Arhiva

2015
14
maj
Koncerti u Beogradu 21. maja i 12. juna
Beograd
KUD ''Branko Cvetkoviæ''

Kulturno-umetničko društvo "Branko Cvetković" iz Beograda, održaće dva koncerta pred beogradskom publikom, 21. maja u sali Narodnog univerziteta ''Braća Stamenković'' i 12. juna, u Domu sindikata. Na prvom koncertu, od 19:30 sati, nastupiće članovih svih uzrasta, dok će na drugom, s početkom od 20:00 sati, biti priređen svečarski i koreografski program prvog ansambla. Oba nastupa biće upriličena povodom obležavanja 70 rođendana društva.

2011
22
dec
Proglašeni dobitnici godišnje nagrade Udruženja novinara Srbije
Cvijetin Milivojević najbolji kolumnista
Beograd
Najbolji kolumnista

Kolumnista “Danasa” i “Politike” Cvijetin Milivojević dobitnik je godišnje nagrade Udruženja novinara Srbije (UNS) za najbolji komentar ili kolumnu „Bogdan Tirnanić“.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za životno delo su novinarka Politike i TV kritičarka Branka Otašević i Branko Belić, urednik fotografije u nedeljniku NIN.

Nagrada „Žika M. Jovanović“ za publicistiku pripala je Budimiru Potočanu, autoru knjige „Od lokalne do globalne informacije - Multidisciplinarno istraživanje“.Godišnja nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović“ pripala je veb-sajtu njuz.net.

Dobitnici nagrade „Laza Kostić“, koja se dodeljuje po novinarskim žanrovima, u kategoriji reportaža su Bora Otić, novinar RTV Vojvodina za emisiju „Petkazanje“, u kategoriji vesti i izveštaja Kosta Garić, dopisnik RTS iz Kraljeva za izveštavanje o događajima na severu Kosova, a u kategoriji fotografije i televizijskog snimka Nenad Dimitrijević i Zoran Sarić, snimatelji dopisništva RTS iz Kraljeva.

Zlatnu povelju za doprinos razvoju novinarske organizacije dobio je Ivica Milosavljević, novinar produkcije Atlas media group.

2011
03
dec
Rekonstrukcija Rafinerije Pančevo
Pančevo
Rafinerija

Izradom 85 odsto cevovoda, i montažom 10 odsto cevi i spojeva rekonstrukcija cevovoda Rafinerije Pančevo ušla je u narednu fazu projekta čiji se završetak očekuje do jula 2012. godine – izjavio je Petar Jakšić, generalni menadžer kompanije BMR group iz Šapca. Posao vredan 27 miliona evra, u saradnji sa italijanskim partnerom SIM iz Sirakuze trenutno upošljava 280 radnika i 75 tehničara i inženjera, a uskoro se očekuje angažovanje još oko 150 novih radnika.

Kompanija BMR (Bau-montage und Rohrleitungsbau) osnovana je, pre dve i po decenije, u gradu Buhkirhen, u Austriji, a BMR Grupa u Šapcu postoji od 2003. godine, odakle pokriva tržište istočne Evrope. Trenutno u svojim predstavništvima zapošljava oko 600 radnika, a specijalizovana je za proizvodnju i montažu cevovoda, čelične konstrukcije i opreme. Već četiri godine BMR poseduje svoju fabričku školu zavarivanja, kroz koju je prošlo više od 110 kandidata za ovo deficitarno zanimanje.

2011
30
nov
Hrana i ishrana
Predstavljen Centar izuzetnih vrednosti
Beograd
Izuzetne vrednosti

Prvi nacionalni Centar izuzetnih vrednosti beogradskog Instituta za medicinska istraživanja predstavio je u Privrednoj komori Srbije projekte Evropske komisije (EK) u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma. “Naš naučno-istraživački tim još od 2005. učestvuje kao punopravan član timova EK koji se bave fundamentalnim istraživanjima nastanka i razvoja bolesti ljudi i efekata hrane i ishrane uključene u ovaj proces” rekla je dr Marija Glibetić rukovodilac Centra, dodavši da je veoma značajno što njihova istraživanja sve više koriste i mala i srednja preduzeća prilikom određivanja nutritivnog sastava svojih proizvoda.

2011
12
nov
Počela edukacija 23. generacije Trening radionice za PR
Beograd
23. generacija

Predavanjima na temu "Uvod u PR" i "Menadžment ljudskih resursa" (predavači: Cvijetin Milivojević i Jasmina Kujundžić), počela je edukacija XXIII generacije polaznika "Trening radionice za odnose sa medijima i PR".

Polaznici Trening radionice su studenti kao i zaposleni u firmama i institucijama: "Inter-kop" Šabac, "BMR" Šabac, "Želturist", "Loreal Balkan", Gradskoj upravi Zrenjanin, Opštini Vrbas, TV Bačka Vrbas, Zlab media….

Foto: Uvodno predavanje "Pragmine" Trening radinice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2011
08
okt
Osveštana Ruska spomen-crkva kod Mokre Gore
Mokra Gora
Mokra GoraMokra GoraMokra Gora

U mestu Jatarice kod Mokre Gore osveštana je spomen-crkva, posvećena ruskim i italijanskim ratnim zarobljenicima koji su 1916. godine stradali prilikom gradnje tunela Budim. Spomen crkva, sagrađena u znak sećanja na 200 živih zatrpanih stradalnika koje je austrougarska okupatorska vlast koristila za izgradnju pruge, mala je građevina od drveta, smeštena među brdima, uz šargansku trasu popularnog voza “ćire”. Čin osveštanja obavili su episkop žički Hrizostom i izaslanik ruskog patrijarha vladika Sava.

- Sudbine naših naroda su mnogo puta bile isprepletene i postoje jake istorijske i duhovne veze. Istorijsko zajedništvo slovenskog naroda, jezička sličnost i sve ono što nije suprotno hrišćanskim moralnim načelima, predstavlja osnov našeg uzajamnog odnosa. Vekovima smo se održali na njemu i odatle idemo zajedno u budućnost - rekao je Aleksandar Konuzin, ruski ambasador u Srbiji.

Svečanosti je prisustvovalo dosta gostiju iz Rusije, Užica, Mokre Gore i Beograda.

Među zaslužnima za očuvanje istorije i žrtava od zaborava su Fond “Andrej Prvozvani” iz Moskve, ambasada Rusije, Zavičajno društvo Mokrogoraca, Železnice Srbije i Preduzeće za železničko ugostiteljstvo i turizam “Želturist”

2011
03
okt
Na rekonstrukciji Rafinerije Pančevo 450 ljudi
BMR proslavio 25 godina postojanja
Šabac
BMRBMR

BMR Group je među vodećim preduzećima u oblasti industrijske montaže svih vrsta cevovoda i metalnih konstrukcija ne samo u Srbiji već i u Evropskoj uniji – rekao je direktor kompanije Aleksandar Despotović na obeležavanju dve i po decenije njenog postojanja.

Konzorcijum kompanije BMR i italijanskog SIM iz Sirakuze angažovan je na poslu montaže cevovoda u okviru velikog projekta modernizacije Rafinerije nafte Pančevo, na kome će se uposliti 450 radnika.

- Ovaj projekat je jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji koji će Vlada Srbije maksimalno pomoći, uz uslov da se ispoštuju dogovoreni rokovi za njegovu realizaciju, kazao je ministar u Vladi Srbije Dušan Petrović.

Isti izvođači, još od kraja prošle godine, angažovani su i na proizvodnji četiri hiljade tona cevovoda, takođe za potrebe NIS Rafinerije nafte.

Kompanija BMR (Bau-montage und Rohrleitungsbau) osnovana je u gradu Buhkirhen, u Austriji, a BMR Grupa u Šapcu postoji od 2003. godine, odakle pokriva tržište istočne Evrope. Trenutno u svojim predstavništvima zapošljava oko 600 radnika, a specijalizovana je za proizvodnju i montažu cevovoda, čelične konstrukcije i opreme.

2011
25
avg
Kažu da ne liči: Vojvodina - naša kuća... Srbija - naša kuća... Moja kuća, Srpska...
Beograd

"Srbija (pa konkretan grad...) - naša kuća" - bio je udarni slogan centralne kampanje Demokratske stranke za lokalne izbore u Srbiji 2004. godine.

Kampanju koju je osmislio kreativni tim PR agencije PRAGMA (vođa projekta Miroljub S. Nikolić), a čiji je kreativni koncept preuzela i centrala DS za kampanju po celoj Srbiji, rađen je, inače, namenski, za potrebe kandidata DS za gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića.

Osnovni slogan bio je "Šabac - naša kuća", a headline i izvedeni slogani koji su pratili kampanju bili su: "Naš grad - naša kuća", "Naše selo - naša kuća", "Dogovor kuću gradi", "Da gradimo zajedno". Tim dizajnera agencije PRAGMA je osmislio i bazično rešenje vizuelnog znaka kampanje - kuća sa krovom u obliku strelice koja ide ka nebu...

Tako je glasila vest koja je, pod naslovom "Pragma osmislila slogane Demokratske stranke", postavljena na naš sajt 4. oktobra 2004. godine. OO DS Šabac i Pragma su - ispostaviće se, na sreću - ovu kampanju pokrenuli dvadesetak dana pre nego što je krenula centralna kampanja ostatka DS-a.

Jer, Centralni izborni štab Demokratske stranke je neovlašćeno ovaj kreativni koncept, namenski rađen za OO DS u Šapcu, prisvojio i iskoristio i za kampanju u svim ostalim gradovima i opštinama Srbije. Inače, kampanju DS za lokalne izbore u Beogradu, na primer, te 2004. godine, servisirala je (pa i eksploatisala kreativni koncept kampanje) najveća marketinška agencija u Srbiji, bliska najužem vrhu te stranke.

