", jedinstven po tome što predstavlja samo kvalitetne naslove iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti.

U kategoriji knjiga koje su ostvarile naučni doprinos ravnopravno su nagrađena tri izdanja:

- Globalna nejadnakost, autora Branka Milanovića (izdavač: Akademska knjiga, Novi Sad)

- Srbi u Habzburškoj monarhiji 1 i 2, grupe autora: Goran Vasin, Dejan Mikavica, Nenad Lemajić i Nenad Ninković (izdavači: Priometej i Radio televizija Vojvodine, Novi Sad)

- Srpsko zidno slikarstvo u zemljama Lazarevića i Brankovića, autora Tatjane Starodubcev (izdavači: Univerzitet u Beogradu, Filozofski faklutet, Institut za istoriju umetnosti)

U kategoriji knjiga koje su doprinele inovativnoj obrazovnoj praksi nagrađena je knjiga:

- Pupin (1854-1935), koju je priredila Aleksandra Ninković-Tašić (izdavač: Istorijski muzej Srbije)

U kategoriji vrednog reprint izdanja stare knjige ili stare građe čija vrednost i aktuelnost odolevaju vremenu, nagrade su ravnopravno podelile dve knjige:

- Povelja kralja Milutina manastiru Banjska (u dve knjige), priređivača Đorđa Trifunovića (izdavač: Službeni glasnik, Beograd)

- Kvantitativni opis strukture srpskog jezika (u osam tomova), autor Đorđa Kostića (izdavač: Službeni glasnik, Beograd)

Posebno priznanje za umetnički utisak i kvalitet izdanja dobila je knjiga:

- Zelena - istorija jedne boje, autora Mišela Pasturoa (izdavač: Službeni glasnik, Beograd)

Festival knjiga će biti otvoren do subote, 27. maja a ulaz za posetioce je besplatan.

2017
23
maj
Festival kapitalnih knjiga od 24. do 27. maja u Beogradu
Beograd
FesK

Druga po redu, kulturna manifestacija Festival knjige – Fesk, čiji je cilj da na jednom mestu istakne kulturno i naučno blago Srbije, održaće se od 24. do 27. maja u Beogradu, u hotelu Envoj (Čika Ljubina 1), gde će se predstaviti 700 naslova iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, objavljenih 2016. i 2017. godine. Više od 30 izdavača ali drugih značajnih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja i nauke (muzeji, biblioteke, instituti) će prezentovati svoja kapitalna dela stvaraocima i ljubiteljima pisane reči. Festival će u sredu, 24. maja, u 14 sati, otvoriti Nikola Tanić, pomoćnik ministra za nauku, nakon čega će biti dodeljene nagrade za najbolju knjigu u više kategorija.

Žiri u sastavu Aleksandar Jerkov (direktor Univerzitetske biblioteke), Nikola Samardžić (redovni profesor Filozofskog fakulteta), Viktorija Podboj (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Zoran Blažina (dekan Fakulteta primenjenih umetnosti), Predag Šarčević (glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radio Beograda), Stana Šehalić (generalni sekretar Udruženja za tržišne komunikacije Srbije) i Jelena Šarenac (predsednik UO Društva Srbije za odnose sa javnošću) izabraće najbolje knjige u tri kategorije:

- knjiga koja ostvaruje naučni doprinos

- knjiga koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi

- vredno reprint izdanje stare knjige

U okviru Fesk-a će se u četvrtak, 25. maja, od 14 do 16 sati održati okrugli sto na

temu "Stručna i naučna literatura na margini ili stranputici: kapitalno izdavaštvo

između države i čitalaca" na kome će pokušati da se nađu rešenja kojima će i ova

vrsta knjiga moći da zauzme zasluženo mesto u nacionalnoj kulturi Srbije.

Organizatori Festivala su izdavačke kuće Heraedu i Evoluta a ulaz za sve posetioce je besplatan.

2017
09
maj

Beograd
KnjigaKnjiga

Saradnik i prijatelj PR agencije "Pragma" Milisav Petković objavio je prvu zbirku pesama pod nazivom ’’Zelenika’’, u kojoj se nalazi ukupno 60 pesama razvrstanih u tri ciklusa: Zelenika (ljubavne pesme), Mačkov kamen (duhovne pesme) i Sa margina poslovnika (pesme inspirisane društveno-političkim dešavanjima).

Milisav Mile Petković rođen je 1961. godine u Velikoj Reci u opštini Mali Zvornik. Završio je Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu. Osnivač je Demokratske stranke u Mačvanskom i Podrinjskom okrugu, a kao član DS bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije puna dva mandata. Od 1997 do 2000. godine radio je u Tehničkom i humanitarnom udruženju (THU) iz Bona. Dve godine je bio zaposlen u rudniku ’’Trepča’’ na Kosovu i Metohiji, a najveći deo radnog veka proveo je u rudniku "Kolubara" u Lazarevcu, gde je i danas zaposlen.

2017
20
apr
Vremeplov 1996-2017
Beograd
Građanski protestiGrađanski protesti

Prošle su pune dve decenije od studentskih i građanskih protesta, uzrokovanih velikom izbornom krađom 1996. godine. Da li se istorija ponavlja ili je reč o falsifikatu originala?

Umesto odgovora, nudimo vam deo marketinškog i aktivističkog ’’minulog’’ rada, dela saradnika PR agencija Pragma.

Dnevni list ’’Demokratija’’ rođen u tim danima s kraja 1996. godine, kada se na ulicama srpskih gradova budila demokratija, objavio je tada set razglednica sa motivima novinskih fotografija uslikanih na protestima, kao i pasoš ’’šetača Slobodne Srbije’’.

2017
23
feb
Turistička ponudaTuristička ponuda

Turistička organizacija opštine Bogatić predstaviće se na 39. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, od 23. do 26. februara, u hali IV Beogradskog sajma.

"Akcenat ovogodišnjeg sajamskog predstavljanja je na organizaciji 49. turističke manifestacije "Hajdučko veče", u avgustu ove godine. Kao turističke destinacije promovisaćemo Etno-park u Sovljaku, manastir Ilinje u Očagama i Termalnu rivijeru, ali i predstaviti ponudu smeštajnih kapaciteta u domaćoj radinosti. Naša prezentacija će spojiti tradiciju i kulturu Mačve i savremene trendove u razvoju turizma i turističkoj ponudi", rekao je Vladan Popadić, direktor Turističke organizacije.

"Iskoristićemo priliku da na ovogodišnjem sajmu najavimo novu manifestaciju koja će se organizovati početkom marta. Reč je o regionalnom takmičenju u pripremanju hrane, koje će u u našoj organizaciji pod pokroviteljstom Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG), prvi put u Bogatiću okupiti srednjoškolce gastronomskih smerova iz Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine i Srbije", dodao je Vladan Popadić, direktor Turističke organizacije Bogatića.

2017
21
feb
TOO Bogatić

Prvo regionalno takmičenje, u pripremanju hrane regiona "Drina-Sava", za učenike završnih razreda srednjih kuvarskih škola iz Srbije, Hrvatske i BiH, održaće se 10. marta u Bogatiću, uz podršku Turističke organizacije opštine Bogatić i Stalne radne grupe za ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru projekta "Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama" uz finansijsku podršku Evropske unije.

Učenici će se takmičiti u dve kulinarske kategorije: prošireni meni, baziran na tradicionalnom jelu podneblja iz kojeg takmičari dolaze i modernu gastronomiju – pripremanje jela po izboru.

2017
10
feb
17. po redu17. po redu

U organizaciji Opštine Čajetina, u zlatiborskom selu Mačkat, otvoren je 17. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda – ‘’Pršutijada’’ na kojoj će se od 10. do 12. februara predstaviti oko 20 proizvođača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Otvarajući manifestaciju predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je cilj te lokalne samouprave da podstakne razvoj porodične proizvodnje suvomesnatih proizvoda.

‘’Pršutijada je veoma značajna manifestacija za ovaj kraj. Nama je cilj da sajam dobije međunarodni karakter i u narednim godinama radićemo na zaštiti ovog brenda i izlasku naših tradicionalnih proizvoda i van Srbije’’ - izjavio je Stamatović. On je naveo da Mačkat ima oko 50 malih proizvođača suvomesnatih proizvoda ali i "Zlatiborac" kao veliku industriju i da je uspeh zagarantovan ako postoji saradnja lokalne samouprave i građana. Po njegovim rečima, država nije dovoljno pomogla održavanje Pršutijade. "Ovo je 17. po redu Pršutijada, a do sad su predstavnici države ili ministarstava došli u Mačkat tri ili četiri puta i dali podršku, sve ovde je stvoreno sopstvenim ulaganjima i sredstvima", pojasnio je Milan Stamatović.

Kvalitet suvomesnatih proizvoda izloženih na Pršutijadi kontrolisao je beogradski Jugoinspekt a Zlatnu medalju za goveđu pršutu prvi put na Sajamu hrane u Štutgartu osvojio je Ilija Stojanović.

Prema oceni žirija, najbolju domaću kobasicu napravio je Nikola Brković, Dragan Stojanović je pobednik u kategoriji ovčije stelje, dok je Radomir Šopalović osvojio prvo mesto za najkvalitetniju slaninu. Pobednik u kategoriji svinjska pršuta je Miroslav Stojanović, kome je pripala i specijalna nagrada za užičku slaninu, dok je specijalna nagrada za ovčije meso pripala Aleksandru Radojičiću.

2017
09
feb

Beograd
Novinar Vaš prijatelj

Rodoljub Šabić (poverenik za informacije od javnog značaja), Aleksandar Vučić, Rasim Lajić, Saša Janković (zaštitnik građana), Ivana Španović i Novak Đoković – bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri i javne ličnosti u Srbiji tokom 2016. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja „Novinar – Vaš prijatelj“ koje je, šesnaesti put za redom, tokom decembra 2016. i januara ove godine, sprovela PR agencija „Pragma“. Zanimljivo je da je potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, svih 16 godina, "novinarski žiri" svrstavao u sam vrh političkih i državnih funkcionera koji imaju najbolje odnose s medijima.

Među javnim ličnostima koje su tokom 2016. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, nezavisno od toga da li "na bolje" ili "na gore", izdvojili su se Marko Đurić, Čedomir Jovanović i Marijan Rističević.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su: Vlada Srbije i Ministarstvo odbrane, a među strankama Srpska radikalna stranka i Dveri.

U kategoriji profitnih (privrednih) organizacija najbolje su komunicirali s medijima "Laguna", "Hemofarm Štade" i "Vulkan".

Među neprofitnim organizacijama novinari su izdvojili Komesarijat za izbeglice i migracije i Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

Organizovani događaji koji su, prema oceni novinara, obeležili prošlu godinu

u Srbiji jesu: vanredni parlamentarni izbori, Sajam knjiga i rušenje objekata u Savamali.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova 300 novinara srpskih medija. U tradicionalnom istraživanju “Novinar – Vaš prijatelj” koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija „Pragma“, ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: državne institucije, političke organizacije, privredne i neprivredne organizacije, političke i ostale javne ličnosti, a biraju se i organizacije koje imaju najbolje kanale i sredstva komunikacije s novinarima. (kraj)

(Autor karikature: Dušan Gađanski)

2017
30
jan
Nova vatrogasna vozila za MUP Srbije
Beograd
Vatrosprem

Vlade Srbije i Belorusije dogovorile su u Minsku robno-finansijski aranžman u okviru koga će beloruski proizvođač kamionskih šasija MAZ (preko svog zastupnika u Srbiji, firme "Global Trade Solutions" doo) u prvoj polovini ove godine isporučiti 50 kamionskih šasija, koje će beogradska "Vatrosprem proizvodnja" doo nadograditi u vatrogasna vozila za potrebe Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Ovaj posao će finansirati Narodna banka Belorusije za šta je odobrenje dao predsednik Lukašenko tokom nedavne zvanične posete premijera Vučića Belorusiji.

"Ovo je za Srbiju veoma važan dogovor jer je prosečna starost vatrogasnih vozila MUP-a preko 30 godina, pa će se jedna takva obnova obaviti sa domaćim proizvođačem, što će u budućnosti obezbediti kvalitetan servis i održavanje vozila" izjavio je ovim povodom Dragiša Marinković, generalni direktor beogradske "Vatrosprem proizvodnje" doo, dodavši da tako naša i beloruska firma nastavljaju saradnju i zajednički nastup i na stranim tržištima.

2017
15
jan
Hajka na Drinsku lisicu

Četvrta po redu manifestacija “Hajka na Drinsku lisicu” u organizaciji Lovačkog udruženja “Mačva” iz Bogatića a u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bogatić, održana je 15. januara na terenima lovačkih sekcija Badovinci, Salaš Crnobarski i Crna Bara. Na prostoru lovnih terena uz samu obalu Drine, u dužini od 10 km, učestvovalo je više od 200 lovaca iz lovačkih udruženja iz regiona i gosti lovci iz Republike Srpske.

Dobar pogled, mirnu ruku i uspešan pogon na lisicu, pred sam početak grupnog lova, poželeo je Dragan Ružić, predsednik Lovačkog udruženja “Mačva” iz Bogatića. Lovci su formirali lovačke grupe, koje su se raporedile duž obale reke Drine u formaciji potkovice, od Pavlovića mosta preko Salaša Crnobarskog do Crne Bare. Iz više reona pušteno je oko 20 pasa goniča. Iskusni lovci, sa svojim psima tragačima su ubrzo ušli u trag divljači i posle nekoliko pucnjeva počelo je brojanje odstreljenih lisica. Na ovogodišnjem pogonu odstreljeno je šest lisica. Predstavnici LU “Mačva” podelili su zahvalnice svim učesnicima, a glavna nagrada – vaučer za lovačku pušku, otišla je u ruke Zorana Ćosića iz LU “Sloga” Lipolist.

“Na prvom terenu bilo je dosta zečeva, pa sam se prebacio na drugi, gde sam uz kanal uočio dve lisice, jednu sam odstrelio, dok mi je druga umakla”, rekao je Stefan Kojić, lovac LU “Sloga” iz Lipolista.

Posle završenog pogona, lovci su se vratili na zborno mesto gde su nastavili dobro druženje uz lovačke priče, gulaš i lutriju.

2017
10
jan
"Hajka na Drinsku lisicu"
15. januara

Lovačko udruženje "Mačva" iz Bogatića u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bogatić, četvrti put zaredom organizuje tradicionalnu manifestaciju "Hajka na Drinsku lisicu" u nedelju, 15. januara sa početkom u 8 sati, na prostoru lovnih terena opštine Bogatić uz samu reku Drinu - kaže Vladan Popadić, predsednik Turističke organizacije opštine Bogatić.

Popadić ističe da će lov biti organizovan na terenima lovačkih sekcija u Badovincima, Salašu Crnobarskom i u Crnoj Bari, u dužini od 10 kilometara, i da se očekuje između 300 i 400 lovaca iz cele Srbije i Republike Srpske. U prethodne tri hajke ulov lisice nikada nije izostao a dodatan motiv za sve lovce biće nagrada, odnosno lovačka puška za najuspešnijeg lovca – zaključuje Vladan Popadić.

2017
08
jan
Božićne galopske trke

Grlo Seven sa jahačem Lazarevićem pobednik je prve trke na 22. "Božićnim galopskim trkama 2017" u Bogatiću, dok je grlo Džekrem, sa Rizvanom Sakićem u sedlu, bilo pobednik u trci na stazi od 800 metara. U trci u sulkama pobedilo je grlo Kockar sa Draganom Živanovićem, ispred Marakeša i princa Krivajskog. Uprkos dvocifrenom minusu u Bogatiću, trkama je prisustvovalo nekoliko hiljada ljubitelja konja i konjičkih trka. Organizator trka je bio KK „Mačvanin“, a pokrovitelj Opština Bogatić.

„U ime Turističke organizacije zahvaljujem se svim posetiocima i učesnicima, koji su prisustvovali dvadesetdrugim po redu Božićnim trkama u Bogatiću. Ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mestu vidi spoj višedecenijske tradicije i odlične organizacije rukovodstva Konjičkog kluba „Mačvanin“, rekao zadovoljno nakon održanih trka Vladan Popadić, direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.

2016
28
dec
22. po redu

Tradicionalne, dvadeset druge po redu, "Božićne galopske trke" u Bogatiću biće održane 7. januara sa početkom u 12 sati na lokalnom hipodromu, uz učešće dvadesetak grla iz Bogatića, Šapca, Uba, Pančeva i drugih gradova Srbije – izjavio je Vladan Popadić, direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.

Popadić ističe da su planirane dve trkačke discipline, ravne galopske trke i trke u sulkama koje su karakteristične za hipodrom u Bogatiću, i da su organizatori ovog turističko-sportskog događaja opština Bogatić i konjički klub "Mačvanin" obezbedili bogat nagradni fond za najbolje takmičare.

Prema našoj proceni biće prisutno oko 5.000 posetilaca, ljubitelja konjičkog sporta, dodao je Popadić, napomenuvši da su konjarstvo i konjički sport oduvek bili razvijeni u ovom delu Mačve, o čemu govori i podatak da se "Božićne trke" u Bogаtiću orgаnizuju od 1977. godine i da je nаjvećа posetа zаbeleženа devedesetih godinа prošlog vekа, kаdа je ove trke posmаtrаlo 12.000 posetilаcа

Zvаnično prvi trkаčki dаn u Bogаtiću održаn je 1. mаjа 1950. godine nа mestu sаdаšnje stočne pijаce, gde se nаlаzio hipodrom. To imаnje se zvаlo "Đonlićа grаdinа" i tada je održаno pet gаlopskih i jednа trkа u dvokolicаmа. U glаvnoj trci nа 1.800 metаrа pobedilo je grlo Bengzijа, vlasnika Milаnа Miškovićа iz Belotićа koju je jаhаo Vlаjko Jović.

Konjarstvo i konjički sport oduvek su bili razvijeni u ovom delu Mačve, na ušću Drine u Savu. Prilikom odlаskа u rаt vojni obveznici u Kraljevini Srbiji su morаli sа sobom dа povedu i konjа. Drugim srpskim vojnicima su kralj i država davali ratne konje, ali ne i Mаčvаnima. Oni su nа to bili ponosni, jer su tvrdili da "nijedan krаljev konj nije bio bolji od njihovog". Od 32.000 konjа koliko je celo Podrinje dаlo u Prvom svetskom rаtu, čak dve trećine dаlа je Mаčvа. Sаmo je kućа Sаmurovićа iz Mačvanskog Prnjаvorа, prilikom mobilizаcije 1914. godine, dаlа oko 40 grlа.

