Najkomunikativnije javne ličnosti i organizacije u Srbiji tokom 2008. prema izboru PR agencije "Pragma"

Rasim Ljajić i dalje bez premca

Beograd, 4. mart 2009. - Rasim Ljajić (peti put uzastopno), Rodoljub Šabić, Bruno Vekarić, Radovan Jelašić, Nebojša Bradić, Vladimir Vukčević i Boris Tadić - bili su najkomunikativniji državni funkcioneri i političari u Srbiji tokom 2008. godine.

Na vrhu ličnosti koje su - prema mišljenju 120 anketiranih novinara iz najrelevantnijih srpskih medija - na kvalitetan način, promenili svoj imidž u odnosu na 2007. godinu nalaze se predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i ministar policije Ivica Dačić.

Od predstavnika profitnih (privrednih) organizacija ovaj put su istaknuti direktorka Rajfajzen penzionog fonda Snežana Ristanović i direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković, a iz sveta neprofitnih (nevladinih) organizacija Elvir Burazerović.

Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su Povereništvo za informacije od javnog značaja, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Privredna komora Srbije, Narodna banka Srbije i Tužilaštvo za ratne zločine - pokazuju rezultati istraživanja "Novinar - Vaš prijatelj" koje je, osmi put zaredom, realizovala PR agencija Pragma.

U kategoriji neprofitnih organizacija izdvojili su se ORCA, Turistička organizacija Srbije i NUNS, a među profitnim (privrednim) organizacijama najbolje su komunicirali s novinarima Banka Inteza, Imlek i Socijete ženeral banka.

Među sportistima i sportskim radnicima novinari su izdvojili Dušana Ivkovića, Vladu Divca, Jelenu Janković, Milorada Čavića i Novaka Ðokovića, dok su među sportskim organizacijama istakli Olimpijski komitet Srbije i preduzeće "Univerzijada 2009".

U tradicionalnom istraživanju "Novinar - Vaš prijatelj" koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija PRAGMA, ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: društvene privredne organizacije, privatne kompanije, sportske organizacije, humanitarne i druge nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije, najbolje press konferencije i najbolji press materijali. Do sada je anketirano više od 1.400 novinara i urednika medija u Srbiji.

Najkomunikativniji državni i politički funkcioneri

Najkomunikativniji državni i politički funkcioneri.
Autor: Dušan Gađanski, saradnik agencije "Pragma"

 


 

Najkomunikativnije gradske organizacije i javne ličnosti u 2008. prema izboru PR agencije "Pragma"

Todić, Petrović, Trpković, Dimitrijevićeva, Alimpić...

Beograd, 3. mart 2009. - Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić, direktori JP "Ada Ciganlija" i Beogradskog sajma Predrag Petrović i Anđelko Trpković, bivša direktorka "Sava centra" i sadašnja direktorka Turističke organizacije Beograda Jasna Dimitrijević, kao i eks v.d. gradonačelnik Zoran Alimpić - bili su najkomunikativniji gradski funkcioneri i predstavnici beogradskih organizacija i institucija tokom 2008. godine.

Najbolje odnose s medijima i novinarima, među organizacijama, preduzećima i ustanovama grada Beograda, imali su, u godini iza nas, JP "Ada Ciganlija", "Beogradska arena", "Beogradski sajam" i Sekretarijat za obrazovanje Beograda - ocenili su novinari najrelevantnijih beogradskih medija u istraživanju "Novinar - Vaš prijatelj", koje je, osmu godinu zaredom, realizovala PR agencija Pragma.

Prošlu godinu u prestonici, prema mišljenju novinara, od organizovanih događaja najviše su obeležili "Eurosong", "Noć muzeja" i kampanja o bezbednosti kupanja na Adi.

U ovom tradicionalnom istraživanju analizira se kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: privredne organizacije, ustanove kulture, sportske organizacije, nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije.

 


 

Kako su novinari glasali svih ovih godina?