I taman kada je ova bahatost pretila da padne u zaborav, četiri godine docnije, usledio je novo neprijatno iznenađenje. Vladajuća stranka u Republici Srpskoj, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), promovisala je idejno rešenje "svog" slogana i "svog" grafičkog koncepta kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Tek što smo poželeli da poverujemo kako je samo reč o neverovatnoj podudarnosti (za Ginisa!), jer se podudara i noseći slogan ("Moja kuća, Srpska"), ali i rešenje vizuelnog identiteta kampanje (kuća koja ima krov - strelicu ka gore, ka napred, ka boljitku, ka nebu) - kada je na blogu sekretara SNSD Rajka Vasića osvanula tvrdnja da je upravo on ("pre osam meseci") smislio baš ovakav kreativni koncept kampanje SNSD... U razgovoru sa gospodinom Vasićem predstavnici Pragme su, uz tvrdnje tipa "nismo znali da je takva kampanja postojala pre četiri godine", te "čuli smo da je bilo nešto slično u Crnoj Gori, pre godinu dana" i slično, dobili obećanje da će SNSD predložiti neko rešenje za izlazak iz ove neugodne situacije. Obećanje - ludom radovanje... Saznali smo, u međuvremenu, da je copy & paste kampanja SNSD, u stvari, bila deo konsultantskog paketa know how pomoći vladajuće stranke odavde vlastima u Banjaluci.

A onda, pre dve godine, novi šok. Za dopunske izbore na lokalu, po Vojvodini, Liga socijaldemokrata Vojvodine, opet je došla na “originalnu ideju”: iskoristila slogan “Vojvodina – naša kuća”, sa sve prepoznatljivim, već viđenim, Pragminim vizuelnim rešenjem. Ovih dana, kako se novi izbori približavaju, sa bilborda po vojvođanskim gradovima ligaši se udvaraju biračima: “Zrenjanin – naša kuća”, “Sombor – naša kuća”...

Koga je na ovim prostorima uopšte briga za autorska prava, a pogotovo one koji u rukama drže topuzine vlasti!?

Doduše, Liga socijaldemokrata Vojvodine još ima šanse da pokaže kako ima više morala od svojih političkih partnera iz Demokratske stranke i Dodikovih nezavisnih socijaldemokrata. Pragma iščekuje taj džentlmenski potez.

Na slikama: Plakat LSV (2010-2011), plakat SNSD (2008) i jedan od prvih letaka OO DS Šabac (2004)

2011
05
avg
Rekonstrukcija magistralnog puta Obrenovac-Šabac
Beograd, Šabac

Putari na deluŠabački "Inter-kop" potpisao je ugovor u rekonstrukciji magistralnog puta M-19, od raskršća na ulazu u obrenovački TENT B do Šapca, u ukupnoj dužini od 27,5 kilometara. Investitor posla vrednog milijardu i 100 miliona dinara je JP "Putevi Srbije", a sredstava su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke. Uz "Inter-kop", u ovaj posao su uključeni "Vojvodina put" Pančevo, Strabag i PZP Zaječar. Očekivani početak radova je oktobar 2011, a rok za izvođenje radova je 270 dana.

2011
22
jul
Facebook i Twitter
Beograd

PR agencija Pragma je od sada dostupna i na društvenim mrežama Facebook i Twitter! Budimo u kontaktu.

2011
21
jul
"Inter-kop" i "Margariteli" potpisali ugovor vredan sedam miliona evra
Beograd/Kosjerić

Italijanska firma "Margariteli" iz Peruđe i šabački "Inter-kop" potpisali su ugovor o osnivanju fabrike za proizvodnju betonskih železničkih pragova sa sedištem u Kosjeriću.Ukupna vrednost investicije je sedam miliona evra, a planirano je da izgradnja fabrike, koja će imati kapacitet od 150.000 pragova godišnje, bude završena do kraja 2011. godine

Posle završetka izgradnje, italijanski partner će u naredna dva meseca, instalirati svu potrebnu opremu i tehnologiju.

Pokretanje ovog projekta realizovano je nakon stručnih analiza da će u sledećih 15 godina, na globalnom nivou, proizvodnja betonskih pragova porasti za oko 50 procenata.

Opština Kosjerić je, kao svoj doprinos, obezbedila dva hektara zemljišta za ovu namenu, uz očekivanje da će prvih 60 zaposlenih biti pretežno stanovnici ovog kraja.

2011
28
jun
Fond za podršku školovanju talentovane dece
Dodeljene prve novčane nagrade
Beograd
NagradeNagrade

"Fond za 5+", čiji je osnivač Srpska banka, dodelilo je 24 novčane nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji za postignute rezultate na republičkim takmičenjima u ovoj školskoj godini.

Događaju su prisustvovali predsednik UO "Fonda za 5+", prof. dr Dragoljub Mićunović, kao i članovi UO "Fonda za 5+" sadašnji i bivši ministri, Božidar Ðelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije, Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Ana Pešikan i predsednik Izvršnog odbora Srpske banke Ivan Maričić.

Božidar Ðelić je izjavio da mu je drago što među nagrađenim učenicima nisu samo učenici iz velikih gradova već i učenici iz manjih sredina i siromašnih porodica koji postižu zavidne rezultate na takmičenjima.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske banke Ivan Maričić izrazio je zadovoljstvo što je Srpska banka podržala talentovane učenike u Srbiji istakavši da će u narednom periodu "Fond za 5+" izdvajati mnogo više sredstava za pomoć školovanju talentovane dece.

Fond za podršku školovanju talentovane dece (Fond za 5+) osnovala je Srpska banka u januaru ove godine sa ciljem da stipendira nadarene učenike i nagradi njihova učešća na takmičenjima i olimpijadama znanja.

2011
18
jun
Nova generacija PR menadžera
Beograd
Neformalna komunikacijaNeformalna komunikacija

Polaznici XXII generacije Pragmine Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su obuku za PR menadžere, a poslednja predavanja održali su Dušica Petrović i Ivan Mrđen na temu "Neformalna komunikacija u kompanijama" i "PR i javni nastup u štampanim medijima".

U toku dvomesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa i neverbalne komunikacije.

Fotografije sa poslednjeg predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2011
17
jun
Priznanje Srpskoj banci
"Najlepši poslovni prostor" Starog Grada
Beograd
Najlep¹i prostor

Savet za ekologiju Opštine Stari Grad dodelio je Srpskoj banci prvu nagradu u kategoriji "Najlepši poslovni prostor". Ekspozitura Srpske banke u Skadarskoj ulici dobila je ovo priznanje i prošle godine. Zgrada se ističe uređenom fasadom i cvetnim aranžmanima, a nagradu je u ime banke primio šef ekspoziture Ratko Mitić. Novčani deo nagrade Srpska banka uplatiće na račun Fonda za podršku školovanju talentovane dece (Fond za 5+) čiji je i osnivač. Ceremonija dodele nagrada održana je u kući Ðure Jakšića u Skadarliji.

2011
14
jun
Građevinska firma Inter-kop
Dve decenije postojanja
Šabac
Inter-kopInter-kop

Povodom 20 godina postojanja kompanija "Inter-kop" iz Šapca organizovala je Dan otvorenih vrata za novinare beogradskih i šabačkih medija. Tom prilikom novinari su posetili gradilište glavnog poštanskog centra u Zemunu, petlju u Dobanovcima, upravnu zgradu "Inter – kopa" i mercedesov salon automobila "Automotiv salon" u Šapcu kao i kamenolome "Podbukovi" i "Divčibare".

Inter-kop osnovan je 1991.godine u Mišaru, pored Šapca. Kompanija je imala konstantan rast u proteklom periodu, a najintenzivniji razvoj je ostvarila od 1999. do 2006. godine. Zapošljava preko 1.800 ljudi sa povezanim pravnim licima, a spektar njegovih delatnosti čine: građevinarstvo (visokogradnja, niskogradnja i mostovi), transport (međunarodni i nacionalni) proizvodnja (kamena i kamenih agregata, betona, asfalta) i trgovina (stovarište građevinskog materijala i salon keramike).

2011
30
maj
Raspisan konkurs za stipendiste "Fonda za 5 +"
Beograd

Fond za 5 +Fond za podršku školovanju talentovane dece („Fond za 5+“), čiji je osnivač Srpska banka a.d. Beograd, raspisao je konkurs za dodelu jednokratnih novčanih nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Ukupno 24 novčane nagrade u iznosu od 10.000 dinara dobiće učenici osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica koji su postigli značajne rezultate na republičkim takmičenjima u toku školske godine.

Rok za podnošenje prijava je 10. jun, a sve informacije o konkursu dostupne su na zvaničnom sajtu Fonda kao i u svim ekspoziturama Srpske banke.

"Fond za 5+" formiran je u januaru ove godine sa ciljem da stipendira nadarene učenike i nagradi njihova učešća na takmičenjima i olimpijadama znanja. Predsednik Fonda je dr Dragoljub Mićunović, a članovi Upravnog odbora su sadašnji i bivši ministri Božidar Ðelić, Ana Pešikan, Dušan Petrović, kao i predsednik Izvršnog odbora Srpske banke Ivan Maričić.

2011
27
maj
Obuka opštinskih službenika u Ugljeviku
Ugljevik
Ugljevik

Agencija “Pragma” je započela realizaciju obuke iz oblasti poslovne i interpersonalne komunikacije, namenjenu zaposlenima u javnoj upravi opštine Ugljevik.

Program edukacije pohađaju opštinski službenici koji su u direktnoj komunikaciji sa građanima, kao i druge strukture zaposlenih u lokalnoj upravi.

Cvijetin Milivojević je održao predavanje na temu “Komunikacija, interpersonalna komunikacija i veština ophođenja s ljudima”, dok je Marko Stojanović govorio o neverbalnom komuniciranju.

2011
20
maj
O predizbornim kampanjama na "PR danima" FPN
Beograd
FPN

“PR days 2011” - bio je naziv trodnevnog seminara iz oblasti političkog PR-a, na kome su učestvovali studenti Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka Unvierziteta u Beogradu.

Cvijetin Milivojević govorio je o predizbornim kampanjama i komunikacionim tehnikama za izazivanje pažnje javnosti; Miloš Čirič o političkom lobiranju i uticaju; portparol SNS Nikola Selaković o političkom javnom nastupu, a potpredsednica DS Jelena Trivan o zadacima portparola; Sanja Milosavljević i Mirka Pejanović o odgovornosti odnosa s javnošću u MIP i diplomatskim predstavništvima; Danijel Apostolović o ulozi PR-a u državnoj administraciji; Siniša Atlatić o izgradnji imidža, a Krešimir Macan o on-line političkim kampanjama. Seminar je otvorio zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić.