Na teritoriji opštine Bogatić svadbe su bile nezaobilazni događaji kada se u konjskim trkama trčalo za muštuluk. Dužina staze, šorovima i sokacima, bila je od 1.200 do 3.000 metara, ali na svadbi domaćina Živadina Pelića iz Salaša Crnobarskog trčalo se na stazi dugoj 18 kilometara. Taj običaj se neguje i poslednjih pet decenija kroz manifestaciju "Hajdučke večeri" koja se održava u Crnoj Bari. Jedna od glavnih atrakcija tada su tradicionalna "Hajdučka svadba" i parada mačvanskih konja i fijakera

2016
22
nov
Sajam etno hrane i pićaSajam etno hrane i pića

Imajući u vidu da mačvanski region u velikoj meri učestvuje u ukupnoj proizvodnji maline i kupine u Srbiji, odlučili smo da Mačvu i Bogatić, na predstojećem Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, predstavimo kao značajnog proizvođača kupinovog vina – kaže Vladan Popadić, direktor Turističke organizacije opštine Bogatić (TOOB), ovog puta zadužene za promociju etno-hrane i pića.

Popadić dodaje da će Turistička organizacija opštine Bogatić upoznati posetioce sajma sa kupinovim vinom, priznatog proizvođača "Gačića magaza" iz Bogatića, koji je pre tri godine za to vino dobio nagradu Beogradskog sajma.

Osim pića iz mačvanskog kraja, promovisaćemo kozji sir u hrastovoj kori oplemenjen tartufima koji poljoprivredno gazdinstvo Budimirović specijalno proizvodi za rusko tržište i koji je još 2008. nagrađen na sajmovima u Moskvi i Briselu, mačvanske listiće, specijalitet našeg kraja, kao i druge domaće proizvode specifične za Mačvu i Bogatić – ističe direktor TOOB Vladan Popadić.

Na sajmu etno hrane i pića, koji se održava od 23-26. novembra u Beogradu, Turistička organizacija opštine Bogatić predstaviće i nekoliko manifestacija koje su usko povezane sa proizvodnjom hrane i pića, od kojih je najpoznatija "Metkovačka vesela mašina", inspirisana tradicijom pravljenja kvalitetne Metkovačke rakije.

2016
15
avg
Hajdučko večeHajdučko veče

Miloš Paunić iz Badovinaca ovogodišnji je pobednik takmičenja za mačvanskog harambašu, testu spretnosti u zaboravljenim sportskim veštinama: bacanju kamena s ramena, skoku u dalj iz mesta, nadvlačenju klipa, borbi na brvnu, preskakanju panja iz mesta i penjanju uz drvo. Drugo mesto osvojio je Aleksandar Krajišnik iz Majura, oborivši rekord takmičenja u disciplini preskakanja panja iz mesta, sa rezultatom 145,5 cm. Ovo je ujedno najbolji rezultat u proteklih 50. godina, koliko i traje nadmetanje za najboljeg harambašu u okviru manifestacije "Hajdučko veče" u Bogatiću. Pobednik je dobio originalnu oficirsku sablju i vaučer u vrednosti od 50.000 dinara.

U okviru manifestacije koja je proteklog vikenda proslavila 50 godina postojanja, mnogobrojni domaćini i njihovi gosti uživali su i u "Hajdučkoj regati" (spustu niz Drinu u dužini od 25 kilomatara), biciklističkoj trci "Biciklom kroz Mačvu", takmičenju u sportskom ribolovu i gađanju glinenih golubova. Dvodnevno dešavanje je upotpunjen bogatim kulturni program u kome su centralno mesto imali članovi folklornih društava ovog kraja, prezentujući običaj tradicionalne "Mačvanske svadbe" i estradna umetnica Ana Bekuta, koja je održala solistički koncert pred nekoliko hiljada posetilaca.

2016
08
avg
Bogatić - 14. avgustBogatić - 14. avgust

"Jubilej počinjemo "Hajdučkom regatom" na Drini u subotu, 13. avgusta a završavamo sutradan, 14. avgusta, vatrometom i koncertom Ane Bekute u Crnoj Bari. Između toga će svi posetioci uživati u takmičenju za najboljeg harambašu, tradicionalnoj "Mačvanskoj svadbi", biciklijadi "Biciklom kroz Mačvu", nastupu svetski poznatog folklornog ansambla "Đido", sajmu etno hrane i mnogo čemu još a sve u cilju očuvanja tradicije i kulture mačvanskog kraja. Inspiraciju smo našli u motivima romana "Haduk Stanko", našeg sugrađanina Janka Veselinovića" najavila je Snežana Janjić, direktorka Turističke organizacije opštine Bogatić.

Start spusta niz Drinu u dužini od 25 kilometara je predviđen za 10 sati sa lokacije alanovića navoz u Mačvanskom Prnjavoru, odmor je u Badovincima uz nadaleko čuveni vojnički pasulj a dolazak na finiš u Crnoj Bari se očekuje oko 18 sati. Prijavljeno je oko 100 čamaca sa više od 700 učesnika.

Kandidati za budućeg harambašu se uveliko pripremaju vežbajući skok u dalj iz mesta, skok preko panja, bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje klipka, borbu na brvnu i penjanje uz drvo. Pobednik osim slave i novčane nagrade dobija i pozlaćenu oficirsku sablju, istu onakvu kakvu dobijaju najbolji mladi oficiri Vojske Srbije.

Održavanje manifestacije "Hajdučko veče" pomoglo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi SWG.

2016
27
jul
RegataRegata

Turistička organizacija opštine Bogatić organizuje tradicionalnu „Hajdučku regatu" u nedelju, 7. avgusta 2016. godine, kada će se na oko 100 čamaca okupiti najmanje 700 ljubitelja Drine. Polazak je predviđen u 10 sati ispred Alanovića navoza u Mačvanskom Prnjavoru, odmor je u Badovincima, a dolazak na finiš u Crnoj Bari se očekuje oko 18 sati. .

Regata se odvija u okviru kulturno-zabavne manifestacije "Hajdučke večeri" posvećene očuvanju tradicije i kulture mačvanskog kraja, a inspirisane motivima iz romana "Hajduk Stanko" autora Janka Veselinovića. Program manifestacije se održava na više lokacija opštine Bogatić, sa centralnim delom u mestu Crna Bara. "Hajdučko veče", koje ove godine obeležava pet decenija trajanja, sadrži takmičenje za "Izbor harambaše", "Mačvansku svadbu", "Hajdučku regatu", takmičenje lovaca i ribolovaca, izložbu radova sa Likovne kolonije u Sovljaku, izbor najlepšeg fijakera, izložbe domaće radinosti, bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Održavanje "Hajdučke regate" pomoglo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi SWG, međunarodna međuvladina organizacija koju čine državne institucije u jugoistočnoj Evropi odgovorne za poljoprivredu i ruralni razvoj.

2016
06
jul
ManifestacijaManifestacija

Ispred "Radovan kule" velikog slikara Milića Stankovića, poznatijeg kao Milić od Mačve, uoči Petrovdana, 11. jula, u Mačvanskom Belotiću, a u organizaciji Turističke organizacije opštine Bogatić, biće održana tradicionalna manifestacija "Mačvanske lile" koja neguje taj zaboravljeni običaj lilenja, posebno interesantan najmlađima.

Sam običaj se odigrava veče uoči Petrovdana u svim mačvanskim selima, tako što deca, uz pomoć svojih roditelja, baka i deka, pale vatre i lile koje mogu biti mačkovci ili napravljene od gume, slame ili drveta. Na dvorištu "Radovan kule", u rodnom Belotiću, slikar Milić od Mačve je organizovao lilenje od kraja osamdesetih do 1998. godine. Za ponovno pokretanje ove manifestacije najzaslužniji su Kulturno-umetničko društvo Belotić, Turistička organizacija opštine Bogatić i porodica Stanković.

2016
05
jun
Predavanje ''Odnos novinarstva i PR-a''
Beograd
UNS

Polaznicima 37. generacije, Novinarske škole Udruženja novinara Srbije, predavanje na temu ’’Odnos novinarstva i PR-a’’ održao je Cvijetin Milivojević, direktor PR agencije Pragma.

UNS-ova škola novinarstva postoji od 1988. godine, i namenjena je početnicima koji nameravaju da se profesionalno bave novinarstvom, kao i iskusnim novinarima čiji je cilj da steknu dodatna znanja i veštine.

2016
25
feb
Mačvanska srednja škola

Turistička organizacija opštine Bogatić podržala je grupu učenika kuvarskog smera "Mačvanske srednje škole" u Bogatiću koji su danas na štandu u centru grada pekli i prodavali palačinke u okviru humanitarne akcije "Hranom do srca". Prikupljena novčana sredstva namenjena su pomoći socijalno ugroženim učenicima srednje škole a veliki broj građana je ostavljao i znatno veći iznos nego što je koštala jedna palačinka.

2016
19
feb

Beograd
TOO Bogatić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić posetio je, tokom Sajma turizma u Beogradu, štand Turističke organizacije opštine Bogatić i u razgovoru sa njenim direktorom Darkom Mašićem pohvalio napore koje ova opština čini na realizaciji i promovisanju turističkih manifestacija i potencijala opštine Bogatić. Poseban naglasak je bio stavljen na tradicionalnu manifestaciju "Hajdučke večeri" koja ove godine slavi 50 godina postojanja. Predstavljanje tog i drugih turističkih potencijala opštine Bogatić sa interesovanjem je propratila i vd direktora Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

2016
18
feb

Beograd
Sajam turizmaSajam turizma

Turistička organizacija opštine Bogatić predstaviće svoje turističke potencijale i kulturno-umetničke manifestacije, na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, od 18. do 21. februara 2016. godine. Mačvanska etno-muzička grupa "Dubljanski zvuci", bivši pobednici takmičenja za harambašu "Hajdučkih večeri" i tradicionalni proizvodi seoskog domaćinstva "Gačića magaza" samo su neke od zanimljivosti u kojima mogu da uživaju posetioci sajma. Turistička organizacija opštine Bogatić, povodom 50 godina manifestacije "Hajdučko veče", planira nekoliko pogodnosti za posetioce opštine Bogatić a jedna od najatraktivnijih je svadbeno veselje za jedan budući bračni par, u okviru manifestacije "Mačvanska svadba", u drugoj nedelji avgusta.

2016
02
feb

Beograd
Novinar Vaš prijatelj

Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Aleksandar Vučić, Rodoljub Šabić, Saša Janković (zaštitnik građana), Brankica Janković (poverenica za rodnu ravnopravnost) i Ivica Dačić bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri u Srbiji tokom 2015. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja ''Novinar Vaš prijatelj'' koje je, petnaesti put za redom, tokom decembra 2015. i januara ove godine, sprovela PR agencija Pragma. Zanimljivo je da je potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, svih 15 godina, "novinarski žiri" svrstavao u sam vrh političkih i državnih funkcionara koji imaju najbolje odnose s medijima.

Među javnim ličnostima koje su tokom 2015. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - na kvalitetan način, promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, izdvojila se Zorana Mihajlović.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su: Ministarstvo infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva, Privredna komora Srbije, Zaštitnik građana; među strankama Srpska narodna partija, a od javnih preduzeća Železnice Srbije.

U kategoriji profitnih (privrednih) organizacija najbolje su komunicirali s medijima "Air Serbia", "Banka Intesa" i "Gorenje".

Među neprofitnim organizacijama novinari su izdvojili: Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Srbije, Košarkaški savez Srbije, Kancelarija grada Beča u Beogradu i Beogradski centar za ljudska prava.

U kategoriji predstavnika privrednih i neprivrednih organizacija, u komunikaciji s medijima, najviše su se istakli predsednik KK "Crvena zvezda" Nebojša Čović i v.d. upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, a među funkcionerima Grada Beograda gradski menadžer Goran Vesić. Organizovani događaj koji je, prema mišljenju novinara, obeležio prošlu godinu u Srbiji je Ministarska konferencija OEBS koja je održana u Beogradu.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova 300 novinara srpskih medija. U tradicionalnom istraživanju “Novinar – Vaš prijatelj” koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija „Pragma“, ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: državne institucije, političke organizacije, privredne i neprivredne organizacije, političke i ostale javne ličnosti, a biraju se i organizacije koje imaju najbolje kanale i sredstva komunikacije s novinarima.

Autor karikature: Dušan Gađanski, saradnik PR agencije Pragma

2016
15
jan

Beograd
PR i novinarstvo

Polaznicima 36. generacije ‘’Novinarske škole’’, Udruženja novinara Srbije (UNS), predavanje, na temu ‘’PR i novinarstvo’’, održao je Cvijetin Milivojević, stručnjak za odnose s javnošću.

UNS-ova ‘’Škola novinarstva’’ namenjena je početnicima i mladim ljudima koji nameravaju da se profesionalno bave novinarstvom, ali i svima onima koji žele da steknu dodatna znanja i veštine.

2016
07
jan
Asasina Trlić i Princ KavajskiAsasina Trlić i Princ Kavajski

Asasina Trlić sa džokejom Tikom Vujkovićem, kao prva, Telma Tomas druga i Rusija kao treća najbolji su plasirani takmičari “Božićne galopske trke” u Bogatiću, koja je po 21. put održana na ovaj veliki hrišćanski praznik. Pobednik galopske trke u sulkama, discipline specifične samo za bogatićki hipodrom, bilo je grlo Princ Kavajski sa džokejom Andrićem, druga je bila My Beti Bup a treća Adana. Organizatori konjičkog dana u Bogatiću, koji je posetilo nekoliko hiljada ljubitelja konja iz Mačve a i šire, bili su Turistička organizacija opštine Bogatić i Konjički klub “Mačvanin” iz istog mesta.

2016
04
jan
Konjičke trke

Tradicionalne, dvadeset prve po redu, "Božićne galopske trke" u Bogatiću biće održane 7. januara sa početkom u 12 sati na lokalnom hipodromu, uz učešće dvadesetak glopera iz Bogatića, Šapca, Ub i drugih okolnih mesta. Biće održane dve galopske trke i jedna galopska trka u sulkama (specifičnost bogatićkog hipodroma), a za najbolje su predviđeni pehari i novčane nagrade. Organizatori ove manifestacije su Turistička organizacija opštine Bogatić i Konjički klub "Mačvanin" iz Bogatića.

2015
16
nov
''Vatrosprem'' donirao vatrogasno vozilo Hilandaru
Beograd
VatrospremVatrosprem

Kompanija "Vatrosprem proizvodnja" iz Beograda, imajući u vidu stalnu opasnost od požara koja preti Svetoj gori, donirala je jedno vatrogasno vozilo manastiru Hilandar.

- Doživeli smo iskreno gostoprimstvo monaha Hilandara i vraćamo se sa ubeđenjem da će im vozilo stvarno dobro doći, pogotovo što im je prošle godine stradao jedan monah sa vatrogasnim vozilom, pokušavajući da pomogne vatrogascima Grčke koji su skliznuli sa puta – izjavio je Dragiša Marinković, direktor "Vatrosprema".

Marinković je pojasnio da godinama nije rađeno servisiranje protivpožarnih aparata na Hilandaru, tako da će i da će ovo preduzeće obaviti i taj posao, kako bi se stepen zaštite od požara podigao na najviši nivo.

2015
13
nov

Beograd
Dvodnevni seminar

Agencija "Pragma" održala je dvodnevnu in-house obuku iz oblasti odnosa sa javnošću za predstavnike Nemačko-srpskog privrednog udruženja (DSW) u Beogradu. Cvijetin Milivojević, direktor agencije "Pragma", slušaoce seminara je upoznao sa osnovama odnosa sa javnošću, odnosima sa medijima i novinarima, vrstama medija i novinarskim žanrovima, dok ih je Saša Barbulović, glavni urednik Beogradskog programa RTS-a, proveo kroz svet javnog nastupa i nastupa na televiziji. Vođe projekata agencije "Pragma" Dragana Lalović i Predrag Karasović su kroz teoriju i praktične primere predstavili značaj press clippinga i media monitoringa i objasnili povezanost pojmova korporativnog identiteta i korporativnog imidža.

2015
29
okt

Tutin, Novi Pazar
Obuka političkih aktivistaObuka političkih aktivista

Javni nastupi, konferencije za novinare, izjave za medije, neke su od tema o kojima su se danas edukovali članovi Opštinskog odbora Sandžačke demokratske partije (OO SDP) u Tutinu. Trening i PR radionicu vodio je je nekadašnji novinar, a sada direktor PR agencije Cvijetin Milivojević. Članovi OO SDP u Tutinu i Foruma mladih kao najveće političke grupacije učili su od stručnjaka Cvijetina Milivojevića kako da na najbolji način kreiraju identitet njihove partije, organizuju konferenciju za novinare, savladaju vještine komunikacije ili napišu saopštenje za javnost.

Oni mlađi sticali su danas svoja prva znanja, dok su stariji i iskusniji mogli da nauče kako da unaprijede svoje vještine komunikacije i javnog nastupa kao bitnog segmenta političkog djelovanja (www.sandzakhaber.net)

Osim ove obuke, ''Pragma'' je tokom septembra meseca realizovala radionicu, namenjenu aktivistima Gradskog odbora Sandžačke demokratije partije (SDP) u Novom Pazaru. O teoriji i tehnici komuniciranja političke stranke s javnošću, kao i o specifičnosti javnog nastupa, govorio je Cvijetin Milivojević.

2015
22
okt
Dan otvorenih vrataDan otvorenih vrata

Turistička organizacija opštine Bogatić organizovala je Dan otvorenih vrata za medije na kome je predstavila turističku ponudu i investicione potencijale ovog dela Mačve.

“Ovo je izuzetna prilika za uspostavljanje novih kontakata, kako bi na što bolji način promovisali naše turističke i druge potencijale” - izjavio je Darko Mašić, direktor Turističke organizacije Bogatić.

Novinari su imali priliku da posete poljoprivredno gazdinstvo Budimirović u Glušcima koje je poznato po proizvodnji kozijeg sira sa plesnima u hrastovoj kori čiji kvalitet potvrđuje priznanje - „Najbolje iz Srbije“.