2011
13
maj
Centar za razvoj neprofitnog sektora
Predstavljena jedinstvena baza "dotacija za NVO"
Beograd
CRNPSCRNPS

Centar za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS) predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare jedinstvenu bazu dobitnika „dotacija za NVO“ iz republičkog budžeta od 2008. do 2010. godine. O raspodeli javnih sredstava i zakonskom utemeljenju budžetskih dotacija govorili su Jasna Filipović, direktorka Centra za razvoj neprofitnog sektora i Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnost Srbija. Prema njihovim rečima cilj ove baze je da omogući neposredan, transparentan i direktan uvid predstavnicima medija, nevladinih organizacija, institucija i pojedinaca, ali i poreskih obveznika – građana Srbije – ko su dobitnici budžetskih sredstava, kakvo je javno dobro ostvareno njihovim novcem i koliko se savesno i odgovorno upravlja javnim sredstvima. U bazi se nalaze sve organizacije – pojedinačni dobitnici sredstava u okviru budžetske linije 481 – „dotacije za nevladine organizacije“, republički organi koji su dodeljivali novac, kao i iznosi pojedinačnih dotacija u poslednje tri godine.

Iako se linija 481 u budžetu zove „dotacije za nevladine organizacije“, iz ove linije finansiraju se crkve, političke stranke, sportska udruženja i „ostale“ NVO. Analiza dotacija nevladinim organizacijama iz budžeta deo je projekta „Linija 481“, koji realizuje Centar za razvoj neprofitnog sektora, a omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

2011
24
apr
Srpska banka ulepšala početak sezone u Skadarliji
Beograd
Skadarlija

Srpska banka i restoran “Šešir moj” obradovali su posetioce Skadarlije na otvaranju nove turističke sezone podelivši 3.000 farbanih jaja, na najveći hrišćanski praznik Uskrs. Svečanu zastavu, ove nadaleko čuvene boemske četvrti, podigao je doajen srpske glume Marko Nikolić, a u kulturno-umetničkom programu su učestvovali i umetnici naive iz Kovačice koji su svim zainteresovanim posetiocima oslikavali uskršnja jaja.

Ovim poklonom Srpska banka je želela da pokaže da brine o tradiciji srpskog naroda i o samoj Skadarliji u kojoj već godinama radi jedna od njenih poslovnica.

2011
16
apr
Startovala 22. generacija Trening radionice za PR
Beograd
22. generacija

Predavanjima na temu "Uvod u PR" i "Menadžment ljudskih resursa", započeta je edukacija XXII generacije polaznika Pragmine Trening radionice za odnose sa medijima i PR. Polaznici Trening radionice su studenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Singidunum kao i zaposleni u firmama i medijima: Wurth d.o.o, Beogradskom art hotelu (Bah), Radio televiziji Srbije, dnevnim novinama Blic...

Foto: Uvodno predavnje Pragmine Trening radinice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2011
25
mar
"Future Leaders Forum"
Predavanje "Korporativni identitet i korporativni imidž u funkciji PR-a"
Beograd

U okviru AIESEC Srbija projekta “Future Leaders Forum” Predrag Karasović, vođa projekata PR agencije “Pragma” održao je na Fakultetu za medije i komunikacije predavanje na temu “Korporativni identitet i korporativni imidž u funkciji PR-a” zainteresovanim studentima fakulteta sa ekonomskim i medijskim usmerenjima. Drugog dana seminara je održana kreativna radionica na temu “Identitet i imidž fakulteta” u okviru koje su studenti mogli da provere svoja znanja iz ove oblasti ali i da se isprobaju u prezentovanju PR projekata.

2011
24
mar
"Srpska banka" i u Boru
Bor, Beograd
Srpska banka

Nova poslovnica Srpske banke u Boru, sedma je poslovnica koju je ova banka, samo u poslednjih godinu dana, otvorila u gradovima širom Srbije, prilbližavajući se tako građanstvu i privredi.

Blagoje Spasovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor, rekao je na otvaranju “da je u Boru proključalo i da će se rezultati tek videti a da je veoma značajno da sve velike firme imaju i velike banke iza sebe”. Otvaranju su prisustvovali i predsednik Izvršnog odbora Srpske banke Ivan Maričić, predsednik opštine Bor Nebojša Videnović, predsednik Skupštine opštine Dragan Žikić, kao i direktori najuspešnijih borskih preduzeća.

Odluci o širenju poslovne mreže Srpske banke svakako su doprineli i pozitivni rezultati tokom 2010. godine tokom koje su plasmani povećani za 18 odsto a depoziti građana i privrede za 32 odsto.

2011
21
mar
Održan Festival dečijeg plesa
1.600 malih plesača očaralo publiku
Beograd
Stvarati plesomStvarati plesom

Petnaestu godinu za redom, po akreditovanom programu „Igrati, pevati, stvarati plesom“ 1.600 beogradskih predškolaca pokazalo je tokom vikenda u SC „Šumice“ na Festivalu dečijeg plesa šta su u svojim vrtićima uvežbali od novembra prošle da marta ove godine. Autori ovog programa, profesori beogradskog i niškog univerziteta, koncipirali su specifične plesne koreografije i igre namenjene deci od tri do šest godine, a za organizaciju je bio zadužen plesni klub „Spin“. Decu koja su učestvovala u ovoj svojevrsnoj paradi mladosti i lepote igre uveseljavao je i zabavljao Predrag Vuković – Peđolino, a manifestaciju je ulepšao pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je pritom proglašen za počasnog predsednika Saveza sportskog i dečijeg plesa Srbije.

2011
15
mar
Calypso Tours
U Nemačku preko Praga
Beograd
Berlin

Četvorodnevni boravak u Berlinu i jednodnevni u Pragu, kao i usputne posete Drezdenu i Postdamu, nudi specijalni turistički program beogradskog predstavništva češke agencije „Calipso tours“ (Kalipso turs), uz popust svakom putniku koji je, bar jednom, putovao posredstvom ove agencije.

U nemačkoj prestonici moguće je obići ostatke Berlinskog zida, Trg Republike, Fridrihštrase, Trg Gendarms marketa, Branderbušku kapiju, Katedralu i druge znamenitosti Berlina.

Posredstvom beogradskog „Kalipso tursa“, agencije specijalizovane za sve vrste turističkih aranžmana za Češku i zemlje centralne Evrope, tokom prošle godine je samo u Prag putovalo više od četiri hiljade građana Srbije.

2011
12
mar
Predavanje "Posao i stres" za zaposlene u Srpskoj banci
Beograd
Posao i stresPosao i stres

“Posao i stres” bila je tema subotnjeg predavanja psihijatra dr Zorana Ilića, u okviru treninga iz oblasti poslovnog komuniciranja koji, za potrebe službenika Srpske banke, realizuje PR agencija „Pragma“.

Više od 30 predstavnika ekspozitura Srpske banke iz cele Srbije aktivno su, sa predavačem, analizirali svoje realne situacije u odnosima sa klijentima i odnosima među samim zaposlenima.

I u narednom periodu, “Pragma” će organizovati treninge i radionice iz oblasti poslovnog komuniciranja, prvenstveno za one strukture zaposlenih u Srpskoj banci koji su, u ime banke, u stalnom direktnom kontaktu sa korisnicima bankarskih proizvoda i usluga.

2011
03
mar
Najkomunikativnije gradske organizacije i javne ličnosti u tradicionalnom izboru "Pragme"
Ðilas opet novinarima najomiljeniji
Beograd

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas, među izabranim gradskim funkcionerima, a dr Nada Macura iz Hitne pomoći, među predstavnicima beogradskih organizacija i institucija – imali su, i tokom 2010. godine, najkvalitetnije odnose s medijima, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja „Novinar – Vaš prijatelj“ koje je, desetu godinu za redom, sprovela PR agencija „Pragma“. Novinari su, kao pozitivne primere, izdvojili i članove gradske vlade Miroslava Čučkovića i Željka Ožegovića, predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića...

Među gradskim organizacijama, preduzećima i ustanovama, najkvalitetniju komunikaciju, prema oceni «žirija sedme sile», imala je Skupština grada Beograda. Takođe su, u pozitivnom smislu, istaknuti i Kancelarija za mlade grada Beograda, Gradsko saobraćajno preduzeće, JKP „Zelenilo“, te opštine Zemun i Zvezdara.

Organizovani događaji koji su, prema mišljenju novinara, obeležili prošlu godinu u Beogradu su finale „Dejvis kupa“ u „Areni“ i „Parada ponosa“.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova oko 300 novinara najrelevantnijih srpskih medija. U ovom tradicionalnom istraživanju analizira se kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: privredne organizacije, ustanove kulture, sportske organizacije, nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije itd.

Kompletnije rezultate istraživanja, PR agencija Pragma će objaviti sledeće nedelje.

2011
02
mar
Novi šampioni Srbije u standardnim plesovima
Beograd
Prvenstvo u plesuPrvenstvo u plesu

Na upravo održanom Prvenstvu Srbije u standardnim plesovima u Pančevu, uz učešće 115 parova iz 22 plesna kluba, Srbija je dobila nove prvake. U kategoriji pionira šampioni su postali Teodor Bradajić i Sara Idvorac (Plasni klub “Aurora”, Beograd), u kategoriji mlađih omladinaca Petar Petrović i Sara Janković (“Beodance”, Beograd), kod omladinaca Lav Crnčević i Irena Maksimović (“Beodance”, Beograd), starijih omladinaca Marko Mićić i Marija Martinović (“RMP Kolubara”, Lazarevac) i u kategoriji seniora Ivan Knežević i Milena Zogović (“Beodance”, Beograd). Najbolje plasirani seniorski par predstavljaće našu zemlju 14. maja na Evropskom prvenstvu u Kalicu (Poljska) kao i 29. oktobra na Svetskom šampionatu u Moskvi (Rusija).

2011
25
feb
Srpska banka osnovala "Fond za 5 +"
Beograd
Ðaèka ¹tednja

Srpska banka a.d. osnovala je Fond za podršku školovanja talentovane dece, s namerom da se sistemski i organizovano stara o razvoju i obrazovanju izuzetno talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

„Fond za 5+“, kako je njegov skraćeni naziv, stipendiraće školovanje i stručno napredovanje posebno nadarenih đaka u obrazovnim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, nagrađivaće učešće na takmičenjima i olimpijadama znanja čiji je cilj afirmacija naučnih i istraživačkih, odnosno umetničkih sposobnosti, a pružaće i materijalnu pomoć za redovno školovanje, obrazovanje i stručno usavršavanje u poznatim naučnim i obrazovnim centrima u zemlji i inostranstvu.

- Odgovorni prema državi kao osnivaču, odgovorni prema imenu koje nosimo, ali najodgovorniji prema budućim generacijama, mi u Srpskoj banci smo odlučili da osnujemo Fond „5+“ za stipendiranje talentovanih osnovaca i srednjoškolaca, kako bismo bar malo pomogli najboljim učenicima da svoju budućnost vide u Srbiji i vežu je za nju - kaže Ivan Maričić, predsednik Izvršnog odbora Srpske banke.