Nakon degustacije domaćih proizvoda, novinari su obišli atelje-vikendicu Milića Stankovića, poznatijeg kao Milić od Mačve u njegovom rodnom selu Belotiću, Crkvu spomen kosturnicu u Dublju, Etno park “Sovljak”, “Vasin šib”, staro groblje u Crnoj Bari, kao i geotermalne izvore energije.

Predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, prezentovali su projekte opštine Bogatić o korišćenju obnovljivih izvora energije. Ogromni potencijali ogledaju se u bogatim geotermalnim izvorima, biomasi i solarnoj energiji.

2015
12
okt

Beograd

Kad sam pročitao rukopis knjige "7524 Preporod Srbije", najpre sam se upitao: Da li to Željko Vojinović osniva političku stranku? Da li se kandiduje za novog Garašanina i njegovo "Načertanije"? Ili, se zaigrao Don Kihota, pa je, posle dvoipodecenijskog bavljenja politikom s ove i one stranke, odlučio da se posveti borbi s vetrenjačama? - rekao je, između ostalog, politikolog Cvijetin Milivojević, na predstavljanju ove knjige, svojevrsnog državnog i nacionalnog manifesta.

Milivojević je kazao da se ne slaže s autorom da prestonica Srbije treba da ostane u Beogradu, već je nužno da se ona izmesti u Kragujevac, Niš ili Novi Sad jer će, u suprotnom, Beograd postati jedan megalopolis, a ostatak Srbije i definitivno opusteti. Takođe, Milivojević smatra da je vraćanje sedišta patrijarha srpskog u Pećku patrijaršiju dug Srpske pravoslavne crkve prema sopstvenoj istoriji i identitetu srpskog naroda.

Na promociji su, osim autora, govorili još i Jelena Perić, inženjer elektrotehnike i računarstva, Vitomir Filipović, poljoprivrednik, Vojislav Perconić, menadžer komunikacija i Vladimir Lazić, reditelj.

2015
11
avg
Crna BaraCrna Bara

Na upravo završenim 47. "Hajdučkim večerima" u Bogatiću titulu harambaše osvojio je, po treći put, Aleksandar Krajišnik iz Šapca. Time je stekao pravo da bude nosilac oficirske sablje koja se dodeljuje samo najvišim činovima Vojske Srbije kao i najboljim pitomcima Vojne gimnazije. Među 25 takmičara on je pokazao najveće umeće u bacanju kamena sa ramena, skoku u dalj iz mesta, borbi na brvnu i penjanju uz drvo.

U okviru dvodnevne kulturno-sportske manifestacije, čiji je organizator Turistička organizacija Bogatić, održana je i "Hajdučka regata". Oko 600 učesnika regate u više od 70 čamaca, spustilo se niz Drinu do ušća u Savu, u dužini od 25 kilometara.

Veliku pažnju posetilaca privukla je i "Mačvanska svadba" na kojoj su se ove godine stvarno venčali Miloš Kokanović iz Klenja i Katarina Rašević iz Banovog Polja. Prikazavši svu lepotu tradicionalnih mačvanskih svadbenih običaja, kolona svatova je krenula iz Belotića iz Radovan kule Milića od Mačve, venčanje se obavilo u Etno parku Sovljak a svatovi su sa 12 fijakera došli u Crnu Baru.

2015
31
jul

Beograd
Promocija knjige

Vruće glave, bez istorijske distance, događaje je vivisekcirao in vivo i sasipao u lice otrežnjujuću istinu tada još živim glavnim akterima i kreatorima krajiških malih života i golih ljudskih sudbina – piše Cvijetin Milivojević, politički analitičar i novinar, u pogovoru koji je naslovio „Srđanov narod Mojsijev“.

Promocija drugog, nepromenjenog (reprint) izdanja hronologije „Sudbina Krajine“ Srđana Radulovića (1957-2012), istaknutog novinara i dugogodišnjeg urednika "Blica" i nedeljnika NIN, održana je večeras u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Srđan Radulović savremenu povest Srba u Hrvatskoj ispisao je, ističe Milivojević, moćnom novinarskom merom, na prvu loptu, za samo mesec-dva.

- Na dva čitana internet portala koji su objavili odlomke iz Srđanove knjige, ali nevešto opremljene, primetio sam da je većina komentatora shvatila da je autor živ i da je knjiga izašla ovih dana. A s obzirom na sadržaj komentara, pokazuje se da je knjiga posle 20 godina izdržala probu vremena i kao da je pisana danas – dodao je Milivojević.

Milivojević je podsetio da se prva ideja za knjigu rodila već avgusta 1995, kada se Radulović vratio iz Knina, gde je dobrovoljno otišao, sa rečima da ima toliko materijala da oseća obavezu da napiše knjigu o sudbini Krajine.

Srpsko kulturno društvo (SKD) ''Zora" Knin – Beograd je povodom 20 godina od ''Oluje"objavilo reprint knjige „Sudbina Krajine“, obima oko 200 strana od kojih su, kako se navodi, na 100 strana dokumenti.

Prvo izdanje Radulovićeve knjige objavila je početkom 1996. tada tek formirana izdavačka kuća "Dangraf" u Beogradu.

- Došao je u moju „uslužnu“ kancelariju sa rečima: „Čuo sam, Božo, da ste osnovali izdavačko preduzeće i da još ne radite ništa, a ja sam gotovo dovršio rukopis knjige o nastanku i raspadu Srpske Krajine. Hajde da naše dva ništa udružimo i napravimo nešto". Srđan je, zapravo, nudio dokument sa jakim autorskim pečatom, a mi smo znali da ispod njegovog pera ne može da izađe nešto pristrasno i neobjektivno – kaže Božidar Andrejević, jedan od osnivača kuće „Dangraf“ i lista „Danas“.

„Sudbina Krajine“ predstavlja omaž Krajini i autoru, a često je citirana u brojnim knjigama o temama o kojima govori.

- Autor Srđan Radulović je napravio izuzetan posao, jer se u tim trenucima uhvatio vrlo teške teme, izuzetno složene i danas vrlo škakljive. Trebalo je sve povezati i sastaviti smislenu celinu, suočiti se sa mnogo toga, a Radulović je u tome itekako uspeo. Knjiga je prijemčiva i istoričarima i učesnicima događaja, nema suvišnih podataka i preterivanja u opisima. Knjigu sam ugledao u zimu 1997. kod uličnog prodavca i, kao što to uvek činim, prvo sam ispisao datum i, ne znam zašto, „Vječni spomen na Srpsku Krajinu“. Da me neko danas pita kakva je to knjiga, kao najbolji sažetak dao bih sa „Vječni spomen na Srpsku Krajinu“ – zaključuje dr Milan Gulić iz Instituta za savremenu istoriju.

"PREDNOST SAM DAO DOGAĐAJIMA KOJIMA SAM PRISUSTVOVAO"

Autor je u uvodu zapisao: „Rukovodeći se kriterijumom autentičnosti, prednost sam dao onim događajima kojima sam prisustvovao, koristeći vlastite novinarske tekstove, ali i neobjavljene zapise iz novinarskog notesa i dijelove ’povjerljivih' razgovora sa ključnim ljudima u vrhu krajinske vlasti. Dogradnju teksta predstavljaju, najčešće međusobno uslovljeni, stavovi kreatora politike u Hrvatskoj, Srbiji i međunarodnoj zajednici, dok je dokumentarni dodatak ne samo u funkciji osnovnog teksta, nego i namere da se istovremenim objavljivanjem upotpuni hronološki tok priče o sudbini Krajine." (Izvor: Blic)

2015
31
jul
TO BogatićTO Bogatić

Turistička organizacija opštine Bogatić, 8. i 9. avgusta 2015. godine, organizuje tradicionalnu, 47. po redu, manifestaciju „Hajdučke večeri". Kulturno-zabavni događaj posvećen je očuvanju tradicije i kulture mačvanskog kraja, a inspirisan je motivima iz romana "Hajduk Stanko" autora Janka Veselinovića. Program manifestacije se održava na više lokacija opštine Bogatić, sa centralnim delom u mestu Crna Bara.

"Hajdučko veče" sadrži takmičenje za: "Izbor harambaše", "Mačvansku svadbu", "Hajdučku regatu", takmičenje lovaca i ribolovaca, izložbu radova sa Likovne kolonije u Sovljaku, izbor najlepšeg fijakera, izložbe domaće radinosti, bogat kulturno-umetnički i zabavni program. Ove godine će, prvi put, biti upriličeno pravo venčanje, u okviru "Mačvanske svadbe" koje će na najbolji način dočarati sve svadbene običaje.

Manifestacija se organizuje svake godine, prvog vikenda u avgustu, a traje još od 1966. godine, sa osnovnom idejom da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.

2015
19
jul
Informisanje javnosti i PR
Beograd
Edukacija

Edukacija na temu internog i eksternog informisanja i PR-a održana je u prostorijama centrale stranke u Beogradu. Predavanja na navedene teme održao je Cvijetin Milivojević, politički analitičar i stručnjak za odnose s javnošću.

Predstavnici lokalnih odbora SDP Srbije, zaduženi za informisanje, imali su priliku da provere svoje znanje kroz teorijski i praktični rad na polju prikupljanja i plasiranja informacija i odnosima sa lokalnim medijima.

Edukacije na temu informisanja održavaće se i u narednom periodu (izvor: www.sdpsrbije.org.rs ).

2015
22
jun

Subotica, Beograd
Predavač Cvijetin Milivojević

Četvrta Akademija socijaldemokratije SDP Srbije održana je 20. i 21. juna na Paliću. Učesnici, predstavnici opštinskih odbora partije iz Vojvodine, imali su priliku da slušaju predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti političkog sistema, medija i političkog marketinga u svetlu predstojećih pokrajinskih i lokalnih izbora, kao i brif predsednika izvršnog odbora SDP Srbije Branka Gogića i predsednika Pokrajinskog odbora Nenada Ivaniševića.

Prvog dana govorili su Cvijetin Milivojević na temu političke komunikacije i izazivanje pažnje javnosti političkih aktera tokom predizborne kampanje. Zatim Đorđe Vuković iz CESID-a, koji je govorio na temu priprema za izbore i kako se prilikom izbora ponaša lokalni odbor i kadidati partije za odbornike.

Profesor Fakulteta Političkih nauka dr Zoran Stojiljković govorio je o političkoj kampanji i vrednostima koje dominiraju u određenim političkim grupacijama. (Izvor: www.sdpsrbije.rs)

2015
13
jun

Beograd
UNS - Novinarska škola

U okviru Novinarske škole Udruženja novinara Srbije, Cvijetin Milivojević je održao predavanje, 35. generaciji polaznika, na temu ‘’Odnosi novinarstva i PR-a’’.

UNS-ova edukacija prvenstveno je namenjena početnicima, mladim ljudima koji nameravaju da se profesionalno bave novinarstvom, ali i svima onima koji žele da steknu dodatna znanja i veštine.

Škola je osnovana 1998. godine. Do sada je obuku završilo više od 600 polaznika, od kojih značajan broj radi u novinskim agencijama, štampi, radio i TV stanicama, veb redakcijama, produkcijama i specijalizovanim publikacijama.

2015
09
jun

Beograd
14. juna

Dečiji folklorni ansambl amaterskog Kulturno-umetničkog društva "Branko Cvetković" iz Beograda održaće svečani koncert 14. juna u sali "Teatra 78" (Resavska 78), s početkom u 19 sati, a povodom obeležavanja 70. rođendana društva. Tom prilikom će, kao gosti, nastupiti i dečiji ansambli beogradskih KUD "Lola" i "Dimitrije Koturović", kao i najmlađi članovi folklora iz Starčeva i Banatskih Karlovaca.

2015
04
jun

Beograd
Svečani koncert

Kulturno-umetničko društvo "Branko Cvetković" iz Beograda održaće svečani koncert 12. juna u Doma sindikata, s početkom u 20:00 sati, povodom obeležavanja 70. rođendana. Na četvrtom koncertu, u godini jubileja, nastupiće članovi svih uzrasta, od najmlađih kategorija do veterana, u folklornom ansamblu, horu, narodnom orkestru i grupi pevača.

Folklorni ansambl će u svom programu izvesti igre ''Ibarski Kolašin'', "Vlaške igre" kao i igre sa juga Srbije i Kosova i Metohije, dok će se hor predstaviti sa numerama: "Oče naš", "Pesma železničara", "Srpkinja", "Zašto si pospan Džo".

KUD "Cvetković" je osnovan 3. maja 1945. godine, kao društvo železničara i brodara. Okuplja više od 400 aktivnih članova u folklornom ansamblu, kamernom horu, narodnom orkestru i grupama pevača. Dobitnik je brojnih priznanja, a od osnivanja do danas imao je više od 7.000 nastupa u zemlji i inostranstvu, pred oko sedam miliona gledalaca.

2015
28
apr

Beograd
Jubilej

Kulturno-umetničko društvo "Branko Cvetković" iz Beograda ove godine slavi jubilarnih 70 godina postojanja. Tim povodom održaće dva koncerta pred beogradskom publikom, 21. maja i 29. maja, na kojima će učestvovati prvi ansambl, kao i članovi svih uzrasta.

KUD "Branko Cvetković" je osnovan 3. maja 1945. godine, a do sada je, kroz brojne sekcije prošlo na hiljade mladiih ljudi koji su doprineli njegovom radu i očuvanju kulturno-umetničkog stvaralaštva i tradicije. "Branko Cvetković" okuplja više od 400 aktivnih članova u folklornom ansamblu, kamernom horu, narodnom orkestru i grupi pevača. Mnoge legende srpskog folklora, među kojima su Branko Marković i Desa Đorđević, ali i glumci Petar Kralj i Vesna Pećanac, klarinetista Boki Milošević i mnogo drugi, prve folklorne korake započeli su baš u ovom društvu.

KUD "Branko Cvetković" dobitnik je brojih priznanja, a od osnivanja do danas imalo je više od 7000 nastupa u zemlji i inostranstvu, pred oko sedam miliona gledalaca. "Cvetković" je imao brojne međunarodnie turneje i koncerte u: Velikoj Britaniji, SAD, Brazilu, Libiji, Mađarskoj, Turskoj, Grčkoj, Rumuniji, Švajcarskoj, Holandiji, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Rusiji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Makedoniji... Krajem prošle godine KUD "Branko Cvetković" je, uz svesrdnu pomoć japanske ambasade, održao 11 koncerata u 11 gradova Japana, kao što su: Tokio, Sendai, Higashi - Matsushima, Yamanashi i planina Fudži.

2015
09
feb

Beograd
Novinar Vaš prijatelj

Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Rodoljub Šabić, Saša Janković (zaštitnik građana) i Bratislav Gašić – bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri u Srbiji tokom 2014. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja „Novinar – Vaš prijatelj“ koje je, četrnaesti put za redom, tokom decembra 2014. i januara ove godine, sprovela PR agencija „Pragma“.

Među javnim ličnostima koje su tokom 2014. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - na kvalitetan način, promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, izdvojio se Aleksandar Vulin.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su: Privredna komora Srbije, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja, Savet za borbu protiv korupcije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Narodna banka Srbije, a od javnih preduzeća EPS.

Autor karikature: Dušan Gađanski, saradnik PR agencije Pragma

2015
09
feb
Odnos novinarstva i PR-a
Beograd

U okviru nastave najnovije generacije polaznika Novinarske škole Udruženja novinara Srbije, u nedelju, 8.2.2015, predavanje na temu "Odnosi s javnošću - razlike i sličnosti između novinarstva i PR-a" održao je Cvijetin Milivojević.

Novinarska škola UNS postoji 15 godina.

2015
14
jan

Beograd

Najbolji kolumnisti u Srbiji, tokom 2014, prema izboru časopisa "Nova srpska politička misao", bili su: Mirjana Bobić Mojsilović ("Večernje novosti"), Cvijetin Milivojević ("Danas", "Naše novine"), Mihailo Medenica ("Nedeljnik", "Dva u jedan"), Dragoljub Petrović ("Danas", "Nedeljnik", "Dva u jedan"), Miroslav Lazanski ("Politika") i Dragoljub Žarković ("Vreme", "Blic").

2014
20
okt
Trening centar Pragma

Beograd
17. i 18. oktobar

U okviru edukativnog sektora, ‘’Pragma’’ je 17. i 18. oktobra realizovala dvodnevni seminar “Odnosi s javnošću’’. Trening je obuhvatio dve tematske oblasti, osnove odnosa s javnošću i javni nastup, uključujući praktične pristupe i studije slučajeva. Predavanja iz oblasti odnosa sa javnošću održao je Cvijetin Milivojević, dok je predavač na temu javnog nastupa bio Saša Barbulović, urednik Jutarnjeg i Beogradskog programa RTS-a. Polaznici seminara bili su: zaposleni u sektoru za odnose s javnošću u ministarstvima Vlade Republike Srpske, kao i PR menadžeri profitnih organizacija.

2014
29
sep

Subotica, Beograd
Predavanje

Socijaldemokratska partija Srbije organizovala je treću po redu Akademiju socijaldemokratije, ovoga puta na Paliću, 27. i 28. septembra. Na seminaru su predavali eminentni stručnjaci iz oblasti politike i političkih veština, a polaznici su bili predstavnici vojvođanskih gradskih i opštinskih odbora, i beogradskih opštinskih odbora SDP Srbije.

Prvog dana seminara učesnici su imali prilike da čuju predavanja Cvijetina Milivojevića na temu marketinga u politici, zatim dr Đorđa Vukovića i profesora Zorana Stojiljkovića, koji su zajednički održali predavanja na temu poltičkog sistema i stanja socijaldemokratije danas, odnosno u kojoj su korelaciji izborni sistem i političko opredeljenje. Profesor Mihajlo Crnobrnja predavao je na temu teškoće pridruživnaja Srbije Evropskoj uniji. (www.sdpsrbije.rs)

2014
15
avg
Trening centar Pragma

Beograd
Upis u toku!

Trening centar Pragma krajem septembra organizuje prvi u nizu dvodnevnih seminara ’’Odnosi s javnošću’’. Teme seminara biće dve oblasti: Osnove odnosa s javnošću i Javni nastup. Seminar je namenjen ljudima iz sveta biznisa, menadžerima za odnose s javnošću, portparolima, službenicima sektora za odnose s javnošću i marketing, i svima ostalima koji žele da nauče o PR - u i unaprede svoja znanja i veštine iz ove oblasti. Predavači su eksperti za PR, marketing, psihologiju i medije, kao i univerzitetski profesori i poznati novinari, sa liste predavača Trening radionice za PR.

2014
18
jun

Beograd
TraganjeTraganje

Prva samostalna izložba akademske slikarke Mine Todosijević pod nazivom "Traganje" juče je zvanično otvorena i trajaće do 22. juna u galeriji TC ‘’Zira’’. Izložbu su otvorili slikarka ULUS-a Brankica Aćimović Grčić i vd direktora Doma omladine glumac Marko Stojanović, uz kratak perfomans ruske umetnice Evgenie Trofimčuk Veda. Izložba ima humanitarni karakter, tako što će prihod od prodaje slike "Mogućnosti i iskušenja" biti uplaćen kao pomoć ugroženim ljudima iz poplavljenih područja Srbije.

2014
12
jun

Beograd
17. juna izložba slika

Prva samostalna izložba akademske slikarke Mine Todosijević, pod nazivom ‘’Traganje’’, biće otvorena u utorak 17. juna s početkom u 19 h u galeriji tržnog centra Zira. Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak slika na kojima je prikazano traganje za originalnim umetničkim izrazom, a pre svega uzbudljivo traganje za sopstvenom suštinom. Izložba će biti prodajnog karaktera i trajaće do nedelje, 22. juna.

Prihod od prodaje slike ‘’Mogućnosti i iskušenja’’ biće uplaćen kao pomoć ugroženim osobama iz poplavljenih područja Srbije.

Akademski slikar Mina Todosijević je rođena 1981. godine u Beogradu gde je završila Akademiju lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Stojanke Đorđić. Izlagala je na izložbi "MREZZE" (okupljanje umetnika sa prostora bivše Jugoslavije) 2010. i 2011. godine u Beogradu. Bila je jedini predstavnik iz Srbije na "Parallax Art Fair" u Londonu oktobra 2013. godine. Njeni umetnički radovi mogu se pogledati na sajtu www.artbymina.com.

Na slici: ''Morska tišina'', tehnika: ulje na platnu

2014
22
maj
Vatrosprem proizvodnja
Vatrogasno vozilo Smederevskoj Palanci
Beograd

Beogradsko preduzeće “Vatrosprem proizvodnja” uključila se u akciju pomoći za poplavljene gradove tako što je opštini Smederevska Palanka dato na upotrebu vatrogasno vozilo sa kompletnom novom nadgradnjom. Takođe, hitno se reaguje u slučajevima popravke "CanalJet" vozila koja su sada najneophodnija komunalnim preduzećima.

" Trenutno spremamo ponudu za američke “plutajuće” pumpe (koje bi trebalo da ima svaka opština) kod kojih ćemo se odreći kompletne naše zarade na njima”. Srednjoj poljoprivrednoj školi u Svilajncu, koja je uspela da spasi stoku sa svoje ekonomije, poklonili smo kamion sena za ishranu tih životinja. – izjavio je Dragiša Marinković, direktor “Vatrosprem proizvodnje”.

2014
21
maj

Šabačko preduzeće "Inter-kop" angažovalo je svo raspoloživo ljudstvo, mehanizaciju i transportna sredstva za potrebe odbrane od poplava u opštinama Šabac, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik i Kosjerić.

"Aktivirali smo 25 šlepera, pet buldožera, sedam bagera, četiri skipa i osam utovarivača, odnosno ukupno više od 70 kamiona i 60 građevinskih mašina na poslovima utovarivanja i transporta vreća sa peskom. Počevši od 14. maja, isporučeno je 110.000 upakovanih vreća peska i 15.000m3 materijala za odbrambene nasipe a u poslovnom krugu naših kompanija spremno je još 150.000m3 materijala za izradu nasipa i pristupnih puteva. Za pakovanje vreća bili su angažovani i zatvorenici koji su uporedo sa dobrovoljcima i našim radnicima veoma uspešno izvršavali poverene zadatke" - izjavio je Rade Nikolić, direktor kompanije "Inter-kop".

Kompletan posao je obavljen u koordinaciji sa Kriznim štabom za vanredne situacije grada Šapca. (Kraj)

2014
20
maj

Građevinsko preduzeće "Inter-kop" iz Šapca i njeno zavisno preduzeće "Dumača" angažovale su svo raspoloživo ljudstvo, mehanizaciju i transportna sredstva za potrebe odbrane od poplava u opštinama Šabac, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik i Kosjerić.

"Aktivirali smo 25 šlepera, 23 kamiona, pet buldožera, sedam bagera, četiri skipa i osam utovarivača na poslovima utovarivanja i transporta vreća sa peskom. Počevši od 14. maja, isporučeno je 110.000 upakovanih vreća peska i 15.000m3 materijala za odbrambene nasipe a u poslovnom krugu naših kompanija spremno je još 150.000m3 materijala za izradu nasipa i pristupnih puteva. Za pakovanje vreća bili su angažovani i zatvorenici koji su uporedo sa dobrovoljcima i našim radnicima veoma uspešno izvršavali poverene zadatke" - izjavio je Rade Nikolić, direktor kompanije "Inter-kop".

Kompletan posao je obavljen u koordinaciji sa Kriznim štabom za vanredne situacije grada Šapca.

2014
22
apr
''Vatrosprem'' vozila u zakup i na lizing
Beograd
Komunalna vozila

Preduzeće "Vatrosprem proizvodnja" iz Beograda omogućilo je javnim preduzećima u Srbiji da uzimaju komunalna vozila u zakup, a od idućeg meseca i na lizing.

Kompanija nudi komunalnim preduzećima reparirana vozila za smeće, kao i nekoliko tipova vatrogasnih vozila u zakup u minimalnom trajanju od osam meseci.

Početkom maja biće potpisan ugovor sa jednom lizing kućom, tako da će ova vozila moći i da se kupe na rok otplate od tri do pet godina, navodi se u saopštenju kompanije.

"Vatrosprem" dodaje da su zbog krize i nestašice novca javna komunalna preduzeća najčešće prezadužena, a komunalna oprema dotrajala.

Sva polovna vozila "Vatrosprem proizvodnja" kupuje u Švedskoj, Nemačkoj i Holandiji, to jest u onim zemljama koje u eksploataciji odlično održavaju vozila.

Kamionske šasije su, takođe u dobrom stanju, sa malo pređenih kilometara - vatrogasna do 50.000 kilometara a komunalna do 200.000 kilometara.

Prema rečima direktora "Vatrosprem poizvodnje", Dragiše Marinkovića, ta kompanija je na vozilima izvršila kompletnu defektažu i zamenila sve dotrajale delove, tako da se daje i garancija od godinu dana na kompletno vozilo.

Uz to se garantuje održavanje takvih vozila u narednih 10 godina.

2014
06
mar

Beograd
Predavanje na BOŠ-u

Cvijetin Milivojević, novinar i kolumnista brojnih listova u Srbiji, održao je, na DAUS-u, specijalno predavanje studentima i studentkinjama XXI generacije i alumnistima i alumnistkinjama Odeljenja za napredne dodiplomske studije, pod nazivom „Predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji – za koga glasamo“, u četvrtak, 6. marta 2014. godine.

Studenti/kinje XXI generacije, kao i alumnisti/kinje prethodnih generacija imali su priliku da sa gospodinom Milivojevićem razgovaraju o aktuelnoj političkoj sceni u Srbiji, povodima za raspisivanje predstojećih izbora, predizbornim i mogućim postizbornim koalicijama. (www.bos.rs)

2014
28
feb

Beograd
Novinar Vaš prijatelj 2013

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić (kao i svih 13 godina unazad), Zorana Mihajlović, Ivan Tasovac, te Saša Janković (zaštitnik građana) i Saša Radulović – bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri u Srbiji tokom 2013. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja „Novinar – Vaš prijatelj“ koje je, trinaesti put za redom, tokom decembra 2013. i januara ove godine, sprovela PR agencija „Pragma“.

Među javnim ličnostima koje su tokom 2013. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - na kvalitetan način, promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, prednjače Aleksandar Vučić i Jorgovanka Tabaković, a slede - Boris Tadić i Čedomir Jovanović.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su Poreska uprava Srbije, Poverenik za informacije od javnog značaja i Narodna banka Srbije, a od javnih preduzeća JP "Skijališta Srbije".

U kategoriji profitnih (privrednih) organizacija najbolje su komunicirali s medijima Izdavačka kuća "Laguna" i "MK Mountain resort".

Među neprofitnim organizacijama novinari su izdvojili Rukometni savez Srbije, Vaterpolo klub "Crvena zvezda" i organizaciju "Transparentnost Srbija".

U kategoriji predstavnika privrednih i neprivrednih organizacija, u komunikaciji s medijima, najviše su se istakli portparol Hitne pomoći Nada Macura, Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača i Miladin Ševarlić iz Društva agrarnih ekonomista.

Organizovani događaj koji je, prema mišljenju novinara, obeležio prošlu godinu u Srbiji jeste Svetsko prvenstvo u rukometu za žene, održano u našoj zemlji.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova više od 300 novinara srpskih medija, sprovedenog tokom decembra 2013. i januara ove godine. U tradicionalnom istraživanju “Novinar – Vaš prijatelj” koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija „Pragma“, ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: državne institucije, političke organizacije, privredne i neprivredne organizacije, političke i ostale javne ličnosti, a biraju se i organizacije koje imaju najbolje kanale i sredstva komunikacije s novinarima.

2014
26
feb

Beograd
Priznanje

Najbolji kolumnista u Srbiji, tokom 2013, prema izboru časopisa "Nova srpska politička misao", bio je Cvijetin Milivojević (kolumne u dnevnim listovima "Danas" i "Naše novine").

U prvu petorku rangirani su još: Miroslav Lazanski ("Politika"), Dragoljub Žarković ("Vreme"), Vojislav Žanetić ("Večernje novosti") i Dragoljub Petrović ("Danas" i "Nedeljnik").

2014
21
feb

Beograd
Nagrada Desimir Tošić

Žiri "Službenog glasnika" će u sredu, 26. februara u 11 sati, u Klubu - knjižari - galeriji "Glasnik" tajnim glasanjem odlučiti ko je dobitnik nagrade za publicističku knjigu "Desimir Tošić" između dvoje finalista, Maje Vukadinović ("Zvezde supermarketa") i Ivana Ivačkovića ("Kako smo propevali").

Takođe, na isti način će biti doneta odluka za istu nagradu u kategoriji najbolje kolumne, feljtona ili serije tekstova objavljenih u 2013. Među kandidatima u najuži izbor su ušli Cvijetin Milivojević i Dragoljub Petrović.

Pobednicima u obe kategorije biće odmah uručene i nagrade koje su za knjigu novčana (200.000 din), a za kolumne, feljtone ili serije tekstova u pisanim ili elektronskim medijima nagrada je štampanje knjige autora nagrađenih tekstova u izdanju JP "Službeni glasnik".

Odluku o laureatima doneće žiri u sastavu: doc. dr Dušan Pavlović (predsednik), prof. dr Vladimir Vuletić i Petar Lazić. (Tanjug)

2014
20
jan

Beograd
Komunalna i vatrogasna vozilaKomunalna i vatrogasna vozila

Srbija se, poslednjih desetak godina, masovno orijentisala na uvoz tehnologije iz sveta, a naročito iz Evrope, zapostavljajući domaću privredu. Za to vreme je, na primer, uvezeno više od 500 "smećara" (kamiona za sakupljanje smeća), a da srpski proizvođači nisu dobili ni 10 odsto tih poslova.

Pokušaćemo da na primeru rotacionog smećara, najsloženijeg tipa tih vozila, pokažemo šta se dešava kad se tako složen proizvod uveze. Posle četiri-pet godina dolazi do trošenja osnovnog pokretačkog dela čija bi popravka, ako bi se vozilo odvezlo kod inostranog proizvođača, koštala i do 30.000 evra. Pošto nemaju tog novca, javna komunalna preduzeća u Srbiji, obično takvo vozilo stave van stroja.

O jednom takvom iskustvu svedoče u "Vatrosprem proizvodnji":

- Pred Novu godinu smo bili u Kruševcu, gde su nam u tamošnjem Javno-komunalnom preduzeću, tražili da, sa kamionske šasije koja je još bila u dobrom stanju, skinemo smećarsku nadgradnju "koja bi bila prodata kao staro gvožđe", a da na postojeću šasiju nadgradimo cisternu za vodu - kaže Dragiša Marinković, direktor "Vatrosprem proizvodnje", na čiji je predlog, rotaciona smećarska nadgradnja koja je trebalo da ide na otpad, popravljena i to za mnogostruko manji iznos nego što bi to koštalo u inostranstvu.

Takvi strani kamioni smećari u Srbiji se prodaju za 150-160.000 evra. Prema Marinkovićevim rečima, kada bi isto vozilo radili domaći proizvođači, ono bi koštalo neuporedivo manje, kupcu bi servis uvek bio pri ruci, za sve što je potrebno, pa bi se i eksploatacioni vek takvog smećara produžio na najmanje 10 godina. Direktor ove kompanije primećuje da se na zapadu političari ozbiljno bore za svoju privredu, a kod nas je mnogo toga obrnuto. Razloga je, po mišljenju našeg sagovornika, mnogo: od delovanja ekonomskim lobija, preko ličnih interesa do "kompleksa sirotinje koja bi da se vozi u mercedesu".

„Vatrosprem proizvodnja“ počiva na 65 godina dugoj tradiciji proizvodnje vatrogasne i komunalne opreme, za to vreme, proizvodeći smećara, između ostalog, vatrogasna vozila i sve ono što se zove nadogradnja na kamionsku šasiju.

2014
16
jan
"VATROSPREM PROIZVODNJA"
Specijalno vozilo za prevoz hlora
Beograd
Vatrosprem proizvodnja

"Vatrosprem proizvodnja" je, prva i jedina u istočnoj Evropi, osvojila proizvodnju vozila specijalne namene za prevoz hlora, u čeličniim bocama pod pritiskom, za potrebe vodovoda.

Ova kompanija je, posle uspešne privatizacije "Vatrosprema" koji postoji još od 1949. godine, samo u poslednjih nekoliko godina, naručiocima u zemlji i inostranstvu, isporučila desetine vatrogasnih, komunalnih i putarskih vozila. Reč je o vozilima za gašenje požara na stambenim i poslovnim objektima i za aerodrome; za pranje i polivanje ulica, za odvoz smeća, čišćenje slivnika, za pročišćavanje kanalizacije; cisterne za prevoz goriva, kipere, raonike za sneg; kao i protivpožarnih aparata i opreme.

"Vatrosprem proizvodnja" je danas proizvođač vatrogasne i komunalne opreme sa najvećim iskustvom i renomeom u Srbiji, uz to i jedini ovlašćen za poslove skladištenja i distribucije, kao i za servisiranje halonskih instalacija i aparata u skladu sa domaćim propisima i odredbama međunarodnih ugovora koje je potpisala naša zemlja.

2013
29
nov

Beograd
Interakcija privrede i medija

Forum "Interakcija privrede i medija" u okviru akcije "Partner Novosti" okupio brojne privrednike i stručnjake. Ukazivaćemo na probleme u ekonomiji i predlagati rešenja, kaže Ratko Dmitrović

VRAĆANJE poverenja u srpski proizvod, konkretni problemi u domaćoj proizvodnji, kako naši brendovi mogu da konkurišu velikim svetskim imenima, koja sve više zauzimaju naše tržište, kao i kako podstaći proizvodnju i pojačati zdravu konkurenciju i izvoz. To su bile teme foruma "Interakcija privrede i medija" održanog u četvrtak, koju je u okviru svoje akcije "Partner Novosti" organizovao naš list u godini velikog jubileja - 60 godina od objavljivanja prvog broja.

U beogradskom hotelu "Metropol" okupili su se domaći privrednici iz 50 preduzeća, kao i stručnjaci iz različitih oblasti. Cilj skupa nije bio upoznavanje, bolje razumevanje i unapređenje saradnje privrede i medija, već i razvoj privrede Srbije. Jer, upravo je promocija domaćih proizvoda jedan od načina da se srpska ekonomija oporavi i izađe iz dugotrajne krize.

Ratko Dmitrović, glavni i odgovorni urednik i generalni direktor Kompanije "Novosti", istakao je da naš list stvara jedan način komunikacije koji će se pretvoriti u tradiciju.

- Mi smo jedina dnevna novina koji svakog dana ima dve strane posvećene ekonomiji - naglasio je Dmitrović. - I sami vidite da na tržištu, dolazi do jednog ubrzanog pogoršanja trenda u dnevnoj štampi i potpunog pretvaranja u tabloide. Mi to nećemo uraditi, zadržaćemo ovaj pristup, ovu koncepciju. Verujte mi da se tu ništa ne gubi, već naprotiv, sve više ljudi prepoznaje i shvata da ono što je suprotno od ovoga u uređivačkom smislu, nije novinarstvo. Pokušaćemo na sve moguće načine da otklonimo i one najmanje primese da neko kaže da se ovo pojavilo u novinama samo zato što je incidentno, tiražno. I dalje ćemo se temeljno i tematski baviti ekonomijom. Sa sagovornicima, sa ukazivanjem na loše strane, ali i predlozima šta bi trebalo da se uradi.

ŠTRUDLE U DUBAIU IZ "Medele" u Vrbasu, koja je učestvovala u akciji "Partneri Novosti", u trenutku kad proslavlja 38 godina poslovanja, stižu novi uspesi. Fabrika konditora iz Vrbasa izvozno je orijentisana, oko 40 odsto proizvednje izvozi na okolna tržišta, ali i u Švedsku, Nemačku, Holandiju, Švajcarsku, Ameriku... - Počela je proizvodnja i prodaja štrudlica za Dubai, prezadovoljni su i traže nove količine - ističe Olivera Verac, generalni direktor fabrike "Medela". - Potpisan je i ugovor sa novom avio-kompanijom "Air Serbia", što znači da će se naše štrudlice, ubuduće, nalaziti i u njihovom keteringu. Najnoviji proizvodi koji osvajaju domaće i inostrano tržište su "čoko" štrudle sa narandžom, ali i druga peciva, važna za decu, pre svega, zbog vitaminskog sastava.

Rade Vidaković, izvršni direktor marketinga Kompanije "Novosti", rekao je da se u medijima o ekonomiji mnogo manje govori, da su ispred nje čak i estradne teme, kao i crna hronika, sport, politika...