Iz Srpske banke obećavaju da će nastojati da na što pravedniji i funkcionalniji način pomognu onima kojima je prepreka na putu do uspeha, recimo, siromaštvo ili to što se školuju ili žive u provinciji.

- Svima je jasno da je pamet ove zemlje najveći izvozni potencijal Srbije. Zbog toga moramo biti ponosni, ali ne i srećni, jer trend „odliva mozgova“ je nešto nad čime se svi moramo ozbiljno zabrinuti. Otuda ovu inicijativu Srpske banke vidim i kao poziv ostalima da na sličan način počnu da razmišljaju o sudbini najboljeg što ova zemlja ima – dodaje Ivan Maričić i ističe da će Srpska banka redovno puniti ovaj fond, ali će i na druge načine, pre svega kroz dobrotvorne akcije, nastojati da proširi mogućnosti Fonda „5+“.

Za predsednika Fonda imenovan je profesor Dragoljub Mićunović, a članovi Upravnog odbora su potpredsednik Vlade Srbije zadužen za nauku Božidar Ðelić, bivši ministri nauke i pravde Ana Pešikan i Dušan Petrović, kao i predsednik Srpske banke Ivan Maričić.

Srpska banka je pokrenula i stepenastu ''Ðačku štednju'' u dinarima, na ime maloletnog lica, sa maksimalnim rokom štednje do 18 godina, odnosno od rođenja do punoletstva deteta.

Uplate su u dinarima, a štednja je u evrima i prati tri životne etape deteta: predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast. U svakoj fazi, produžavanjem oročenja, raste i stepenasta kamatna stopa, koja iznosi od 6 do 8,5 odsto, a na svake tri godine povećava se za pola procenta, uz mogućnost dodatnih uplata tokom trajanja štednje i podizanje depozita od 30 odsto nakon prve godine oročenja.

Ideja je da se stimulišu roditelji da ulažu u budućnost svoje dece, a da ukamaćena sredstva, nakon završetka srednje škola, detetu budu dovoljna za pokriće troškova studija na najprestižnijim srpskim fakultetima.

Minimalni početni ulog je 1.000 dinara, a kada se uplata vrši direktno na devizni račun minimalni ulog je 10 evra. Ograničenja mesečnih i dnevnih uplata u dinarima nema.

Zanimljivo je da je Srpska banka ime i dizajn („Pindulica“, prase autohtone srpske rase mangulice) svog originalnog proizvoda „Ðačka štednja“ zaštitila u Agenciji za intelektualnu svojinu.

2011
29
jan
Završena edukacija XXI generacije PR menadžera
Beograd
Politièki marketing

Predavanjima Zorana Ilića i Željka Vojinovića na temu "Posao i stres" i "Politički marketing" polaznici XXI generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su obuku za PR menadžere.

U toku dvomesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa, pregovaranja, neverbalne komunikacije...

Nastavu su pratili studenti, kao i zaposleni u državnim institucijama, organizacijama i firmama: Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Gradska opština Novi Beograd, Srpska banka, Calypso tours International, TO Kragujevac, Country club Babe, Hotel Bah, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica", marketinška agencija "Element"...

Foto: Fotografija sa poslednjeg predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2011
26
jan
Dan otvorenih vrata "Niške mlekare" za novinare
Niš
Ni¹ka mlekaraNi¹ka mlekara

"Niška mlekara" planira da u ovoj godini ostvari prihod od 1,8 milijardi dinara i neto dobit od 120 miliona dinara, rečeno je na Danu otvorenih vrata “Niške mlekare” za novinare beogradskih i niških medija.

- Naša mlekara ostvarila je prošle godine prihod od 1,3 milijarde dinara i duplirala izvoz svojih proizvoda, sa 55 miliona dinara u 2009, na 110 miliona dinara u godini iza nas - rekao je direktor “Miške mlekare” Zvezdan Gavrilović.

Od 2007. godine u razvoj proizvodnje uloženo tri miliona evra, broj radnika povećan je sa 109 na 180, a za ovu godinu planirano ulaganje od 1,1 milion evra, najviše za kupovinu 250 junica.

Predsednik Upravnog odbora "Niške mlekare" Damir Mančić kazao je da su prioriteti te firme u ovoj godini proširenje sirovinske baze, uvođenje nove linije za proizvodnju feta sira i širenje distributivne mreže.

- Stabilizacijom otkupa na 80.000 litara mleka dnevno, "Niška mlekara" će se pozicionirati na četvrtom mestu među mlekarama u Srbiji - naveo je Mančić.

Otkup mleka organizovan je od Leskovca i Dimitrovgrada do Negotina i Bora, a prošle godine otkup je oformljen i na području Vojvodine. U "Niškoj mlekari” se proizvodi oko 40 različitih proizvoda i više od 20 proizvoda pod robnom markom najvećih trgovinskih sistema na teritoriji Srbije.

Od 2008. mlekara poseduje sisteme kvaliteta HACCP i ISOO 9001, a u proceduri je sistem bezbednosti i kvaliteta IFS koji će ovoj firmi omogućiti da svoje proizvode izvozi u zemlje EU.

"Niška mlekara" je osnovana 1957. godine sredstvima Unicefa. Posle prve neuspešne privatizacije 2004. godine i raskida ugovora, u periodu od 2007. do 2009. godine konsolidovana je vlasnička struktura u kojoj su sada većinski vlasnici "Kruna komerc", "Profiko", "Pogled" i "Milk union".

Foto: Novinari – gosti Niške mlekare

2010
23
dec
CENTAR ZA RAZVOJ NEPROFITNOG SEKTORA
Kako se troši budžetski novac namenjen NVO?
Beograd
481

Kako se raspodeljuju budžetska sredstva iz budžetske linije 481 („dotacije nevladinim organizacijama“) i koliko novca iz ove linije odlazi političkim strankama, verskim zajednicama, sportskim organizacijama, Crvenom krstu, a koliko „ostalim nevladinim organizacijama“ – bila je tema konferencije za novinare Centra za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS) održane u Medija centru NUNS-a.

U prošloj godini država Srbija potrošila je više od 92 miliona evra, ne računajući tridesetak opština koje nisu poslale izveštaje o utrošku sredstrava za “nevladine organizacije” – rekla je direktora CRNPS Jasna Filipović.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabiće je naglasio da je obaveza ministarstava i lokalnih uprava da obnaroduju podatke o izvršenju budžeta.

Detaljniji pogled na strukturu dobitnika novca koji je trošen u okviru budžetske “linije 481”, koja se u propisima naziva «dotacije za nevladine organizacije», pokazuje da, zapravo, samo mali deo ovih sredstava odlazi zaista nevladinim organizacijama, dok najveći deo, više od 30 odsto, ide na finansiranje sportskih i omladinskih organizacija., 11 opdsto za dotacije verskim zajednicama (na nivou republike 18 odsto), blizu devet odsto političkim strankama (na nivou republičkog budžeta čak 15 odsto) itd.

Centar za razvoj neprofitnog sektora je, u dva navrata ,Ministarstvu finansija uputio inicijativu za razdvajanje ove četiri grupe budžetskih korisnika (sportskih udruženja, verskih zajednica, političkih partija i «ostalih NVO”) na posebne budžetske linije. Inicijativa je potpisima podržalo 188 nevladinih organizacija.

Na zahtev za dostupnost informacijama od javnog značaja o sudbini Inicijative, od Ministarstva finansija stigao je odgovor iz koga nije moguće utvrditi da li ona može da bude usvojena ili ne. U junu je Inicijativa upućena svim članovima Odbora za finansije Narodne skupštine Srbije, sa pozivom da je podrže i predlože Ministarstvu finansija. Ni jedan od članova odbora, kako iz vladajuće većine, tako i iz opozicije, nije se oglasio povodom tog poziva.

Analiza dotacija nevladinim organizacijama iz budžeta deo je projekta «Linija 481», koji realizuje CRNPS, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

2010
03
dec
Calypso Tours
U Prag za Novu godinu sa popustom
Beograd
Nova godina

Beogradsko predstavništvo agencije „Calypso tours“, organizuje petodnodnevne i šestodnevne novogodišnje aranžmane za Prag, avionom ili autobusom, sa polascima 28. i 29. decembra, a svaki putnik koji je bar jednom putovao posredstvom ove agencije ima popust od 10 odsto.

Osim u Pragu, Nova godina sa „Kalipsom“ može da se dočeka i u Budimpešti, Veneciji, Minhenu, Moskvi i Parizu.

2010
20
nov
Počela edukacija 21. generacije Trening radionice za PR
Beograd
XXI generacija

Predavanjima na temu "Uvod u PR" i "Menadžment ljudskih resursa" (predavači: Cvijetin Milivojević i Jasmina Kujundžić), započela je edukacija XXI generacije polaznika Pragmine Trening radionice za odnose sa medijima i PR.

Polaznici Trening radionice su studenti, kao i zaposleni u državnim institucijama, organizacijama i firmama: Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Gradska opština Novi Beograd, Srpska banka, Calypso tours International, TO Kragujevac, Country club Babe, Hotel Bah, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica", marketinška agencija "Element"...

Foto: Uvodno predavanje "Pragmine" Trening radinice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2010
03
nov
Brzim korakom kroz Srbiju
Uspešno realizovana neprofitna akcija
Beograd

Oko 850 pređenih kilometara lokalnim putevima od Preševa do Subotice, 7 posećenih domova (Kulina, manastir svete Petke, Kragujevac, Sremčica, Veternik, Stara Maravica, Subotica), 17 posećenih opština, 15 TV priloga, 10 novinskih tekstova i nekoliko desetina nasmejanih štićenika prvi su rezultati sportsko-humanitarnog hodanja u okviru akcije “Brzim korakom kroz Srbiju 2010”. Nekoliko pojedinačnih uplata uz nekoliko najava doniranja pomoći biće, nadamo se, podsticaj da se prikupi što više materijalnih i nematerijalnih sredstava za popravljanje stanja u Domovima za osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju širom Srbije. Akcija nije završena – svako ko želi da pomogne, dobrodošao je.

2010
20
okt
Brzim korakom kroz Srbiju
Akcija krenula iz Preševa, brzohodači danas u Nišu
Beograd

Prva etapa naših atletičara, na svom humanom putu, počela je u ponedeljak, 18. oktobra od Preševa do Vranja, u dužini od oko 50 kilometara. Na startu ih je ispratio predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, zamenik koordinatora Preševske kancelarije Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo Bujanovac i Medveđa Seljami Bektaši kao i predstavnici lokalnog Udruženja dece sa posebnim potrebama. Brzohodači su u utorak stigli na drugo odredište, u Vlasotince, a danas put nastavljaju ka Nišu, gde će biti organizovan doček ispred Skupštine grada Niša. Podršku našim brzohodačima do sada su pružili: Telekom Srbija, Turistička organizacija Srbije, Simpo, Visoka tehnička škola iz Niša, humanitarna organizacija "Dečije srce", humanitarna organizacija "Misija Svete Anastasije", Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo za dijasporu, Atletski savez Srbije, Skupština grada Niša i opština Vlasotince. Medijski pokrovitelj akcije je dnevni list Press, a PR podršku pruža PR agencija Pragma.

Reportažu jutarnjeg programa RTS o početku ove humanitarne akcije možete videti ovde.

2010
10
okt
Veliki uspeh braće Filipović u Ukrajini
Ivano-Frankvisk

Predrag Filipović je osvojio četvrto (3 sata 57 minuta i 24 sekunde) a Nenad Filipović sedmo mesto (4 sata 5 minuta i 56 sekundi) u trci na 50 kilometara na Otvorenom prvenstvu Ukrajine u brzom hodanju. Predrag je oborio svoj lični rekord i tim rezultatom obezbedio A normu za naredno Svetsko prvenstvo, krajem avgusta 2011. u Južnoj Koreji, a Nenadu je ovo najbolji rezultat sezone sa kojim je obezbedio B normu za predstojeći šampionat sveta.

2010
07
okt
Turistička organizacija Srbije u timu pokrovitelja
Beograd

PressPodršku našim brzohodačima pružila je i Turistička organizacija Srbije ocenivši da ova akcija umnogome doprinosi i promociji Srbije kao zemlje humanih i plemenitih ljudi. I lokalne turističke organizacije će se uključiti u ovaj projekat u cilju obezbeđenja smeštaja atletičarima.

2010
17
sep
Dnevni list Press medijski pokrovitelj akcije
Beograd

PressDnevne novine Press medijski će pomoći realizaciju akcije “Brzim korakom kroz Srbiju 2010”, pokazavši time još jednom da sa zadovoljstvom učestvuju u vrednim, humanim projektima.

2010
23
avg
Kalipso turs
U Beč preko Praga
Beograd
Beè via PragBeè via Prag

Tri noći i dana u "zlatnom Pragu" i po jedan celodnevni boravak u evropskoj prestonici kulture Beču i ekskluzivnoj banji Karlove Vari, uz usputno razgledanje Bratislave - nudi novi aranžman koji, po ceni od 129 evra, organizuje beogradsko predstavništvo češke turističke agencije "Calypso Tours International" (Kalipso turs internešnel).

Od početka ovog leta je, do danas, u klasičnoj turi za Češku (četiri noćenja u Pragu, sa izletima u Drezden i Karlove Vari) koja se realizuje svake sedmice, od utorka do petka, s "Kalipso tursom" putovalo više od 700 turista iz Srbije.

2010
11
avg
I Ministarstvo za dijasporu među pokroviteljima
Beograd
Podr¹ka

"Ministarstvo za dijasporu izražava zadovoljstvo što je u prilici da podrži akciju "Brzim korakom kroz Evropu 2010" zbog njenog humanitarnog karaktera i zbog promocije koju će obezbediti našoj državi u Evropi" - naglasio je ministar Srđan Srećković obaveštavajući organizatore akcije da će i Ministarstvo za dijasporu biti jedan od pokrovitelja ovog projekta. Ministarstvo će nastojati da animira udruženja naše brojne dijaspore u zemljama kroz koje će proći braća Filipović, da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu realizaciju akcije

2010
30
jul
Predrag Filipović osvojio 15. mesto na EP u Barseloni
Barselona
EP u BarseloniEP u BarseloniEP u Barseloni

Reprezentativac Srbije u brzom hodanju Predrag Filipović osvojio je 15. mesto u konkurenciji 27 atletičara u trci na 50 km na Evropskom prvenstvu u Barseloni. Predrag je stazu prešao sa rezultatom 4:06:29.

2010
01
jul
Irva investicije
Dan otvorenih vrata agrokompleksa "Irva"
Velika Plana, Plandište, Bečej

Više od dvadeset novinara vodećih srpskih medija posetilo je poljoprivredne i prehrambeno-inudstrijske kompanije "Napredak" iz Velike Plane, "Agrobanat" iz Plandišta i PIK "Bečej", u okviru Dana otvorenih vrata za novinare grupe "Irva investicije" (vlasnika tih preduzeća), tokom dvodnevnog radnog druženja. Poseta se poklopila sa prvim danom ovogodišnje žetve pšenice, tako da su i gosti i domaćini bili puni pozitivnih utisaka uprkos problemima sa kojima se susreće većina poljoprivrednih proizvođača.

Da sve ne bude samo radna poseta pobrinuli su se ljubazni domaćini koji su novinare proveli i kroz komplekse manastira Koporin i Etno sela "Moravski konaci", u okolini Velike Plane, a susret je završen u dvorcu "Fantast", u okviru koga se nalazi i poznata ergela PIK "Bečej".

 

Napredak, Velika PlanaDuzine, PlandistePIK Becej i ergelaSemenara Becej


"Semenara", Bečej, PIK Bečej i ergela, Duzine, Plandište i "Napredak", Velika Plana (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2010
19
jun
Završena obuka PR menadžera
Beograd
XX the end

Predavanjima Cvijetina Milivojevića i Veselina Kljajića na temu "Krizni PR" i "Intervju u PR-u" polaznici dvadesete generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su edukaciju za PR menadžere.

U toku dvomesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa, pregovaranja, neverbalne komunikacije...

Uz koktel i druženje sa predavačima, polaznici su razmenili utiske i stečena znanja o značaju PR-a i stvaranju novih prijatelja među novinarima i drugim ciljnim javnostima.

Nastavu su pratili studenti Univerziteta u Beogradu i Kragujevcu, kao i zaposleni u firmama: Oportjuniti banka, "IRVA investicije", Radio "Luna", RTV "Kladovo", TV OSM Pale, "Kalipso turs", "Biznis, ali fer"...

Foto: Fotografija sa poslednjeg predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2010
07
jun
NVO traže razdvajanje od političkih stranaka, verskih zajednica i sportskih udruženja u budžetu
Dotacije za NVO?
Beograd

Blizu 200 nevladinih organizacija iz cele Srbije uputilo je Ministarstvu finansija i skupštinskom Odboru za finansije zahtev za transparentnije dodeljivanje dotacija za NVO iz republičkog i lokalnih budžeta.

Naime, iz budžeta Republike Srbije i lokalnih budžeta, više milijardi dinara godišnje se troši na «dotacije za NVO». Analiza Centra za razvoj neprofitnog sektora pokazala je da je, samo tokom prošle godine, iz budžetske linije 481 - koja se zove «dotacije za nevladine organizacije» - potrošeno četiri milijarde dinara, ali da je samo 23% tog novca otišlo nevladinim organizacijama. Iz iste budžetske linije finansirane su i političke stranke (19%), sportska udruženja (29%), verske zajednice (19%), Crveni krst Srbije (8%) i etničke zajednice (2%).

Sportska udruženja, verske zajednice, političke partije i «ostale NVO» su svake godine u predlogu budžeta predstavljene zbirno, kao linija 481. Stoga ni poslanicima koji treba da glasaju o predlogu Zakona o budžetu, ni građanima, nije omogućen jasan i tačan uvid u to koliko je Vlada Srbije namenila svakoj od navedenih grupa. Ovo je moguće saznati tek po završetku budžetske godine, kroz informacije o izvršenju budžeta. Međutim, tada je kasno za argumentovanu debatu i širu raspravu o budžetskim sredstvima planiranim za dotacije nevladinim organizacijama.

Zbog toga je Centar za razvoj neprofitnog sektora podneo Ministarstvu finansija i skupštinskom Odboru za finansije inicijativu da se političke stranke, sportska udruženja, verske zajednice i «ostale NVO» razdvoje u budžetu i da svaka od njih dobije svoju zasebnu budžetsku liniju. Inicijativu je svojim potpisima podržalo 188 NVO iz cele Srbije.

Njihovo razdvajanje u budžetu omogućilo bi građanima, narodnim poslanicima i svim zainteresovanim stranama da prilikom predlaganja i usvajanja budžeta steknu tačan uvid u to kolika su sredstva planirana za koju od četiri velike grupe u narednoj godini.

Centar za razvoj neprofitnog sektora smatra da precizan i jasan plan trošenja budžetskih sredstava predstavlja minimalni, prvi korak ka transparentnijem upravljanju novcem poreskih obveznika Srbije i da se ova inicijativa podudara sa zalaganjem državnih institucija za transparentnost budžetskog procesa. Kao prvi pravni potez u ovom pravcu, neophodno je da Ministarstvo finansija usvoji inicijativu CRNPS za izmenu i dopunu Pravilnika o standardnom klasifikacionom okviru i kontnom planu za budžetski sistem uvodeći posebne budžetske linije za finansiranje političkih partija, verskih zajednica i sportskih udruženja.

2010
02
jun
Humanitarno-sportska akcija
''Brzim korakom kroz Evropu'' počinje u septembru
Beograd
Brzim korakom

Humanitarno-sportska akcija "Brzim korakom kroz Evropu" biće održana tokom septembra i oktobra, saopštio je danas na konferenciji za novinare organizacioni odbor ovog humanitarnog projekta. Idejni tvorci akcije, srpski atletičari, braća Nenad i Predrag Filipović prepešačiće razdaljinu od Atine, najjužnijeg grada Evrope do Osla, najsevernijeg glavnog grada u Evropi, ukupne dužine od 4.200 kilometara. Predviđeno je da putovanje traje oko 60 dana tako što bi se dnevno prelazilo oko 70 kilometara, a sva prikupljena sredstva od donatora i sponzora biće usmerena za pomoć deci sa posebnim potrebama i deci kojoj je neophodna skupa operacija u inostranstvu. Nenad Filipović, istakao je da je važno da svi ljudi dobre volje prepoznaju pre svega humanitarni karakter ove akcije i pomognu deci kojoj je pomoć neophodna, putem donacija na žiro-račun koji je otvoren za ovu namenu.