- Svesni smo činjenice da nas otvoreno tržište izlaže velikoj konkurenciji stranih proizvoda i baš zbog toga je važno da dobrom saradnjom ostvarimo tržišnu pobedu - smatra Vidaković. - Stalno smo "bombardovani" podacima o porastu korisnika interneta i novog načina oglašavanja, ali jedan od dokaza da ovaj vid komunikacije nije preuzeo vodeću poziciju, jeste porast tiraža "Novosti" za pet odsto u odnosu na prošlu godinu. Oglašivači dobro znaju da bi ono što štampani mediji objave na pola strane, u elektronskim moglo da stane u prilog od 30 minuta, a to je za TV nezamislivo, jer objave traju po minut ili dva. A reklama mnogo košta. Svi partneri "Novosti" imaće ubuduće našu podršku, a svojim primerom želimo da damo pravac ostalim medijima da se više bave ekonomskim temama i da daju podršku domaćoj privredi.

Vesna Vlatković, marketing i PR menadžer "A hotela", u čijem sastavu posluje i subotički "Pionir", napominje da saradnja medija i privrede podrazumeva gradnju uzajamne reputacije.

- Dobra saradnja podrazumeva ozbiljan pristup sa obe strane - kaže Vlatkovićeva. - Odgovornost pi-ara u privredi je da odlično zna kako njegov privredni subjekt posluje i da zna šta je za medije. Važno je i da informacija odgovara pravom stanju stvari i da vest bude plasirana tek kada se određeni kvalitet izgradi. Ako nije tako i ako se dela pre vremena, to urušava privredu.

Latinka Šošić, savetnik generalnog direktora "Invej grupe", ističe da je saradnja sa ozbiljnim novinama poput "Novosti" važna, s obzirom na to da među domaćim pisanim medijima tabloidi zauzimaju sve više mesta, pa je sve teže da se domaća javnost objektivno informiše o situaciji na domaćem i inostranom tržištu.

- Mi smo preko vašeg lista imali veliku mogućnost da se predstavimo i približimo jednom velikom broju, nadam se, naših budućih potrošača - naglašava Aleksandar Rajevac, generalni direktor "Valjevske pivare". - Efekata u ovom trenutku još nema, to je postupak koji mora da traje. Nadamo se da ćemo ih uskoro procenjivati.

I "Viktorija grupa" podržava svaku inicijativu koja nastoji da uspešne domaće kompanije učini značajnijim na tržištu regiona i Evrope.

- Smatramo da Srbija zaista ima šta da ponudi - brendove i proizvode iz različitih oblasti koji imaju tradiciju i kvalitet na nivou koji zadovoljava najviše svetske standarde. Naša kompanija spada u najveće neto izvoznike u Srbiji, a proizvode plasiramo u 40 zemalja širom sveta, od čega čak 80 odsto ukupnog izvoza odlazi u Evropsku uniju - kaže Tamara Koštro iz "Viktorije grupe".

U čačanskoj kompaniji "Vapeks" kažu da je akcija "Novosti" imala neverovatan efekat. Branislav Radojičić, marketing menadžer ove kompanije, kaže da su građani dolazili sa isečkom iz "Novosti" i tražili njihove dušeke "s dream". On kaže da ih profesionalnost i ozbiljnost naše kuće podstiče da se vezuju samo za takve medije, jer imaju šta da ponude i čime da se pohvale.

KOMŠIJE NAM NEDAJU DA RADIMO VLASNIK i direktor kompanije "Biomelem" Zoran Ilić smatra da je akcija "Novosti" izuzetno važna, kao i da bi iz nje trebalo da proistekne jedna vrsta strateške podrške domaćoj privredi. - Želimo da se sa domaćim proizvođačima ujedinimo oko ovakvih i sličnih akcija, naročito oko izvoznih strategija - rekao je Ilić. - Srbija mora da se okrene sopstvenoj proizvodnji. Neprestano gubimo ekonomsku utakmicu sa Hrvatskom i na to pristajemo. Otvorili smo širom svima vrata, a mi na hrvatsko i slovenačko tržište ne možemo da uđemo. Bez obzira na vrhunski kvalitet. Hrvati jednostavno štite svoj brend.

- Izuzetno nam je drago što smo bili deo akcije "Novosti", jer kao kompanija posvećena očuvanju srpske tradicije nastojimo da promovišemo najbolje proizvode iz Srbije - kažu u "Somboledu". - Naše partnerstvo sa "Večernjim novostima" datira iz davne 1968. godine, kada je na konkursu upravo ovog dnevnog lista kompanija "Somboled" dobila svoje prepoznatljivo ime.

Gosti jučerašnjeg foruma bile su i kolege iz najtiražnijeg dnevnog lista u BiH "Dnevni avaz". Direktor marketinga Alen Kešetović smatra da su bolje veze privrede i medija veoma bitne, posebno u situaciji kada se ekonomija, a sa njom i život ljudi suočava s velikim problemima.

ZVATI STRANCE, HRABRITI NAŠE

DIREKTOR PR agencije "Pragma" Cvijetin Milivojević kaže da se na promociju domaće privrede svugde u svetu gleda blagonaklono, jer je normalno da svako promoviše svoje domaće potencijale.

- Kod nas se to često smatralo retrogradnim i sizifovski je posao - smatra Milivojević. - Ideju sličnu ovoj koju danas imaju "Novosti" imali su još 1935. godine naši sunarodnici koji su pokrenuli list "Svoje svome", a njihov propagandni slogan je bio "Tuđa ruka svrab ne češe". Sve ovo se može primeniti i danas. Stranim investitorima treba da omogućimo gostoprimstvo, ali bi trebalo da osnažimo naše proizvođače. Novinarskom tekstu objavljenom u "Novostima" veruje se pet do deset puta više nego plaćenoj reklami ili oglasu. Kod "Novosti" mi se dopada što mogu da ih čitaju i čobanice na Durmitoru i akademici u Beogradu.

POLITIČARI IMAJU ŠTA DA NAUČE

DRAGOLjUB Rajić, direktor Unije poslodavaca, kaže da poslodavcima mnogo znači da mediji govore istinu o stanju u privredi, jer bez činjenica i rešavanja konkretnih problema ne mogu stići do napretka.

- Oni nam pomažu da neke stvari koje su velika prepreka u poslovanju dođu do Vlade Srbije, izvršne vlasti i do političara - smatra Rajić. - Tokom 2009. i 2010. godine, kada je mlada generacija novinara stigla u "Novosti", oni su došli na praksu u Uniju poslodavaca Srbije i posle toga su napravili niz tekstova i u mnogim stvarima nam pomogli. Da su tako dolazili političari i da su imali toliko sluha za naše probleme, ne bi celo društvo bilo u ovako velikoj krizi.

2013
03
okt
"Kuda ide Srbija" u Doboju
Doboj
Predavanje

"Kuda ide Srbija" - bila je tema predavanja koje je, u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, u četvrtak, 3. oktobra 2013, održao direktor PR agencije "Pragma" Cvijetin Milivojević. U prepunoj sali CzKiO Doboj, Cvijetin Milivojević je govorio o unutrašnjopolitičkoj sceni Srbije u svetlu evrointegracija i dogovora u vezi s Kosovom.

2013
20
jun
''Dan otvorenih vrata'' za novinare
Inter-kopInter-kop

Građevinska kompanija "Inter-kop" iz Šapca organizovala je treću godinu za redom tradicionalni "Dan otvorenih vrata" za novinare beogradskih i šabačkih medija. Novinari su tom prilikom posetili upravnu zgradu "Inter-kopa" u Šapcu, gde je održana i zvanična konferencija za novinare, na kojoj su glavne teme bile: aktuelni poslovi, teškoće i planovi „Inter-kopa“, radovi u Kazahstanu i najava učešća u radovima na Koridoru 11 – Jadranska magistrala. Nakon konferencije za medije novinari su obišli salon automobila "I.S.N. Automotive", deo "Inter-kopove" grupe, kao i kamenolom Jazovnik koji se nalazi na teritoriji opštine Vladimirci. U sklopu druženja s novinarima menadžment kompanije organizovao je i posetu novinara manastiru Kaona iz XIV veka, zadužbini Ikonije, sestre Miloša, smeštenom u blizini sela Draginje (opština Vladimirci) na putu Šabac-Valjevo.

2013
20
jun
''Inter-kop'' dogovorio reprogram duga
Poslovanje

Građevinska kompanija ’’Inter-kop’’ iz Šapca dogovorila je reprogram duga sa pojedinim bankama na 15 godina sa godišnjom kamatnom stopom od 4 odsto i sa grejs periodom od godinu dana i dve godine. Kraći grejs period predviđen je za dugovanja prema zaposlenim i dobavljačima, dok se grejs period od dve godine odnosi na dugovanja prema bankama. Program reprogram duga prihvatilo je 70 odsto poverilaca, a uskoro se očekuje realizacija ovog plana koji uključuje i program rekonstruisanja preduzeća.

Kompaniju ’’Inter-kop’’ u poslednje dve godine održale su domaće banke dok su strane banke izašle iz finansiranja domaće građevinske industrije, kreditno podržavajući isključivo strane firme – kaže vlasnik kompanije ’’Inter-kop’’ Rade Nikolić. ’’Problem je što se za veće poslove i učešće na tenderima ne mogu dobiti bankarske garancije zbog čega je neophodno da se formira Razvojna banka koja bi pomogla kompletnu građevinsku industriju.’’ – napominje Rade Nikolić. Drugi najveći generator ozbiljnih poroblema u poslovanju kompanije je veliko kašnjenje u naplati izvedenih radova na skoro svim projektima gde je investitor država Srbija i AP Vojvodina

Država duguje direktno ’’Inter-kopu’’ 15 miliona evra, a u avgustu prošle godine od kada je kompanija u prinudnoj blokadi taj dug je iznosio 25 miliona evra. Pre blokade ’’Inter-kop’’ je zapošljavao 2500 ljudi, a danas ima tri puta manje zaposlenih, odnosno 700 radnika. Usled svetske ekonomske krize poslednjih pet godina pao je obim investicija u infrastrukturu naše zemlje, a samim tim i sposobnost kompanije za uredno servisiranje kreditnih obaveza, a kamate na pojedina dugovanja iznosila su i do 25 odsto na godišnjem nivou

2013
12
jun
Dvodnevni seminar - prijave u toku!
Beograd

‘’Trening centar Pragma’’ organizuje dvodnevni seminar “JAVNI NASTUP ili kako da osvojite publiku i kako da ovladate ciljnim javnostima“, 5. i 6. jula 2013. godine. Upis je u toku, a svi zainteresovani polaznici mogu da se prijave najkasnije do 1. jula.

Trening je namenjen ljudima iz sveta biznisa, menadžerima za odnose s javnošću, portparolima, odnosno onima koji najčešće nastupaju u javnosti, prvenstveno u medija masovnog komuniciranja, predstavnicima sportskih i institucija kulture, udruženja građana i nevladinih organizacija, političarima - funkcionerima lokalne i državne uprave – koji žele da unaprede svoj nastup u javnosti i svima onima koji nameravaju da se kandiduju na sledećim parlamentarnim i lokalnim izborima. Program Treninga obuhvata četiri tematske oblasti: proces komuniciranja odnosno proces političkog komuniciranja, osnove odnosa s javnošću, neverbalno komuniciranje i praktičan pristup javnom nastupu.

2013
05
jun

Beograd
Međunarodni salon karikature - Zemun 2013

Karikaturista Dušan Gađanski, saradnik PR agencije Pragma, dobitnik je druge nagrade na ovogodišnjem 18. međunarodnom salonu karikature "Zemun 2013". Žiri je dodelio prvu nagradu Darku Drljeviću iz Crne Gore, dok je treća nagrada pripala karikaturisti Kamilu Javuzu iz Turske. Tema ovogodišnjeg salona bila je “Opasnost: korupcija!”, a u selekciji su se našli radovi 108 karikaturista iz 64 države sa svih kontinenata. Ceo projekat se održava pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, u čije ime je postavku od 120 radova u galeriji ‘’Stara kapetanija’’ otvorio Ivan Kuzminović. Izložba ovogodišnjeg zemunskog Salona prethodno je gostovala u Herceg Novom (Crna Gora) i u srpskim gradovima Kikinda, Sombor, Čačak i Zaječar, gde je privukla veliku pažnju publike.

Foto: Nagrađena karikatura (autor Dušan Gađanski)

2013
22
maj

Beograd
Beogradske opštine na internetu

Većina sajtova beogradskih opština ne omogućava efikasnu dvosmernu komunikaciju građana sa predstavnicima svojih lokalnih vlasti, ali zato nudi veoma raznovrsnu dostupnost informacija o aktivnostima lokalne samouprave – pokazuje analiza koju je, na bazi zvaničnih internet stranica svih 17 opština u prestonici, realizovala PR agencija „Pragma“.

Na zvaničnim sajtovima beogradskih opština, u glavnom meniju, opciju „kontakt“ u cilju predstavljanja osnovnih kontakt informacija ima 12 opština, dok je pet opština uopšte nema. Među kontakt informacijama najčešće su navedeni adresa opštine, telefon centrale i opšti e-mail. Osim tih centralnih podataka, prednjače kontakt podaci predsednika opština, zamenika i njihovih pomoćnika (telefon i e-mail) kao nosilaca lokalne vlasti.

Opštine koje nemaju kontakt podatke unutar glavnog menija, najčešće te podatke imaju unutar drugih ponuđenih opcija, među kojima su: imenik, opštinska vlast, opštinsko rukovodstvo, predsednik opštine, korisni telefoni, servis za građane, “pitajte predsednika” ili na dnu stranice sajta. Na takvim internet prezentacijama građanima je znatno teže pronaći osnovne kontakt podatke odnosno telefone nadležnih službi, predsednika opštine, zamenika, pomoćnika i opštinske uprave.

Postoje i pozitivni primeri pojedinih opština koje su, pored uobičajenog opcionog i jasnog uočljivog kontakta, ponudile i više drugih kanala za komunikaciju sa građanima, kao što su call centar, “pitajte predsednika”, “građanin inspektor”, servisi sa slanjem SMS i MMS poruka do društvenih mreža Facebook i Twiter. Mogućnost komuniciranja preko društvenih mreža pruža šest opština: Novi Beograd, Rakovica, Zvezdara, Vračar, Obrenovac, Surčin i Grocka. Opciju komunikacije putem Youtube kanala imaju opštine Vračar, Rakovica, Obrenovac i Grocka, dok je blog specifičan za Vračar i Zemun.

Sa stanovišta dostupnosti informacija na sajtu za potrebe osoba sa invaliditetom jedino je opština Zvezdara postavila informaciju o opštini na znakovnom jeziku. Sa druge strane, samo je opština Vračar omogućila deo informacija na sajtu na engleskom jeziku.

Važan segmenat u komunikaciji opštine s građanima, ali i svim ostalim javnostima, jesu opštinski časopisi, koje je na svojim internet stranama predstavilo pet opština (Savski venac, Stari grad, Palilula, Rakovica i Barajevo), dok informator o radu ima većina opština, tačnije samo dve opštine (Sopot i Grocka) ga nemaju na svojim zvaničnim sajtovima. Opštine Rakovica i Stari grad su postavile kontakt podatke svojih PR službi ili odseka za informisanje i odnose s javnošću, dok Vračar i Čukarica imaju kontakt podatke namenjene isključivo medijima.

2013
17
apr

Beograd
LiteraturaLiteratura

STARO KAO NOVO

Dobri STARI

Bukvari novinarstva i političke komunikacije

za samo 299 NOVIH (ili starih) dinara po primerku

Novinarstvo za početnike – početnica za novinare:

Knjiga „PUTNICI LUDOG TRAMVAJA“

(priređivači: Ivan Mrđen, Đoko Kesić i Slaviša Lekić; izdanje „Vreme knjige“)

Kako komuniciraju političari - „iz prve ruke“:

Knjiga „NA PRVU LOPTU – političko komuniciranje u Srbiji od 1990 – 2007“

(autor: Cvijetin Milivojević)

Knjige možete nabaviti u agenciji „Pragma“: Resavska 28/VI (Dom novinara Srbije), Beograd, tel. 011/3243-318

2013
16
apr

Beograd
Priznanje

Na svečanoj sednici Skupštine grada, kojom su započeti Dani Beograda, danas su dodeljene Nagrade grada Beograda najboljima među Beograđanima u 19 različitih oblasti.

U oblasti novinarstva nagradu je dobio Ivan Mrđen, urednik "Blica" za kreativan doprinos u informisanju građana glavnog grada.

Ivan Mrđen je dugogodišnji predavač u Pragminoj ‘’Trening radionici za PR i odnose s medijima’’. Bio je direktor "Borbe" i nedeljnika "Vreme" i glavni i odgovorni urednik "Naše borbe", urednik u "Dugi" i "Danasu". Predavao je na više edukacija iz oblasti novinarstva i medija.

2013
15
apr
Trening centar Pragma
Dvodnevni seminar 7. i 8. jun
Beograd
Javni nastup

U okviru edukativnog sektora, Pragma organizuje dvodnevni trening seminar “JAVNI NASTUP ili kako da osvojite publiku i kako da ovladate ciljnim javnostima“ koji će se održati 7. i 8. juna 2013. godine. Upis je u toku i svi zainteresovani polaznici mogu da se prijave najkasnije do 31. maja.

Trening je namenjen ljudima iz sveta biznisa, menadžerima za odnose s javnošću, portparolima, odnosno onima koji najčešće nastupaju u javnosti, prvenstveno u medija masovnog komuniciranja, predstavnicima sportskih i institucija kulture, udruženja građana i nevladinih organizacija, političarima - funkcionerima lokalne i državne uprave – koji žele da unaprede svoj nastup u javnosti i svima onima koji nameravaju da se kandiduju na sledećim parlamentarnim i lokalnim izborima. Program Treninga obuhvata četiri tematske oblasti: proces komuniciranja odnosno proces političkog komuniciranja, osnove odnosa s javnošću, neverbalno komuniciranje i praktičan pristup javnom nastupu.

2013
11
apr
PR Forum

Beograd
PR Forum

Od kad se u srpskoj javnosti pominje teza da bi bilo potrebno da se formira jedno državno telo koje bi radilo na izmeni imidža Srbije u svetu, postoje i različita mišljenja stručnjaka (ali i onih koji to nisu) kako bi to trebalo uraditi. Dobar pokušaj je bilo formiranje Saveta za promociju Srbije u koji su, na prvi pogled, ušli ljudi koji znaju kako to i da ostvare. No, kako to ide kod nas (može se reći da je i to deo našeg identiteta) odmah su se javili dušebrižnici sa stavom da će ti stručnjaci više raditi na svojoj promociji a sa druge strane «prebacivati» poslove svojim firmama i agencijama. Savet je polako počeo da se osipa, održano je samo nekoliko sednica i na kraju je njegov predsednik, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac podneo neopozivu ostavku. Vredan pokušaj popravljanja našeg imidža preuzela je na sebe Turistička organizacija Srbije izradom promotivnog filma i zakupom termina na CNN-u za njegovo emitovanje. Grubim previdom (ili bolje reći nečijom nesmotrenošću) u delu filma se pojavljuje prizor rumunske strane Dunava i film je u javnosti doživeo fijasko.

Da se vratim na naslov teksta. Ovih dana se u javnosti pominje podatak da je za izmenu našeg imidža potrebno 10 do 15 miliona evra. Pojedini teoretičari a donekle i neki praktičari marketinga i odnosa sa javnošću (PR) smatraju da se forsiranjem određenog tj. poželjnog imidža može promeniti slika Srbije u javnosti. Bez obzira da li za to ima potpore u našem identitetu. Kada bi prosečnog građanina Srbije pitali koje su to vrednosti kojima se odlikuje naš narod i zemlja uopšte, velika većina bi svakako pomenula našu gostoljubivost, srdačnost, opuštenost, prelepe predele, raznolikost kulturno-istorijskog nasleđa i još po nešto. Budimo iskreni prema sebi – da li je sve baš tako. Gostoljubivost i srdačnost se zadržala još verovatno samo u zabačenim planinskim selima, prelepi predeli ne mogu na adekvatan način da se promovišu zbog stare i nerazvijene saobraćajne infrastrukture, promocija naših manastira će zauvek (iskreno se nadam da grešim) samo dobar potencijal.

Identitet jednog naroda se gradi decenijama, da ne kažem stotinama godina. Od kolevke dete upija ponašanje svojih najbližih. Roditelji, uprkos problemima, osmeh na lice – od toga zavisi budući identitet Srbije. U vrtiću, školi, na fakultetu; vaspitači, učitelji, profesori osmeh na lice – i od vas zavisi naš identitet. Direktori, osmeh na lice – vaši radnici će tada lakše preboleti ovu našu tranziciju. Deke, bake, uprkos veoma nezavidnom finansijskom položaju, osmeh na lice – Vi ste idoli vaših unuka. Zar ne bi bilo lepo kada bi nas neko u svetu prepoznavao po našem osmehu i vedrini. Time bismo, na polju našeg imidža, ubili više muva jednim udarcem.

Nadogradnjom bismo, uveren sam, povratili imidž gostoljubivog i srdačnog naroda. Stara srpska poslovica kaže: «U se i u svoje kljuse». Ko može da učini najviše za nas? Mi sami. Ne može nas niko voleti više od nas samih. Prvo treba da postavimo sebi realan, ostvariv cilj, nakon toga taktiku i strategiju kako da ga ostvarimo i na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, da iskreno i istrajno krenemo u realizaciju.

Primer konstruisanja imidža Beograda

Pojedini turistički poslenici (a uveren sam i pojedini ugostitelji) navijaju da Beograd ostane prepoznatljiv po svom noćnom provodu na splavovima i u «silikonskoj dolini» (za one koji ne znaju to je ulica Strahinjića Bana sa bezbroj klubova i kafea). Mladi iz okolnih zemalja ali i šire dolaze vikendom ili tokom svojih praznika kako bi uživali u glasnoj muzici i ispijanju hektolitara alkoholnih pića. I, umesto da plasiramo priču o Beogradu kao gradu sa veoma burnom prošlošću, koji su naseljavali Kelti, Turci, Austrougari i drugi, pa čak (ako je potrebno) i doradimo neku od legendi, mi idemo u drugu krajnost koja nam na duge staze ne može doneti ništa dobro. U kome god pravcu da krenete iz Beograda na najviše 50 kilometara naći ćete mnogo turističkih potencijala. Navešću samo neke: praistorijsko nalazište u Vinči, krstarenje Savom i Dunavom, prelepa Avala sa legendom o starom gradu Ždanovu, manastiri i crkve u samog gradu ali i u okolini, Ada Ciganlija (retko koji grad u Evropi ima takav kompleks gotovo u samom centru grada), Košutnjak i mnogo toga još.

Autor: Predrag Karasović

2013
26
mar
Novi ugovor Inter-kopa u Kazahstanu
Nastavak izgradnje metro-stanice Moskva
Almati (Kazahstan)
Inter-kop

Kompanija “Inter-kop konstrakšn” ponovo je izabrana za glavnog podizvođača radova na metro stanici “Moskva” u kazahstanskom gradu Almati, na tenderu koji je raspisao generalni izvođač AO «Almatymetrokurilis». Prvi podizvođački ugovor za izvođenje radova potpisan je sa generalnim izvođačem u februaru prošle godine i podrazumevao je izgradnju prve metro-linije Almatinskog Metropolitena. Nastavak saradnje uključuje radove na iskopu temeljne jame, podgradu kosina i armirano-betonsku konstrukciju. Deo radova će se izvoditi prema aneksu ugovora iz 2012. godine, čime su za ove radove generalnom izvođaču dodeljena sredstva u iznosu oko 17,5 miliona evra. Betonski radovi će se izvoditi prema novom ugovoru i budžetu za 2013. godinu, za šta su odobrena ista novčana sredstva, čime će ukupna vrednost radova u prvoj polovini ove godine iznositi oko 35 miliona evra. Prema obimu radova koje je dobio “Inter-kop konstrkšn” definisaće se i vrednost tog posla.

Kompanija TOO «Inter-kop konstrakšn» trenutno završava južni blok metro stanice «Moskva» i iskope drugog nivoa temeljne jame, dubine od šest do devet metara. Paralelno sa ovim radovima izvodi se konsolidacija zemljišta za treći nivo kao i izrada bušenih šipova sa ugradnjom čeličnih profila koji će biti vođice za podgradu, što će ubrzati radove na iskopu. Time će se steći uslovi za ranije otpočinjanje glavnih betonskih radova.

2013
25
mar
Trening radionica za PR i odnose s medijima

Beograd
Trening za PR - upis u toku

''Trening centar'' Pragma upisuje XXVI generaciju polaznika, a početak nastave je predviđen za oktobar mesec. Svim studentima ''Trening centar'' je obezbedio popust od 10 odsto na upis u bilo kom terminu, a za više prijavljenih kandidata iz iste organizacije odobramo posebne pogodnosti.

Prema novom programu edukacija traje osam celodnevnih termina, a predavanja se održavaju subotom.

2013
06
mar
Centar za razvoj neprofitnog sektora

Beograd
CRNPSCRNPS

Država Srbija je u poslednje četiri godine iz budžeta dala gotovo 400 miliona evra sredstava poreskih obveznika za razvoj civilnog društva bez jasnih kriterijuma i efikasne kontrole trošenja tog novca, izneto je na konferenciji „Finansijska održivost trećeg sektora – budžetska linija 481“ u organizaciji beogradskog Centra za razvoj neprofitnog sektora i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije za otvoreno društvo.

"Neophodno je uvesti red u tu oblast i Državna revizorska institucija mora da utvrdi kako se troši novac građana izdvojen za razvoj civilnog sektora i obezbedi državna sredstva. Nema standardizovanih kriterijuma za davanje, niti se zna kako se troši novac", rekla je direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić. Ona je istakla da moraju biti razdvojena davanja za udruženja građana, jer država daje novac političkim partijama, a tvrdi da razvija civilno društvo.

"Mnogi troškovi se kriju i po drugim budžetskim linijama, kao i sredstva koja su data postojećim i nepostojećim nevladinim organizacijama", zaključila je direktorka Fonda.

Vrhovni državni revizor u sektoru za reviziju budžeta lokalnih vlasti Duško Pejović rekao je da će državnom revizijom do kraja ove godine, a počev od 2011. godine, biti obuhvaćeni finansijski izveštaji trećine lokalnih samouprava, njih 57 od ukupno 170.

Ivana Stevanović iz Centra za razvoj neprofitnog sektora je navela da je istraživanje pokazalo da se sredstva ministarstava i ostalih vladinih institucija namenjena civilnom sektoru još uvek dodeljuju na osnovu zahteva ili bez konkursa ali mnogo manje nego prilikom prošlog istraživanja 2007. godine. Veliki problem predstavlja i nedostatak standardizovanih konkursnih obrazaca u ministarstvima kao i za podnošenje izveštaja o realizovanim aktivnostima za koja su sredstva namenjena. Rezultati zajedničkih napora koje je CRNPS uložio sa partnerima u ovom nastojanju, pokazuju se i kroz to što u 2011. godini, na primer, nema više ni jednog pojedinca kao dobitnika sredstava na liniji dotacije nevladinim organizacijama, što je u prethodnim godinama bio čest slučaj. Ipak, i dalje nema standardnih obrazaca za prijavljivanje za budžetska sredstva, državni organi i organi lokalnih vlasti ne dostavljaju nam potpunu dokumentaciju, pa smo nekad prinuđeni da se obraćamo Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja - dodaje Ivana Stevanović.

Iz budžeta se kao nevladine organizacije finansiraju političke partije, verske zajednice, sportski klubovi i udruženja gradjana, koja su u javnosti poznata kao nevladine organizacije i najčešće se izjednačavaju sa civilnim sektorom, rečeno je na skupu održanom u Medija centru.

Kompletni podaci o projektima koje su tokom 2010. i 2011. godine finansirani od strane državnih organa a po osnovu budžetske linije 481 (dotacije civilnom sektoru) mogu se videti na sajtu Centra za razvoj neprofitnog sektora www.crnps.org.rs.

2013
20
feb
Niška mlekara

Prvo i najvažnije: mleko “Niške mlekare” nije zagađeno. Istina je da koncentracije aflatoksina pronađene u našim proizvodima nisu opasne po ljudsko zdravlje.

Mlekare nisu u obavezi da ispituju prisustvo aflatoksina u mleku. Ali, “Niška mlekara” je preventivno povukla iz prodaje sve proizvode koji su apostrofirani i navedeni u izveštaju kao oni koji su potencijalno zagađeni.

U iščekivanju konačnih rezultata kontrole, “Niška mlekara” je pojačala sopstvenu kontrolu otkupa mleka i, do daljnjeg, ne uzimamo više mleko sa farmi na kojima se krave hrane kukuruzom i stočnom hranom. Inače, više od 70 odsto otkupljenog mleka “Niška mlekara” preuzima od individualnih proizvođača koji imaju do, najviše, pet krava i koji krave hrane isključivo travom i senom. Naši kooperanti od kojih preuzimamo mleko hrane stoku u najnezagađenijem delu Srbije, a to su Stara planina, Suva planina, Svrljiške planine, što se može i proveriti.

Hoćemo da verujemo da smo se, kao jedna od retkih većih mlekara u Srbiji koja je ostala u domaćem vlasništvu, samo slučajno i usputno našli na putu nekim finansijskim i političkim moćnicima.

2013
14
feb

Beograd
Novinar Vaš prijatelj

Rasim Ljajić, kao i godinama unazad, potom Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Rodoljub Šabić (poverenik za informacije od javnog značaja), Saša Janković (zaštitnik građana) i Milica Delević – bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri u Srbiji tokom 2012. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja „Novinar – Vaš prijatelj“ koje je, dvanaesti put za redom, tokom decembra 2012. i januara ove godine, sprovela PR agencija „Pragma“.

Među javnim ličnostima koje su tokom 2012. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - na kvalitetan način, promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, prvi je Aleksandar Vučić, a slede Tomislav Nikolić, Velimir Ilić i Jorgovanka Tabaković.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su

Ministarstvo energetike, Privredna komora Srbije, Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija i privrede, Informativna služba srpskog parlamenta, a od javnih preduzeća Elektroprivreda Srbije.

U kategoriji profitnih (privrednih) organizacija najbolje su komunicirali s medijima VIP mobile, Naftna industrija Srbije, Telekom Srbija i Unikredit banka.

Među neprofitnim organizacijama novinari su izdvojili FK “Partizan”, Udruženje potrošača, Udruženje banaka, Uniju poslodavaca Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

U kategoriji ostalih javnih ličnosti novinari su najviše pozitivnih ocena dali Novaku Đokoviću, Vesni Pešić i Vladimiru Vermezoviću, a od predstavnika privrednih i neprivrednih organizacija Ivanu Tasovcu.

Organizovani događaji koji su, prema mišljenju novinara, obeležili prošlu godinu u Srbiji su opšti izbori iz maja 2012, evropska prvenstva u rukometu za muškarce i žene održana u Beogradu, akcija “Bitka za bebe”, inauguracija predsednika Nikolića i koncert Dženifer Lopez.

Kada je reč o privrednim i neprivrednim organizacijama i institucijama u prestonici najkvalitetnije odnose s medijima imali su “Kombank Arena”, Skupština grada Beograda i Hitna pomoć.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova više od 300 novinara srpskih medija, sprovedenog tokom decembra 2012. i januara ove godine. U tradicionalnom istraživanju “Novinar – Vaš prijatelj” koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija „Pragma“, ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: državne institucije, političke organizacije, privredne i neprivredne organizacije, političke i ostale javne ličnosti, a biraju se i organizacije koje imaju najbolje kanale i sredstva komunikacije s novinarima.

Autor karikature: Dušan Gađanski, saradnik PR agencije Pragma

2013
11
feb

Beograd

Finalisti za nagradu Desimir Tošić

Izvor: Tanjug

Žiri za dodelu nagrade "Desimir Tošić" u najuži izbor za najbolju knjigu iz oblasti publicistike, objavljenu u 2012, uvrstio je knjige "Divlje društvo" Vesne Pešić, "Svetska ekonomska kriza" Slaviše Tasića i "Kroz glavu" Igora Marojevića.

U najuži izbor za autora najbolje kolumne ili serije tekstova u prošloj godini ušli su Cvijetin Milivojević, Slaviša Orlović i Boris Jašović, odlučio je žiri nagrade "Desimir Tošić" u oblasti publicistike koju je 2008.godine ustanovilo JP "Službeni glasnik".

Nagrada se dodeljuje u dve kategorije: za najbolju knjigu objavljenu u prethodnoj godini iz oblasti publicistike, nagrada je 240.000 dinara i za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova koji su objavljeni u štampanim ili elektronskim medijima, a nagrada je štampanje knjige autora nagrađenih tekstova u izdanju JP "Službeni glasnik".

Žiri za dodelu nagrade "Desimir Tošić" za 2012.godinu radi u sastavu: Dušan Pavlović, predsednik, Vladimir Vuletić i Petar Lazić. Imena dobitnika nagrade tradicionalno će biti objavljena 19. februara, na dan rođenja Desimira Tošića.

Ova nagrada se dodeljuje za publicističko delo koje predstavlja vrhunsko pisano dostignuće koje afirmiše istinu i pozitivne kritike društva i vremena.

Preneto sa sajta B92.net

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2013&mm=02&nav_id=685106

2013
08
feb
Trening radionica za PR i odnose s medijima
Februarski popust od 10 odsto, za studente 20 odsto
Beograd
Trening za PR

''Trening centar'' Pragma upisuje XXVI generaciju polaznika u ''Trening radionicu za PR i odnose s medijima''. Za sve zainteresovane kandidate koji se upišu do kraja februara odobravamo popust od 10 odsto. Svim studentima ''Trening centar'' je obezbedio popust od 10 odsto na upis u bilo kom terminu, a posebna pogodnost za sve one koji studiraju je februarski popust koji će im omogućiti usavršavanje uz 20 odsto nižu cenu.

Prema novom programu edukacija traje osam celodnevnih termina, a predavanja se održavaju subotom. Početak nastave je u drugoj polovini marta.

2013
21
jan

Almati (Kazahstan)
AlmatiAlmati

Građevinska kompanija “Inter-kop” iz Šapca nastavila je sa radovima na izgradnji metrostanice u gradu Almati u Kazahstanu, i to na iskopu i osiguranju temeljne jame, uprkos trenutno veoma napovoljnim klimatskim uslovima u Kazahstanu.

“Generalni izvođač AO “Almatymetrokurilis” je krajem decembra sproveo zatvoreni tender za firme koje će u 2013. godini nastaviti izvođenje radova. Naša kompanija je preko lokalno osnovane firme “Inter-kop Konstrakšn” učestvovala na tom tenderu na poziv generalnog izvođača. Investitori kompletnog posla KP “Metropoliten” i administracija grada Almati će do kraja januara potvrditi izbor vodećeg izvođača, zajedno sa svojim podizvođačima, među kojima je “Inter-kop” ključni izvođač na metrostanici Moskva” - kaže Milomir Pavlović, generalni direktor “Inter-kopa” u Kazahstanu.

2013
03
jan

Beograd

Novinar Miroljub S. Nikolić, među kolegama poznatiji kao „Šer“, preminuo je 3. januara 2013, posle duže bolesti.

„Šer“ je rođen 1949. godine, u Beogradu. Tokom novinarske karijere radio je u više listova i revija Izdavačke kuće „Jež“, u „Politici ekspres“, sarađivao u Radio Beogradu, „Dugi“, „Reporteru“, „Tin magazinu“, „Blicu“...

Studirao je dramaturgiju, a predstava po Šerovom scenariju 1978. je zaslužila i „Vukovu nagradu“. Okušao se i u marketingu, kao autor brojnih promotivnih filmova i spotova.

U „Pragmi“ ga posebno pamtimo po jednom zajedničkom projektu, kampanji za lokalne izbore 2004. godine realizovanoj za potrebe Demokratske stranke. „Srbija (pa konkretan grad...) - naša kuća" - bio je tada udarni slogan centralne kampanje DS. Kampanju je osmislio kreativni tim PR agencije „Pragma“, a vođa projekta bio je Miroljub S. Nikolić „Šer“. Taj kreativni koncept koji je preuzela i centrala DS rađen je namenski za potrebe kandidata DS za gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića.