Tanja Štaljonić iz humanitarne organizacije "Dečije srce" naglasila je važnost ovog projekta i dodala da je ovaj projekat prilika da se pomogne velikom broju dece. Ona se posebno zahvalila organizatorima akcije braći Filipović što su ukazali poverenje ovoj humanitarnoj organizaciji.

Pokrovitelji projekta "Brzim korakom kroz Evropu" su Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo rada i socijalne politike, Olimpijski komitet Srbije, Atletski savez Srbije, Skupština grada Niša i Opština Vlasotince.

2010
20
maj
Kalipso turs
Dvorci Češke
Beograd
Dvorci Èe¹ke

Skoro 60 dvoraca i zamkova, od kojih nekoliko na UNESCO-voj listi svetskih kulturnih i prirodnih znamenitosti, jedan od razloga je zašto milioni turista posećuju Češku. "Dvorac Hluboka nad Vltavom iz XIII veka, sa 140 soba i 11 tornjeva, sa parkom u engleskom stilu, zatim gotski zamak Karlštajn, u kome se čuvaju kraljevsko blago i relikvije, srednjevekovno Konopište, omiljena rezidencija Franca Ferdinanda sa kolekcijom jelenskih rogova, oklopa i oružja iz tog vremena, samo su neke od znamenitosti u kojima od ove godine može da uživa i veći broj turista iz Srbije" – izjavila je Vesna Golubović, iz beogradskog predstavništva češkog "Kalipso tursa". Prva grupa kreće 18. juna, a dodatna pogodnost je popust od 10 odsto za sve one koji su već putovali sa ovom agencijom, i 30 procenata popusta za decu uzrasta od dve do šest godina.

2010
10
maj
Kalipso turs
Poseta Češkom festivalu piva
Beograd
Prag 2010

Po specijalnoj tarifi od 99 evra po osobi beogradsko predstavništvo češke agencije "Kalipso turs" vodi turiste na Češki festival piva "Prag 2010" koji počinje 14-og i trajaće do 30. maja. Prvi polazak je predviđen za 15. maj i posetioci će moći da uživaju u 50 vrsta čeških piva, u osam velikih šatora sa sopstvenim pozornicama za zabavni program i oko 300 devojaka i mladića koji će služiti goste festivala. Ovaj festival piva ima i sopstvenu valutu, pivski tolar, čija je vrednost 40 čeških kruna. Smeštaj je u praškom hotelu "Slavija" (u okviru istoimenog sportskog centra) koji je vlasništvo ove agencije.

2010
07
maj
Univerzal Banka
Dobit 216 miliona dinara
Beograd

Univerzal banka ad Beograd ostvarila je dobit od 216 miliona dinara u 2009. godini a Skupština akcionara je donela odluku da se ostvarena neto dobit u celini usmeri u rezerve. Stopa rasta aktive banke u prethodnoj godini iznosila je 25,1 odsto, a največi deo aktive usmeren je u plasmane privredi, stanovništvu i drugim bankama. Navedeni plasmani su u odnosu na 2008. godinu povećani za 20,6 odsto. Univerzal banka je u prethodnoj godini otvorila šest novih ekspozitura i za 5,5% povećala broj zaposlenih.

2010
04
maj
Kalipso turs
Uživanje u Beču sa popustom
Beograd
Beè

Beogradsko predstavništvo češkog "Kalipso tursa" ponudilo je turistima iz Srbije da uživaju u čarima Beča, sa popustom od 10 odsto za sve one koji su već putovali sa ovom agencijom, i dodatnih 20 procenata za decu uzrasta od dve do 10 godina. Doživljaj ove evropske prestonice kulture, grada sa izuzetnom arhitekturom i mnogobrojnim istorijskim spomenicima i znamenitostima i, svakako, nezaobilaznom vienese kafom i saher tortom, upotpuniće lokalni vodič sa objašnjenjima na srpskom jeziku.

Turisti mogu da posete zgradu državne opere, Prirodnjački muzej, Burgteatar i dvorac Šenbrun, letnju rezidenciju Habzburgovaca. Najmlađi, ali i oni koji se tako osećaju, upamtiće zabavni park Prater sa čijeg se panoramskog točka vidi ceo Beč.

2010
27
apr
Mediji i NVO: Mogućnosti i izazovi
Približiti medije i NVO
Beograd
Mediji i NVO

Civilno društvo i mediji u Srbiji bi trebalo da poboljšaju međusobnu saradnju na dobrobit društva, u zajedničkom cilju njegove demokratizacije i evropeizacije, zaključeno je u debati u kojoj su, u organizaciji TACSO kancelarije u Srbiji i Građanskih inicijativa, učestvovali predstavnici tridesetak medija i nevladinih organizacija.

Učesnici debate "Mediji i NVO: Mogućnosti i izazovi" ocenili su da bi, u međusobnom savezništvu, organizacije civilnog sektora trebalo da unaprede svoju komunikaciju sa medijima, a mediji da imaju više sluha za njihove aktivnosti.

Nacionalna savetnica na projektu Tehnička podrška organizacijama civilnog društva (TACSO) Zorica Rašković je naglasila da istraživanja pokazuju kako je veoma loš imidž NVO u javnosti, pa bi mediji trebalo da budu "alatka" za njegovo popravljanje.

"Razumem logiku da je civilno društvo dosadno za medije, da ono zaista nije atraktivno kao kad se dvoje ubije, ali reći da je civilno društvo dosadno, znači - svakodnevni život je dosadan", rekao je izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta. On je naglasio da od medija očekuje da prepoznaju sve što se događa u društvenim odnosima, da pronađu šta je tu zanimljivo, istraže političke uzroke, odnosno odgovorne "krivce", a naročito da promovišu pozitivne primere.

Zamenik glavnog urednika "Politike" Dragan Janjić je ocenio da mediji, ipak, prepoznaju događaje od javnog interesa. "Možete vi da imate odličan PR za neku beznačajnu aktivnost da ona prođe dobro, ali to sa stanovišta javnog interesa nije značajno. Ali, možete imati prosečan PR, a dobru stvar, pa će to mediji zapaziti", kazao je Janjić.

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Ivan Cvejić je primetio da postoji prirodno savezništvo medija i NVO, koje potiče iz devedesetih godina, kada su, silom prilika, bili upućeni jedni na druge. "I danas prepoznajemo slične situacije, jer je svakoj vlasti svojstveno da nastoji da što više zatvori i kontroliše ono što će se naći u informativnom saobraćaju", rekao je Cvejić.

Direktor PR agencije Pragma Cvijetin Milivojević primetio je da nevladine organizacije najčešće komuniciraju s medijima kada žele da dobiju klasičnu promociju, odnosno besplatan publicitet za neki projekat, da bi se, posredstvom javnih informativnih glasila, preporučile svojim donatorima, što je sa stanovišta PR nedopustivo. On je napomenuo da bi nevladine organizacije sa medijima trebalo da komuniciraju blagovremeno i da im uvek budu na usluzi.

"Nije tajna kako se lako postaje ekspert za određene teme: morate dobro vladati materijom i biti strahovito prilježni i dobronamerni u komunikaciji sa novinarima", istakao je Milivojević.

Regionalni projekat TACSO, koji finansira Evropska unija, ima za cilj da se kroz debate širom Srbije pronađe rešenje za zbližavanje NVO sa medijima u demokratizaciji društva.

2010
26
apr
Crisis? What Crisis?
Beograd
What Crisis

Cvijetin Milivojević, direktor agencije "Pragma", i

Srba Jovanović, član Borda Međunarodne PR asocijacije IPRA, održali su, na poziv Udruženja ekonomskih propagandista Srbije, u svečanoj sali Beogradskog sajam, predavanje na temu "Odnosi s javnošću u kriznim situacijama" ("Crisis? What Crisis?").

2010
17
apr
Srebro na Prvenstvu Balkana u Rumuniji
Rumunija

Srpski reprezentativac u brzom hodanju Predrag Filipović osvojio je srebrnu medalju na upravo završenom Prvenstvu Balkana "prohodavši" deonicu od 20 km za 1 sat 25 minuta i 22 sekunde. Tim rezultatom je ispunio normu za Evropski šampionat krajem jula u Barseloni. Nenad Filipović je trku završi na četvrtom mestu (bronzana medalja mu je izmakla za 150 metara).

2010
17
apr
Počela obuka 20. generacije Trening radionice za P
Beograd
XX generacija

Predavanjima na temu "Uvod u PR" i "Korporativna komunikacija, identitet, imidž, kultura i strateški dizajn" (predavač: Cvijetin Milivojević), otpočela je edukacija XX generacije polaznika Pragmine Trening radionice za odnose sa medijima i PR.

Polaznici Trening radionice su studenti Univerziteta u Beogradu i Kragujevcu,

kao i zaposleni u firmama: Oportjuniti banka, "IRVA investicije", Radio "Luna", RTV "Kladovo", TV OSM Pale, "Kalipso turs", "Biznis, ali fer"...

Foto: Uvodno predavanje "Pragmine" Trening radinice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2010
23
mar
Kompanija "Visaris" dobitnik nagrade "Aurea 2010"
Beograd
Visaris

Beogradska kompanija "Visaris" dobitnik je nagrade za investiciju godine "Aurea 2010" koju joj je poslovni portal "eKapija.com" dodelio za proizvodnju univerzalnog digitalnog rendgen aparata "Vision C". Pobedniku je nagradu uručila direktorka Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) Vesna Perić.

Osim glavne nagrade "Aurea 2010", portal "eKapija" dodelio je i dva specijalna priznanja - za inovativnost i društvenu korisnost. Titulu korisne investicije poneo je projekat kompanije "Alltech Fermin" za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Senti. Čast da bude proglašen inovativnom investicijom pripala je ultra brzom simulatoru za testiranje softvera u oblasti elektroenergetike koji je izumeo tim mladih naučnika Fakulteta tehnoloških nauka u Novom Sadu, okupljenih u firmi "Tajfun".

Priznanja za najbolja ulaganja u Srbiji u 2009. godini dodeljena su u beogradskom "Aeroklubu", uz prisustvo mnogobrojnih predstavnika diplomatskog kora, poslovne zajednice i medija.

Foto: Vesna Perić (SIEPA) i Nikola Golović (Visaris)

2010
18
mar
Klubovi i Dušan Dragović za vanrednu skupštinu
Plesni klubovi nezadovoljni radom Plesnog saveza Srbije
Beograd
Plesni klubovi

Izbor novog rukovodstva Plesnog saveza Srbije biće glavna tema Vanredne skupštine ovog saveza, zakazane za 25. mart, koju je zatražilo i sazvalo više od trećine delegata plesnih klubova - rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Udruženja novinara Srbije.

Sazivači traže radikalne promene u Plesnom savezu, navodeći kao razloge loše sportske rezultate, kao i činjenice da savez nema sprotskog direktora - selektora, Sekretarijat i Nadzorni odbor Saveza se ne sastaju, da se manipuliše uverenjima o sportskoj osbosobljenosti trenera, ne poštuje Statut, da neki klubovi imaju privilegovan položaj, da Savez nema takmičarsku komisiju, da je broj plesnih parova poražavajuće mali. Ivica Došenović, predsednik plesnog kluba "Natalija i Ivica" smatra da će doći do izvesnih promena u Plesnom savezu Srbije s obzirom na to da više od polovine plesnih klubova u Srbiji želi promene.

Inicijativu održavanja današnje press konferenciji podržao je i najuspešniji srpski plesač i jedan od najuspešnijih takmičara u kategoriji plesnih parova na svetu Dušan Dragović, koji je naglasio da ukoliko dođe do izbora novog rukovodstva u Plesnom savezu, da će ubuduće nastupati za Srbiju pod okriljem Plesnog saveza Srbije.

Vanrednu skupštinu su sazvali plesni klubovi: "Spin", "Lord", "Kalipso", "Vračar" iz Beograda, "Lala" i "Bolero" iz Novog Sada, zemunski "Latino dance", "Radost" iz Kruševca, "Natalija i Ivica" iz Vršca, "Rojal" iz Kraljeva, "Luna" iz Čačka, "RMP Kolubara" iz Lazarevca.

Foto: Dušan Dragović, najuspešniji srpski plesač (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2010
08
mar
Najkomunikativnije javne ličnosti i organizacije u 2009.
Ljajić, Ðilas, Dačić, Jeremić...
Beograd

Pragma objavila rezultate tradicionalnog, sedmog po redu, istraživanja stavova novinara najvažnijih srpskih medija "Novinar - Vaš prijatelj" o kvalitetu odnosa s medijima i novinarima organizacija i javnih ličnosti u Srbiji za prošlu, 2009. godinu.

Kompletne rezultate istraživnja možete videti ovde.

2010
04
mar
Calypso Tours International
Nastup na Sajmu turizma
Beograd
Calypso na Sajmu

Turistička agencija "Calypso tours" učestvovala je na Sajmu turizmu u Beogradu, gde je predstavila nove turističke aranžmane za Prag i Češku, uključujući i ostale destinacije iz svoje ponude. Svi posetioci "Calypsovog" štanda mogli su da uživaju u muzičko-scenskom programu i izložbi fotografija sa foto-konkursa "Češka iz mog ugla", čiji su autori putnici koji su posredstvom agencije putovali u Prag i Češku. Najbolje fotografije prema oceni stručnog žirija su i nagrađene. Prvu nagradu, put za dvoje u Prag, osvojio je Mirko Milovanović, sa fotografijom "Praška bajka 2". Drugoplasirani Marko Glišić sa fotografijom "Prag" i trećeplasirani Mladen Milenković sa fotografijom "Praški mostovi" dobitnici su posebnih popusta za putovanje u Prag.

2010
03
mar
Najkomunikativnije gradske organizacije i javne ličnosti u tradicionalnom izboru "Pragme"
Ðilas i SO Zvezdara najkomunikativniji
Beograd

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas, među gradskim funkcionerima, a dr Nada Macura iz Hitne pomoći, među predstavnicima beogradskih organizacija i institucija - imali su, tokom 2009. godine, najkvalitetnije odnose s medijima, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja "Novinar - Vaš prijatelj" koje je, devetu godinu za redom, sprovela PR agencija "Pragma".

Među gradskim organizacijama, preduzećima i ustanovama, najkvalitetniju komunikaciju, prema oceni "žirija sedme sile", imali su Skupština opštine Zvezdara, Skupština grada Beograda, Hitna pomoć, Parking servis i Beogradski sajam.

Organizovani događaj koji je, prema mišljenju novinara, obeležio prošlu godinu u Beogradu je Univerzijada.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova 100 novinara najrelevantnijih srpskih medija. U ovom tradicionalnom istraživanju analizira se kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: privredne organizacije, ustanove kulture, sportske organizacije, nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije itd.

Kompletnije rezultate istraživanja, PR agencija Pragma će objaviti sledeće nedelje.

2010
02
mar
Univerzal banka
Kupovina putem Interneta
Beograd

Aurea 2010 - nagrada za investiciju godineMeđu prvim bankama u Srbiji, Univerzal banka je vlasnicima debitnih i kreditnih kartica DinaCard sistema omogućila plaćanje preko Interneta, odnosno kupovinu preko Internet prezentacija akceptanata (Jat, Telenor, e-korpa).

Korišćenje platnih kartica Univerzal banke na ovaj način nema dodatnih troškova, a dovoljna je samo registracija u nekoj od ekspozitura banke. Opširnije informacije, spisak web adresa akceptanata, kao i saveti za korisnike mogu se naći na web adresi www.dinacard.nbs.rs.

2010
22
feb
Calypso Tours International
Dan otvorenih vrata
Beograd, Prag
Novinari u PraguNovinari u Pragu

Turistička agencija Calypso Tours International organizovala je u Pragu - Dan otvorenih vrata za novinare beogradskih medija koji prate turizam. Tokom posete Pragu predstavnici medija upoznali su se sa kompletnim programom posete Pragu uključujući i fakultativne izlete koji se nalaze u ponudi Calypso Toursa. Osim Praga, novinari su posetili Bratislavu, najpoznatiju češku banju Karlove Vari i nemački grad Drezden.

2010
12
feb
Nagrada ''Aurea 2010''
Beograd

Aurea 2010 - nagrada za investiciju godinePoslovni portal "eKapija" drugu godinu za redom dodeljuje nagradu "Aurea" za investiciju godine. Projekte vredne pažnje predložili su posetioci sajta www.ekapija.com poštujući tri kriterijuma: da je investicija inovativna, društveno korisna i finansijski uspešna.

Šestočlani žiri, koji će odabrati pobednika, čine eminentni ekonomski stručnjaci: Branko Urošević, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ernst Bode, direktor Messer Tehnogasa, Jan Kobler, osnivač i direktor Levana Capital Management, Predrag Pešović, pronalazač i direktor RPC Pešović (dobitnik nagrade Eureka), Vesna Perić, direktor SIEPA i Vladimir Medan, predsednik Upravnog odbora Basler osiguranja.

Sedmi, ravnopravni član žirija biće čitaoci portala koji će od 15. do 28. februara moći da glasaju za jednu od nominovanih investicija.

Nagrada će biti dodeljena 23. marta u beogradskom Aero klubu.

2010
16
jan
Polaznici XIX generacije okončali obuku za PR menadžere
Beograd
Jo¹ jedan rastanak

Predavanjima Vladimira Ilića i Veselina Kljajića na temu "Lobiranje" i "Intervju u PR-u" polaznici devetnaeste generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su edukaciju za PR menadžere.

U toku dvomesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, političkog marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa, pregovaranja, poslovne komunikacije...

Foto: Fotografija sa poslednjeg predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2009
17
dec
Kalipso turs
Šest dana u Pragu za 99 evra
Beograd

Kalipso tursZa samo 99 evra građani Srbije će za Novu godinu, ali i tokom celog januara, moći da posete Prag, u okviru specijalnog šestodnevnog specijalnog aranžmana, posredstvom beogradskog predstavništva češke agencije "Kalipso turs". Smeštaj je u praškom hotelu "Slavija" (u okviru istoimenog sportskog centra) koji je vlasništvo ove agencije.

Beogradski ofis "Kalipso turs internešnel", specijalizovan je za sve vrste turističkih aranžmana za Češku i zemlje centralne Evrope, ali organizuje poslovna putovanja i posete najpoznatijim evropskim sajamskim manifestacijama u Češkoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji, kao i zimovanje u Francuskoj.

2009
15
dec
Univerzal banka
Pedeseta poslovnica u Srbiji
Beograd
Pedeseta poslovnica

Univerzal banka ad Beograd je u okviru kontinuiranog širenja svoje mreže otvorila dva nova prodajna mesta u objektima "Tempo" u Čačku i Užicu i time gradjanima omogućila bankarske usluge u 30 gradova i 50 poslovnica širom Srbije. Do kraja godine očekuje se otvaranje prodajnog mesta u objektu "Tempo" u Kraljevu.

I ostali pokazatelji poslovanja pokazuju uzlazni karakter, tako da je bilansna aktiva banke u prvih devet meseci ove godine porasla za 11,69 odsto i na dan 30.9. iznosila je 28,2 milijarde dinara.

2009
01
dec
Nova knjiga Dušana Gađanskog
"Karikature i komentari"
Beograd
Karikature i komentari

Karikaturista Dušan Gađanski, saradnik PR agencije Pragma, objavio je knjigu pod nazivom "Karikature i komentari", koja sadrži karikature nastale u kao odgovor aktuelnim političkim događajima na prostorima Srbije i Crne Gore u proteklih deset godina. Sve karikature koje se nalaze u knjizi ujedno predstavljaju ilustracije tekstova objavljivanih u crnogorskom dnevnom listu "Vijesti" u periodu od 1999-2009. godine.

2009
12
nov
Mesec štednje
Nedelja štednje produžena na ceo novembar
Beograd
Mesec ¹tednje

Univerzal banka a.d. Beograd ponudila je tokom čitavog novembra godišnju kamatnu stopu od osam odsto za oročenu štednju u evrima na 12 meseci, a posebna pogodnost je mogućnost raspolaganja posle šest meseci sa nepromenjenom kamatnom stopom.

Tokom meseca štednje predviđena je i kamatna stopa od 7,2 odsto na godišnjem nivou za rentnu štednju, kod koje se kamata obračunava i isplaćuje mesečno. Minimalan iznos oročavanja kod ovakvog vida štednje je 5.000 evra.

2009
06
nov
Kragujevac, Knić, Batočina i Lapovo u razvojnom partnerstvu
Made in Šumadija
Beograd

Tehnološki park Kragujevac, Industrijska zona Batočina, Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Zlatna dolina" iz Knića i "Međunarodni kamp lepih umetnosti i sporta" iz Lapova predstavljeni su juče, u okviru projekta "Made in Šumadija" koji je inicirala kragujevačka nevladina organizacija "Milenium".