2012
25
dec

Beograd
Doktorirao Vladimir Ilić

Mr Vladimir Ilić, jedan od predavača sa najdužim stažom u Trening radionici za PR agencije "Pragma", doktorirao je na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta "Singidunum". Dr Vladimir Ilić odbranio je, 25. decembra, doktorsku tezu na temu "Medijska nacifikacija srpskog naroda i države Srbije".

2012
24
dec
Izgradnja metro stanica i na -20 stepeni
Almati (Kazahstan)
Inter-kop u KazahstanuInter-kop u Kazahstanu

Do sada je na izgradnji dve metro stanice u kazahstanskom gradu Almati iskopano 30.000 m3 temeljne jame i podgrađeno 1.000m2 kosina, a radovi će biti nastavljeni i tokom zimskih meseci uprkos temperaturama i do minus 20 stepeni Celzijusa. Za narednu godinu je predviđen iskop od 90.000m3, izgradnja podgrade od 3.500m2 i armirano-betonske konstrukcije od 23.000m3 staničnog kompleksa, ukupne vrednosti radova od oko osam miliona evra- izjavio je Milomir Pavlović, generalni direktor TOO Inter-kop konstrakšn, lokalne kazahstanske građevinske firme koju je aprila 2011. godine osnovala šabačka kompanija

Inter-kop.

Podizvođački ugovor za izvođenje metro-stanica Sajran i Moskva potpisan je u februaru 2012. godine je sa generalnim izvođačem AO Almatymetrokurilis koji podrazumeva izgradnju prve metro-linije Almatinskog Metropolitena. Glavni radovi su započeti sredinom oktobra nakon što je završeno izmeštanje postojećih podzemnih instalacija.

2012
22
dec

Beograd

Edukacija XXV generacije polaznika Pragmine ‘’Trening radionice za PR i odnose s medijima’’ završena je predavanjima na temu: ‘’Korporativni identitet – korporativni imidž’’ ‘’Lobiranje i PR’’ i ‘’Analiza sadržaja medija’’. Tokom osam celodnevnih predavanja obrađene su najznačajnije teme iz oblasti PR, marketinga, poslovne komunikacije, nastupa u medijima i istraživanja javnog mnjenja. Polaznici XXV generacije bili su zaposleni u neprivrednim i privrednim organizacijama kao i u medijima: Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije, Inter-kop, TV Pi iz Pirota, RTV Panonija, Via tours…

2012
12
dec

Priboj
PribojPriboj

Ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Ugljanin danas je u selu Živinice u opštini Priboj svečano uručio ključeve 11 montažnih kuća izbeglim i raseljenim Bošnjacima iz ovog kraja u periodu od 1991. do 1999. godine. ‘’Republika Srbija ovim uručenjem ključeva šalje jasnu poruku da nikada više neće doći do iseljavanja kao što je to bilo tokom ratnih sukoba. Nismo u stanju da izbrišemo ružna sećanja ali možemo da im vratimo nadu i poverenje u Srbiju ’’ – rekao je ministar Ugljanin. Tokom realizacije ovog programa na području opstine Priboj biće izgrađeno oko 230 kuća i 50 km puta. Pre desetak dana je za 20 raseljenih lica koja su samostalna izgradila svoje domove refundirano ukupno 22,6 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije. Sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović dogovoreno je da se sanira elektro mreža za sela na području opštine Priboj kako bi povratnici imali bolje uslove za život.

Program koji je Vlada usvojila 29. marta ove godine, realizovaće se u naredne četiri godine, a za njegovu prvu fazu u 2012. godini je izdvojeno 50 miliona dinara za izgradnju kuća, odnosno odgovarajuće naknade onima koji su samostalno izgradili svoje domove. Prvi prioritet bili su ljudi koji su se već vratili, žive i rade na svojim imanjima u mesnim zajednicama Krajčinovići, Sastavci i Sjeverin. Početkom septembra su započeti radovi na izgradnji 11 tipskih objekata, da bi se već nakon samo tri i po meseca prvi povratnici uselili u svoje domove.

2012
05
dec
Novi pogonNovi pogon

“Do sada je, uz pomoć agencije za promociju izvoza SIEPA, u ponovno pokretanje pogona za preradu mleka u Svrljigu uloženo 600.000 evra, a u narednoj godini planirana je investicija od dodatnih 800.000 evra. Ova ulaganja su omogućila da se od 2007. godine poveća broj zaposlenih za novih 125 radnika, na sada ukupno 232, a i broj kooperanata je povećan na nivo od 3.000 isporučilaca mleka” izjavio je Zvezdan Gavrilović, generalni direktor "Niške mlekara" u čijem sastavu posluje i mlekara u Svrljigu u kojoj se prvenstveno proizvode polutvrdi sirevi i kačkavalji. Tokom 2012. godine “Niška mlekara je realizovala proizvodnju od 30 miliona litara prerađenog mleka, a plan je da se taj iznos poveća na 36 miliona litara

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić je naglasio je naglasio da će opština davati dodatne premije u vrednosti do 10 dinara za svaki isporučen litar mleka, kao i da će pokrenuti akciju za povećanje stočnog fonda, tako što će iz budžeta biti servisirane kamate za kredite koje će proizvođači mleka dobiti od banaka posredstvom “Niške mlekare”. Zajednički cilj opštine i mlekare biće povratak selu i unapređenje stočarstva, u cilju prosperiteta čitave opštine, a kao prvi korak već je formirana i opštinska komisija, čiji će zadatak biti obilazak terena i razgovori sa potencijalnim proizvođačima mleka.

“Niška mlekara” je osnovana je 1957. godine sredstvima UNICEF-a, kao mala gradska mlekara. Danas je među pet najvećih mlekara u Srbiji. U toku 2007. godine većinski vlasnici AD "Niška mlekara" Niš postaju društva "Kruna komerc" i "Profiko" iz Beograda sa dugogodišnjom uspešnom tradicijom u oblasti prodaje mleka i mlečnih proizvoda, što dodatno doprinosi širenju tržišta u ovom delu Srbije. U većinski vlasnički sastav potom ulazi i jedan od najvećih dobavljača mleka “Pogled”, Rosica, što stvara sigurnu i kvalitetnu sirovinsku bazu za “Nišku mlekaru”. Uvođenjem nove opreme i tehnoloških postupaka, kupovinom novih kamiona za dovoz sirovog mleka i razvoz gotovih proizvoda, “Niška mlekara” ulazi u sam vrh industrijske prerade mleka u Srbiji.

Osim na tržištu Srbije proizvodi Niške mlekare prisutni su i na tržištima Crne Gore, BIH i Makedonije, a ovim dodatnim ulaganjima krenuće se i u osvajanje tržišta Evropske unije. Niška mlekara proizvodi i posluje po evropskim standardima ISO 9001, HACCP i IFS. U narednom periodu "Niška mlekara" će raditi na povećanju proizvodnje i kvalitetu proizvoda, kao i uvođenju moderne metode prodaje i distribucije proizvoda u želji da se zadovolje potrebe kupca i savremenog potrošača. Najbitniji produkt svega toga je stalni rast proizvodnje, koja je za pet godina više nego udvostručena.

2012
21
nov

Beograd
Dodela sredstava

„Založiću se kod ostalih ministara u Vladi Srbije da se sistemski reši pomoć nerazvijenim opštinama i da svako ministarstvo odvoji deo sredstava za realizaciju projekata u ovim područjima koja predstavljaju neiskorišćeno blago naše zemlje“ izjavio je ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Ugljanin prilikom dodele sredstava nerazvijenom opštinama po Drugom javnom konkursu za finansiranje projektne dokumentacije u 2012. godini.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije je kroz ovaj konkurs dodelila 44 miliona dinara prvenstveno za projekte u oblasti izrade urbanističko-planske dokumentacije, prostornog planiranja, putne infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže i projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Većina od 46 predsednika nerazvijenih opština u kojima živi milion građana Srbije se založila za izmene zakona o lokalnoj samoupravi u delu gde su im oduzete nadležnosti u prikupljanju lokalnih doprinosa i taksi a sa druge strane su im dodate neke obaveze. Ministar Ugljanin je rekao da je u budućem periodu njegova obaveza da insistira na izmenama tih propisa ako je moguće barem za nedovoljno razvijene opštine.

2012
19
nov

Beograd

PR agencija Pragma započela je tradicionalno istraživanje ‘’Novinar Vaš prijatelj’’ koje se realizuje na kraju svake kalendarske godine počev od 2000. godine. U istraživanju se ispituju stavovi novinara o tome koje javne ličnosti i organizacije su imale najkvalitetnije odnose s medijima i s novinarima u više kategorija: društvene privredne organizacije, privatne kompanije, ustanove kulture, sportske organizacije, humanitarne i druge nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije, najbolje press konferencije, najbolji press materijali.

Rezultati istraživanja biće objavljeni u januaru 2013. godine.

2012
16
nov
NVO ''Narodni parlament''

Leskovac
Mediji u Leskovcu

Leskovac, 16.11.2012 – Finansiranje lokalnih medija u Leskovcu treba promeniti i urediti u skladu sa preporukama medijskih udruženja NUNS-a, ANEM-a i Local press-a, jedan je od deset predloga koje je uputila leskovačka nevladina organizacija ’’Narodni parlament’’ novoj lokalnoj vlasti na razmatranje. Uz ućešće lokalnog civilnog društva i predstavnika medija treba da se kreira transparentan sistem finansiranja koji uključuje kontrolu trošenja sredstava uz poštovanje principa nezavisnosti medija. “Na taj način bi se sprečio nedozvoljeni uticaj na uređivačku politiku medija usled velike finansijske zavisnosti od lokalnog budžeta“ – kaže Petar Đurović iz ’’Narodnog parlamenta’’.

2012
07
nov

Beograd
KonferencijaKonferencija

Održivi razvoj nedovoljno razvijenih prodručja jedan je od strateških prioriteta Srbije, jer će razvoj tih delova zemlje sprečiti ekonomske migracije i pojavu lažnih azilanata, poručili su danas učesnici konferencije o nerazvijenim opštinama.

Ministar Sulejman Ugljanin, u čijem resoru se nalaze nedovoljno razvijene opštine, je na konferenciji "Održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije" kazao da je neophodno stvoriti uslove za napredak takvih područja i povoljan poslovni ambijent za investitore. Prema njegovoj oceni razvoju nerazvijenih opština mogu doprineti investicije u energetiku, poljoprivredu i kulturu istakavši da Srbija može postati agrarno-industrijska zemlja i poželjna turistička destinacija.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović istakla je da investicije u energetiku u nerazvijenim područjima Srbije mogu da doprinesu otvaranju nekoliko hiljada radnih mesta i da pokrenu razvoj tih područja. Ona je navela da su neki od tih projekata otvaranje rudnika i terlemoelektrane Štavalj, izgradnja solarne elektrane na jugu Srbije, vredne više od milijardu evra. Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad i Kopaonik-Raška-Novi Pazar kao i modernizacija sistema daljinskog grejanja, takođe su projekti koji bi doprineli razvoju tih područja.

Minsitar kulture Bratislav Petković je naveo da je kulturna scena Srbije bogata i raznovrsna i da se država trudi da decentralizuje kulturu i pomogne nerazvijenim opštinama, a kao primer je naveo projekat "Srbija u Srbiji".

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić rekla je da to Ministarstvo aktivno pruža pomoć nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji, ulaganjem u omladinska i sportska udruženja, otvaranjem kancelarija za mlade i sprovođenjem raznih akcionih planova i projekata.

”Problem nedovoljno razvijenih područja Srbija može i mora da se reši ili će se Srbija u budućnosti suočavati sa problemom stalnih migracija stanovništva, infrastrukturnim i kulturnim problemima u tim oblastima”, izjavio je na konferenciji šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. "Ovo nije proces koji ne može da se vrati u normalu", rekao je Dežer istakavši da Srbija ima podrsku EU za ova pitanja s obzirom da je do sada u nerazvijene opštine u Srbiji uložila oko 300 miliona evra.

Konferenciji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, šef delegacije UN u Srbiji Vilijam Infante, mnogobrojni ambasadori i predstavnici međunarodnih razvojnih agencija i predsednici najnerazvijenijih opština Srbije. Učesnici konferencije i Kancelarija za održivi razvoj predstavili su planove investiranja, ali i probleme sa kojima se suočavaju prilikom ulaganja u nedovoljno razvijenim područjima Srbije.

2012
03
nov

Beograd
XXV generacija

Edukacija XXV generacije polaznika Pragmine ‘’Trening radionice za odnose sa medijima i PR’’ započela je predavanjima na temu ‘’Uvod u PR’’ i ‘’Interni PR’’, a predavači su bili Cvijetin Milivojević i Vesna Andrejević. U narednih sedam celodnevnih predavanja biće obrađene najznačajnije teme iz oblasti PR, marketinga, poslovne komunikacije, nastupa u medijima i istraživanja javnog mnjenja. Polaznici XXV generacije su zaposleni u neprivrednim i privrednim organizacijama kao i u medijima: Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije, Inter-kop, TV Pi iz Pirota, RTV Panonija, Via tours…

2012
26
okt
Trening radionica za PR

Beograd
10 odsto popusta

Edukacija XXV generacije Pragmine škole za PR i odnose s medijima počinje 3. novembra. Za sve zainteresovane polaznike otvoren je upis, a svi koji se prijave do 31. oktobra dobijaju popust od 10 odsto.

2012
23
okt

Beograd
Izgradnja kuća u Priboju

Ministar dr Sulejman Ugljanin potipisao je danas u Vladi Srbije Ugovor o izradi, isporuci i postavljanju jedanaest tipskih montažnih kuća u okviru Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu od 1991. – 1999. godine sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem i direktorom firme “Dekor” iz Priboja Milankom Stojićem.

„Usvajanjem i realizacijom ovog Programa, i prethodna i sadašnja Vlada šalje jasnu poruku svojim građanima, da se više nikada neće ponoviti proterivanje i iseljavanje njenih građana zbog pretnji i obojektivnih opasnosti po život kao što je to bilo u slučaju sa Bošnjacima iz opštine Priboj u poslednjoj deceniji 20. veka“ istakao je ministar Ugljanin.

Nakon sprovedene tenderske procedure ѕa izvođača radova izabran je firma «Dekor» iz Priboja sa ponuđenom cenom od 28.875.000,00 dinara bez PDV-a, koji se obavezao da radove završi do 3. decembra 2012. godine. Za koordinatora aktivnosti u okviru programa zadužen je ministar Ugljanin, koji rukovodi Kancelarijom za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Za prvu fazu realizacije Programa u 2012. godini Vlada je izdvojila 50 miliona dinara za izgradnju kuća, odnosno odgovarajuće naknade Bošnjacima iz opštine Priboj. Prvi prioritet su bili ljudi koji su se već vratili, žive i rade na svojim imanjima u mesnim zajednicama Krajčinovići, Sastavci i Sjeverin. Radovi na terenu su već počeli i trenutno je u toku izgradnja temelja na 11 tipskih montažnih kuća, površine oko 60 kvadrata.

2012
16
okt
Rekonstrukcija

Građevinska kompanija Inter-kop iz Šapca završila je rekonstrukciju magistralnog puta M-19 Obrenovac - Šabac, na deonici Debrc-Mišar, ukupne vrednosti radova 615 miliona dinara. Investitor projekta je JP Putevi Srbije, a posao je urađen u kooperaciji sa austrijskim Strabagom.

Radovi su obuhvatili proširenje postojećeg puta u dužini od 16,6 km, poboljšanje raskrsnica u Debrcu i Skupljenu, izgradnju nove kružne raskrsnice u Šapcu (ukrštanje ulica Beogradska i Maršala Tita) i popravljanje kolovoza magistralnog puta M-21 na deonici kroz Šabac u dužini od 1,1 km.

Građevinari Inter-kopa trenutno su angažovani i na poslovima izgradnje saobraćajnih površina Bulevara Evrope u Novom Sadu (od Rumenačkog puta do autoputa E75), ukupne vrednosti 830 miliona dinara. Investitor radova je Zavod za izgradnju grada Novog Sada. Radovi se odvijaju prema predviđenom planu, a završetak je planiran za kraj decembra.

2012
12
sep
Inter-kop novine

U cilju bolje informisanosti zaposlenih i unapređenja interne komunikacije, ali i jačanja timskog duha i zajedništva, kompanija Inter-kop iz Šapca pokrenula je prve interne novine. Prvi broj Inter-kopovih novina izašao je za tromesečni period jul-septembar 2012 i sadrži rubrike kao što su: osnovne informacije o kompaniji, aktuelne poslove, poslove u najavi, intervju (u prvom broju intervju sa vlasnikom kompanije Inter-kop Radetom Nikolićem) tema broja, predstavljanje sektora, inovacije u poslovanju, edukacija zaposlenih, nagrade i priznanja. Od narednih brojeva koji će izlaziti na svaka tri meseca biće uvedene i neke nove rubrike, a jedna od njih je i ’’Radnik meseca’’. U uređenju novina mogu da učestvuju svi zaposleni u Inter-kopu slanjem predloga i sugestija uredništvu novina. Novine su namenjene prvenstveno zaposlenima u kompaniji, ali i poslovnim partnerima koji na ovaj način mogu da se informišu o novostima u kompaniji Inter-kop.

2012
10
sep

Beograd

„Za postavljanje tipskih motažnih kuća, veličine 62m2, izjasnilo se 11 raseljenih bošnjačkih porodica sa teritorije opštine Priboj, dok su ostali izrazili želju da im se refundira odgovarajuća naknada u skladu sa sredstvima uloženim u obnovu kuća” rekao je pomoćnik direktora Vladine Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Edib Kajević na radnom sastanku sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem.

Predstavnici Kancelarije su obavestili zvaničnike opštine Priboj da je samo za 2012. godinu obezbeđeno 50 miliona dinara za prvu fazu Programa povratka koji će se realizovati u naredne četiri godine. Prvi prioritet će biti pomoć onima koji su se vratili u svoja sela i žive i rade na svojim ognjištima.

Kancelarija za održivi razvoj će sa 27 miliona dinara finansirati izradu projektne dokumentacije za izradnju prioritetnih putnih pravaca na teritoriji opštine Priboj.

2012
04
sep
NVO ''Narodni parlament''

Leskovac

Odluke Gradskog veća o dodeli sredstava, poslednje zasedanje gradskog parlamenta, kao i edukativni tekst o transparentnosti vlasti glavne su teme drugog broja leskovačkog Gradskog biltena u izdanju za avgust mesec. Drugi broj Gradskog biltena koji se izdaje u okviru projekta ‘’Inicijativa za povećanje transparentnosti rada lokalne vlasti u Leskovcu’’ uz podršku ‘’Olof Palme’’ međunarodnog centra dostupan je u elektronskom formatu na internet stranicama grada Leskovca, Uslužnog centra i udruženja ‘’Narodni parlament’’.

2012
29
avg

Beograd
Agroindustrijski kompleks

"Srbija treba da postane veliki agroindustrijski kompleks i poželjna turistička destinacija" naglasio je ministar dr Sulejman Ugljanin na današnjem radnom sastanku sa predsednicima 46 najnerazvijenijih opština u Srbiji u kojima živi milion naših građana. Najavio je i da će Vlada Srbije, za početak, izdvojiti 20 miliona evra za finansiranje programa održivog razvoja ovih opština. Planirana sredstva će prevashodno biti namenjena za izradu urbanističkih planova, sa naglaskom na reciklažne centre i sisteme za preradu otpadnih voda.

Ministar Ugljanin je pozvao predsednike opština da predlože projekte održivog razvoja u svojim sredinama a da nakon toga u saradnji sa Kancelarijom za održivi razvoj zajednički pronađu sredstva za njihovu realizaciju.

2012
03
avg
Leskovac dobio prvi Gradski bilten
Leskovac
Gradski bilten

U okviru projekta ’’Inicijativa za povećanje transparentnosti rada lokalne vlasti u Leskovcu’’ pokrenut je prvi Gradski bilten čiji je inicijator nevladina organizacija ’’Narodni parlament’’ iz Leskovca u saradnji sa švedskim Ulof Palme međunarodnim centrom i lokalnom samoupravom. Bilten treba da približi i afirmiše rad celokupne lokalne samouprave kod javnosti i da omogući građanima da izraze svoje stavove povodom aktuelnih lokalnih tema iz domena rada lokalne samouprave. Grad Leskovac i NVO ’’Narodni parlament’’ sarađuju na izradi i distribuciji Gradskog biltena koji će se besplatno deliti građanima i imaće mesečni tiraž od 10.000 primeraka, a prvi broj biltena za mesec jul može se preuzeti i na zvaničnim sajtovima Grada Leskovca i ’’Narodnog parlamenta’’.

2012
21
jun
Projekti u oblasti poljoprivrede
Novi Pazar
PoljoprivredaPoljoprivreda

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Vlade Republike Srbije organizovala je potpisivanje ugovora u vezi sa dodelom 80 miliona dinara vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kao i članovima udruženja u oblasti poljoprivrede u okviru Programa podrške održivog razvoja poljoprivredne proizvodnje u nerazvijenim područjima Sjenice, Tutina, Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i grada Novog Pazara u 2012. godini.

Ova sredstva namenjena su za izgradnju i adaptaciju štala, nabavku poljoprivredne opreme, aparata za mužu, opreme za pčelarstvo, izgradnju plastenika, hladnjača i skladišta.

2012
21
jun
"Inter-kop" gradi metro stanice u Kazahstanu
Metro u Kazahstanu

Građevinska kompanija „Inter-kop“ iz Šapca uskoro bi trebalo da počne radove na izgradnji metro stanica u Kazahstanu, a vrednost posla je sedam miliona evra.

- Očekujemo uplatu avansa, kako bismo počeli radove na metro stanici u Almati. U okviru strateške saradnje „Inter-kopa“ i italijanske kompanije „Margariteli“ očekujemo završetak izgradnje zajedničke fabrike za proizvodnju pružnih pragova u Kosjeriću, čiji će kapacitet u prvoj fazi proizvodnje biti 150.000 pragova godišnje. U posao vezan za železnicu smo ušli jer je to sektor, u kome će, u Srbiji, narednih godina biti investirano tri milijarde evra - rekao je, prilikom susreta s novinarima, vlasnik „Inter-kopa“ Rade Nikolić.

Pored posla u inostranstvu, šabački građevinari angažovani su na mnogim lokacijama na domaćem tržištu, od završavanja izgradnje Glavnog poštanskog centra u Zemunu, preko obilaznice oko Beograda i radova na Dobanovačkoj petlji, te izgradnje stanova u beogradskom naselju „Stepa Stepanović“, socijalnih stanova u naselju Kamendin u Zemunu i parternog uređenja naselja "Dr Ivan Ribar" u Novom Beogradu, do izgradnje nadvožnjaka na deonici Bulevara Evrope u Novom Sadu i završetka radova na Zrenjaninskoj petlji.

- Neke strane kompanije ulaze na naše tržište sa cenama do 30 procenata nižim od realnih i to najčešće preko projekata Svetske i Evropske banke. Domaći građevinci imaju zato probleme, ali i država jer se takvi poslovi ne završavaju na vreme ni kvalitetno – dodaje Rade Nikolić.

2012
06
jun

Beograd
17. međunarodni salon karikature

Karikaturista Dušan Gađanski, saradnik PR agencije Pragma, dobitnik je druge nagrade na 17. međunarodnom salonu karikature "Zemun 2012". Žiri je dodelio prvu nagradu Predragu Koraksiću Koraksu, a treću Luki Lagatoru iz Crne Gore. Na ovogodišnjem salonu izlagao je 101 autor iz 35 zemalja, a ukupno je prikazana 251 karikatura. Izložbu su otvorili Bora Balać, zamenik upravnika Narodnog pozorišta, i Branko Najhold, domaćin i organizator. Tema ovogodišnjeg salona je "U zatvoru", a izložba radova će trajati do 17. juna u zemunskoj galeriji "Stara kapetanija".

Foto: Nagrađena karikatura (autor Dušan Gađanski)

2012
24
maj

Leskovac

Većina građana Leskovca smatra da lokalna samouprava nije zainteresovana da pravovremeno informiše građane o aktuelnim lokalnim pitanjima ili to čini u nedovoljnoj meri čime su građani onemogućeni da iznesu svoje mišljenje i aktivno učestvuju u donošenju odluka na nivou lokalne zajednice.

Ovo su glavni rezultati istraživanja koje je sprovela nevladina organizacija ''Narodni parlament'' iz Leskovca u saradnji sa švedskim Ulof Palme međunarodnim centrom tokom meseca marta i aprila ove godine. Anketom je obuhvaćeno 500 punoletnih građana Leskovca i okoline, a cilj istraživanja je bio da se utvrdi otvorenost leskovačke lokalne samouprave prema lokalnoj javnosti i učešće građana u donošenju odluka.

2012
12
maj

Beograd
24. generacija

Predavanjima na temu "Uvod u PR" i "Menadžment ljudskih resursa", započeta je edukacija XXIV generacije polaznika Pragmine Trening radionice za odnose sa medijima i PR. U narednih devet celodnevnih termina biće obrađene najznačajnije teme iz oblasti PR, marketinga, poslovne komunikacije, nastupa u medijima i istraživanja javnog mnjenja. Polaznici XXIV generacije su zaposleni u privrednim i neprivrednim organizacijama kao i u medijima: "Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije", Opština Ruma, JP "Putevi Srbije", Inter-kop, Hotel "Palisad" Zlatibor, Carmen line, Radio Luna - Užice...

2012
23
apr
"Inter-kop" gradi metro stanice u Kazahstanu
Metro

Građevinska kompanija „Inter-kop“ iz Šapca izabrana je na tenderu za izvođača radova armiranobetonske konstrukcije metro stanica „Sajran“ i „Moskva“ u kazahstanskom gradu Almati.

- Vrednost radova iznosi sedam miliona evra, početak je predviđen za drugu polovinu godine, a završetak planiran za kraj 2013. – izjavio je Milomir Pavlović, direktor za ino-projekte i tunele u šabačkoj kompaniji.

Ovaj posao „Inter-kop“ ća realizovati sa kazahstanskom kompanijom AO „Almatymetrokurilis“ sa kojom je dogovoren i zajednički nastup na tenderima za izvođenje tunela u Srbiji.

2012
05
apr

Beograd
Razvoj

Ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Ugljanin potpisao je danas, u ime Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, ugovore o dodeli bespovratnih sredstava sa predstavnicima 46 opština, vredne 39.161.260 dinara.

Ugljanin je naglasio da je cilj Kancelarije za održivi razvoj da pomogne nerazvijenim opštinama da izađu iz takozvane "četvrte grupe" opština. On je podsetio da, prema zvaničnim podacima, Srbija ima 46 nerazvijenih opština, kao i da između njih i razvijenih opština postoji velika razlika u razvijenosti, oko 15:1.

"Naš cilj je da smanjimo tu razliku, da pomognemo opštinama da vremenom izađu iz te četvrte grupe razvijenosti, da pomognemo opštinama da vrate život u svoje sredine", rekao je Ugljanin.

On je ocenio da je Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dobila i mogućnost da koristi sredstva iz predpristupnih fondova (IPA) za projekte ravnomernog regionalnog razvoja.

"Mi ćemo iskoristiti tu mogućnost da se kod evropskih fondova pojavimo na tri načina i kao opštine i kao zajednica opština i kao država", precizirao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, opštine moraju iskoristiti sredstva za projekte koji se odnose na rešavanje problema čvrstog otpada, otpadnih voda, formiranje industrijskih zona, jer kad Srbija postane član EU, ukoliko ti problemi ne budu regulisani, opštine će plaćati penale zbog kojih bi mogle i bankrotirati.

Sredstva nerazvijenim opštinama su dodeljenja za projektnu dokumentaciju iz oblasti infrastrukture i za projekte generalne regulacije naseljenih mesta, izradu geografsko-informacionog sistema i geodetskih podloga.

2012
28
mar

Beograd
Dr Ivan RibarDr Ivan Ribar

Završnim radovima na sedam pristupnih ulica, otvorenom parking prostoru u dva nivoa, kompletno kanalizacionoj, vodovodnoj i elektro mreži, igralištu i parkovskoj površini, građevinska kompanija “Inter-kop” omogućiće useljenje u dve zgrade od po 36 stanova u naselju “Dr Ivan Ribar” na Novom Beogradu. Šest stanova sa pripadajućim parking mestima prilagođeno je osobama sa invaliditetom a investitor celokupnog posla je Agencija za investicije Grada Beograda.

2012
26
mar

Vranje
Vranje

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja finansiraće izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje regionalne sanitarne deponije u Vranju – rekao je ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Ugljanin, na radnom sastanku sa gradonačelnikom Vranja i predsednicima opština Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo.

Regionalna deponija, izgrađena 2009. godine, trenutno zadovoljava jedino potrebe ovog grada, a da bi postala funkcionalna i za susedne opštine, samo za projektnu dokumentaciju neophodno je obezbediti sedam miliona dinara.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić obavestio je ministra da je osnovni problem Pčinjskog okruga nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura, i najavio da će, u naredne dve godine, ovaj region biti veliko gradilište, a građani ovog dela Srbije najviše očekuju od završetka autoputa do granice sa Makedonijom.

Ovaj susret ministra Ugljanina deo je zajedničkih aktivnosti i saradnje Kancelarije za održivi razvoj i prestavnika lokalnih zajednica, a u cilju pružanja efikasnije pomoći održivom razvoju ovih nedovoljno razvijenih opština.

2012
18
mar

Novi Pazar
SandžakSandžak

Ambasadori 13 arapskih i afričkih zemalja boravili su u trodnevnoj poseti regionu Sandžaka, gde su se upoznali sa privrednim i turističkim potencijalima Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. Radni boravak diplomata organizovala je Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja na čijem je čelu ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Ugljanin, koji je, tokom posete, naglasio da reč o poseti koja treba da doprinese da proizvodi ovog dela Srbije dođu na sajmove, u privredne komore i izložbene prostore država čiji su ambasadori u trodnevnoj poseti Sandžaku.

Ministar bez portfelja je ocenio da su nedovoljno razvijena područja daleko od očiju javnosti i da se Kancelarija trudi da skrene pažnju na njih.

"U ovom kraju vlada međunacionalna i međuverska harmonija. S jedne strane, Srbi i Bošnjaci, s druge strane, Crnogorci i Bošnjaci žive u harmoniji", kazao je Ugljanin.

Ambasador Alžira Abdelkader Mesdoua rekao da će poseta otvoriti nove mogućnosti i "nove mostove" koji će povezati Srbiju i Sandžak sa zemljama arapske i afričke grupe.

U delegaciji ambasadora su bili su diplomatski predstavnici Alžira, Angole, Egipta, Gane, Gvineje, Iraka, Konga, Kuvajta, Libana, Maroka, Palestine, Sirije i Tunisa.

2012
14
mar
Veliki festival plesnih parova
Beograd
ŠumiceŠumice

Veliki kvalifikacioni i Kup turnir u latinoameričkim i standardnim plesovima, uz učešće 140 plesnih parova iz cele Srbije, koji organizuju Plesni klub "SPIN" i Plesni savez Srbije, biće održan u subotu, 17. marta, sa početkom u 13 sati u Centru za sport i kulturu „Šumice“.

Na turniru će učestvovati najbolji plesni parovi Srbije od pionirske do seniorske kategorije, predstavnici 22 kluba iz Beograda, Čačka, Novog Sada, Niša, Lazarevca, Subotice, Kraljeva, Leskovca, Bačke Topole, Vršca i drugih gradova.

Celodnevne kvalifikacije počinju u 13 sati, a finale je od 19 sati. Uz naše parove biće i revijalnih nastupa stranih plesača, nastupaće trostruki svetski prvak u plesu Miše Cigoja i Nika Bagon, a specijalni gosti biće nove plesne nade, deca iz Predškolske ustanove „Zvezdara“.

2012
01
mar
Osmomartovski popust
Edukacija za PR
Beograd
Osmi mart

Prema istraživanju Evropske asocijacije za edukaciju i istraživanje u PR-u (EUPRERA) dve trećine praktičara u oblasti odnosa sa javnošću su žene, i taj procenat je u stalnom porastu.

U prethodne 23. generacije Trening radionice za PR, u organizaciji PR agencije “Pragma” dame su bile zastupljene čak i u većem procentu. Tim povodom “Pragma” će svim ženama koje se prijave do 8. marta omogućiti ovu edukaciju sa 50 odsto popusta.

2012
28
feb
Projekat NVO ''Narodni parlament''

Leskovac

Narodni parlamentNevladina organizacija „Narodni parlament“ iz Leskovca uz pomoć švedskog Ulof Palme centra pokrenula je projekat otvaranja ''Kancelarije za komunikaciju sa građanima i javno informisanje'' na teritoriji opštine Leskovac. Na projektu je uključena i lokalna samouprava koja će se baviti pitanjima poboljšanja komunikacije lokalne vlasti i građana. ''Kancelarija'' će po prvi put u Leskovcu inicirati izdavanje i distribuciju gradskog biltena, kao i izradu prvog Informatora o radu grada Leskovca u skladu sa Zakonom o informacijama od javnog značaja. Ovaj projekat je ujedno najobuhvatnija aktivnost u Leskovcu koja se realizuje u partnerstvu između lokalne vlasti i jedne nevladine organizacije.

“Narodni parlament” je jedna od najstarijih nevladinih organizacija u južnoj Srbiji, osnovana pre 13 godina kao pokret više od stotinu aktivista. Danas, kao organizacija koje svoje projektne aktivnosti implementira na celoj teritoriji Srbije, “Narodni parlament” stoji iza različitih projektnih aktivnosti od opšteg društvenog značaja u više oblasti kao što su: razvoj demokratije i građanskog društva, unapređenje društveno-političkog statusa mladih, jačanje lokalnih vlasti i istitucija javne uprave, uspostavljanje prekograničnih i regionalnih mehanizama saradnje.

2012
27
feb

Beograd
StepaStepa

Pored izvođenja radova na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa "Stepa Stepanović" u Beogradu, šabačkoj kompaniji "Inter-kop" poveren je i posao na spoljašnjem uređenju naselja. Radovi podrazumevaju izgradnju dva kilometra saobraćajnica sa pripadajućom infrastrukturom - vodovodom i kanalizacijom, odvodnjavanjem, parternim uređenjem, javnom rasvetom, ozelenjavanjem i kontejnerima za odlaganje smeća. Investitor ovog posla je Građevinska direkcija Srbije, a vrednost radova iznosi 400 miliona dinara.

2012
27
feb

Beograd
Novinar 2011

Rasim Ljajić, ponovo i ubedljivo, a potom Ivica Dačić, Dragan Đilas, Rodoljub Šabić (poverenik za informacije od javnog značaja), te bivši potpredsednik Vlade zadužen za evrointegracije Božidar Đelić - bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri u Srbiji tokom 2011. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja "Novinar - Vaš prijatelj" koje je, jedanaestu godinu za redom, sprovela PR agencija "Pragma".

2012
07
feb
Seminar "Poslovna komunikacija"
Beograd
Poslovna komunikacija

"Deo ovoga što smo čuli na današnjem seminaru, inače prvom ove vrste koji je organizovan u našoj firmi, već smo primenjivali u našem svakodnevnom radu, ali i nova iskustva koja su sa nama podelili predavači sigurno će doprineti kvalitetnijoj slici o "Želturistu" u javnosti" – opšti je zaključak slušalaca seminara posvećenog unapređenju veština poslovnog komuniciranja.

"Osnovna pravila poslovne komunikacije" (predavač Predrag Karasović), "Neverbalna komunikacija" (predavač doc Marko Stojanović) i "PR u oblasti usluga" (predavač Mirko Marinović) naslovi su tema koje su obrađene na ovom seminaru uz mnoštvo primera iz prakse i nekoliko praktičnih vežbi.

2012
28
jan

Beograd
XXIII krajXXIII kraj

Edukacija XXIII generacije Pragmine Trening radionice za PR i odnose sa medijima završena je tematskim predavanjima "Rešavanje konflikata i timski rad" i "Krizni PR", a predavanja su održali Sanja Miloradović, Dragana Ilić i Cvijetin Milivojević.

U toku dvomesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa i neverbalne komunikacije.

Polaznici XXIII generacije Trening radionice za PR bili su studenti kao i zaposleni u firmama i institucijama: "Inter-kop" Šabac, "BMR" Šabac, "Želturist", "Loreal Balkan", Gradskoj upravi Zrenjanin, Opštini Vrbas, TV Bačka Vrbas, Zlab media...

Foto: Završno predavanje "Pragmine" Trening radionice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Ostale vesti