Razvojne resurse ovih partnerskih lokalnih zajednica predstavili su predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković, predsednik opštine Knić Borislav Busarac, zamenik predsednika opštine Batočina Aleksandar Jovanović i Dragan Stevović, predstavnik Gradskog veća Grada Kragujevca za lokalnu samoupravu, regionalni razvoj i saradnju sa Vladom Srbije.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Vlade Zarić smatra da poljoprivreda može da postane značajan šumadijski brend, dok su drugi učesnici u raspravi naglasili da ogromni potencijalni regiona Šumadije postoje i u sferi kulturnog turizma, ali je pretpostavka za to da Kragujevac postane centar budućeg administrativnog regiona Centralne Srbije.

Ovaj skup održan je kao deo programa Regionalnog servisa za evropske integracije iz Kragujevca, koji se realizuje uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije sa ciljem promocije razvojnih resursa i projekata opština u regionu Šumadije, pred predstavnicima ambasada, državnih organa i medija.

2009
03
nov
Češki "Kalipso turs"
Repriza u Pragu s popustom
Beograd
Vatromet u Pragu

Beogradsko predstavništvo "Calypso Tours" (Kalipso turs) omogućava, narednih meseci, 10 odsto popusta za sve putnike koji su barem jednom posredstvom ove češke turističke agencije već putovali u Prag.

Magični grad, zlatni Prag, grad stotinu tornjeva, katedrala Svetog Vida, Karlov most, Staromestne namesti, sa čuvenim Astronomskim časovnikom, samo su neke od znamenitosti u kojima će moći da se uživa u okviru novogodišnjeg aranžmana. Pražani vole da istaknu kako je krstarenje Vltavom i uživanje u vatrometu 1. januara tokom reprize Nove godine nezaboravan doživljaj.

2009
31
okt
Počela edukacija XIX generacije polaznika Trening radionice za PR
Beograd
XIX generacija

Predavanjima na temu Uvod u PR i Menadžment ljudskih resursa, započeta je edukacija XIX generacije polaznika Pragmine Trening radionice za odnose sa medijima i PR. Polaznici Trening radionice zaposleni su u firmama: Univerzal banka a.d. Beograd, JP "Putevi Srbije", Podrum Aleksandrović, Calypso tours international, Mediaprint - Srbija, Ekapija, RTV Kladovo, Radio "Luna"...

Foto: Uvodno predavanje Pragmine Trening radinice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2009
28
okt
Univerzal banka
Od sada i na Beogradskom sajmu
Beograd

Univerzal banka ad BeogradUniverzal banka ad Beograd otvorila je novu poslovnicu na Beogradskom sajmu koja će tokom sajamskih priredbi raditi od 9 do 19 sati a između njih od ponedeljka do petka od 9 do 14 sati. Otvaranje se poklopilo sa aktuelnim Sajmom knjiga i predstojećim Međunarodnim danom štednje (31. oktobar) i uvek atraktivnom Nedeljom štednje tokom koje se sve banke trude da daju što povoljnije uslove za štednju.

2009
16
okt
Šahovska elita u Novom Sadu
Univerzal banka Zlatni sponzor Šahovske reprezentacije Srbije
Beograd
©ahisti

Milutin Karaklajić, predsednik Šahovskog saveza Srbije najavio je na današnjoj konferenciji za novinare XVII ekipno prvenstvo Evrope u šahu koje će se od 21. do 31. oktobra održati u Novom Sadu, a na kome je za sada učešće prijavilo 37 muških i 28 ženskih ekipa.

Tom prilikom potpisan je ugovor kojim je Univerzal banka a.d. Beograd postala Zlatni sponzor Šahovske reprezentacije Srbije.

Ivan Ivanišević, koji će igrati na prvoj tabli naše reprezentacije, rekao je da bi uspeh bio ulazak među prvih 10 reprezentacija, a Alisa Marić, kapiten naše ženske reprezentacije izjavila je da naša zemlja od 1990. godine i Šahovske olimpijade u Novom Sadu nije bila domaćin nekog ovako značajnog zvaničnog međunarodnog takmičenja.

2009
23
sep
Agencija "Kalipso turs internešnel" specijalizovana za Češku i zemlje centralne Evrope
Poseta sajmovima u Pragu
Beograd
Kalipso tursKalipso turs

Beogradska agencija "Kalipso turs internešnel" (Calypso Tours International) specijalizovana za sve vrste turističkih aranžmana za Češku i zemlje centralne Evrope, organizuje 30. septembra putovanje za Prag na međunarodni sajam reklame, štampe, marketinga, izdavaštva i grafike. Ova agencija koja je deo sistema "Calypso" iz Praga, organizuje i poslovna putovanja i posete najpoznatijim evropskim sajamskim manifestacijama u Češkoj, ali i u Nemačkoj, Italiji i Španiji.

2009
03
sep
"Montenegro Airlines" iz Prištine ka Evropi
Podgorica, Priština
Montenegro Airlines

Kompanija "Montenegro Airlines", održala je u Prištini konferenciju za novinare na kojoj je predstavila novu liniju saobraćanja iz Prištine preko Podgorice do gradova zapadne Evrope: Frankfurta, Rima, Pariza, Londona, Dizeldorfa i Ciriha.

Predsednik kompanije dr Zoran Ðurišić izjavio je da kompanija "Montenegro Airlines" ulazi na tržište Kosova sa modernom flotom od sedam aviona, od kojih su dva aviona tipa "Embraer 195" koji predstavljaju najmodernije avione današnjice.

Nakon press konferencije upriličen je koktel za predstavnike medija, poslovne partnere i javne ličnosti iz političkog, ekonomskog i kulturnog života Kosova.

2009
12
avg
Izložba karikatura Dušana Gađanskog
"Smeh u prolazu"
Beograd
KarikatureKarikature

Karikaturista Dušan Gađanski, saradnik agencije Pragma, otvara svoju samostalnu izložbu karikatura i stripova u švajcarskom gradu Winterthur 18. avgusta 2009. godine. Izložbu ce činiti retrospektiva najuspešnijih radova koji su prethodnih nekoliko godina učestvovali na konkursima i festivalima karikature širom sveta, kao i stripovi iz privatne kolekcije autora.

Izložba nosi naziv "Smeh u prolazu" i biće otvorena do 25. septembra 2009. godine.

2009
05
avg
Konkurs za izradu znaka zaštite prirode
Beograd
Za¹tita prirode

Agencija Pragma učestvovala je na konkursu za izradu grafičkog prikaza znaka zaštite prirode koji je raspisalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije. Na ovom konkursu pobedio je predlog grafičkog znaka autora Nemanje Ivkovića iz Kragujevca sa tekstualnom porukom "U susret prirodi!".

"Pragmin" kreativni koncept zasnovan je na lokvanju (beli i žuti) kao osnovnom motivu znaka zaštite prirode Republike Srbije.

Lokvanj (beli i žuti) se ubraja u zaštićenu biljnu vrstu u Srbiji i kao takav povezan je sa prirodnim rezervatima i nacionalnim parkovima u Srbiji što ga čini mogućim predstavnikom i simbolom zaštite prirode Srbije. Lokvanj se vezuje za zdravu, čistu prirodnu sredinu, netaknutu i očuvanu bez uticaja bilo kakvih zagađivača.

Prva pomisao na lokvanj, jesu vode, stajaće i tekuće, obalna područja, močvarne predeli, ali i očuvana priroda sa puno vegetacije, i raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Lokvanj je blisko povezan sa najstarijim zaštićenim područjem na teritoriji Srbije, Obedskom barom koja je još u vreme Austrougarske vladavine, kao i za vreme dinastije Karađorđevića, bila poznato carsko i kraljevsko lovište. Povezanost lokvanja sa Obedskom barom, njegovo stanište i specifičnosti tog područja potvrđuje i činjenica da ovo područje ima međunarodni značaj za boravak velikog broja ptica iz cele Evrope. Samim tim lokvanj treba da predstavlja jedinstvo i simbol bogate flore i faune koja je nastanjena ne samo u Obedskoj bari već i na teritoriji cele Srbije.

Lokvanj je prisutan i u Specijalnom prirodnom rezervatu "Zasavica" gde je ponovo nastanjen njen nekadašnji stanovnik - evropski dabar. Povratak dabra posle 100 godina, koji je još od praistorijskog doba bio stanovnik Srbije predstavlja veliki korak u nastojanjima da se priroda u Srbiji očuva i zaštiti. Simbol lokvanja je zato simbol korenitih promena u Srbiji - gde će zaštita prirode biti jedan od prioriteta države Srbije.

Znak zaštite prirode Republike Srbije je sačinjen od centralnog dela koga čini lokvanj sa cvetom u kombinaciji bele i žute boje.

Žuta boja cveta asocira na sunce kao prirodni izvor energije i kao takva smeštena je u podnožju cveta kao simbol stalnog uzdizanja i očuvanja prirodne energije, prirodnih dobara, flore i faune u Srbiji.

S druge strane, zelena boja dominira celokupnim znakom. Zelenu boju lokvanja čine dve nijanse zelene boje. Identična nijansa zelene boje koja je korišćena za lokvanj upotrebljena je i za tekstualni deo znaka Zaštita prirode/Republika Srbija. Time se potvrđuje kontinuitet i spremnost da priroda koja je simbolizovana zelenom bojom bude zaštićena i očuvana na teritoriji Republike Srbije. Zaokruženu celinu znaka ističe plava boja koja simbolizuje nebo, planine, zdrav vazduh, čistu izvorsku vodu, reke, jezera i sve druge vodene površine u Srbiji, i ujedno obuhvata jedinstvo celokupnog prirodnog ekosistema.

2009
20
jul
Postprodukcija TV spotova
MoneyGram za srpsko, nemačko, austrijsko i švajcarsko tržište
Beograd
MoneyGram

Agencija "Pragma" završila je postprodukciju TV spotova kompanije za međunarodni transfer novca "MoneyGram" iz Londona (Velika Britanija) za potrebe emitovanja na srpskom, nemačkom, austrijskom i švajcarskom tržištu.

2009
13
jun
Polaznici 18. generacije završili PR obuku
Beograd
Okonèana PR obuka

Predavanjima na temu Analiza sadržaja medija i Lični PR polaznici 18. generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su edukaciju za PR menadžere.

Uz koktel i druženje sa predavačima, polaznici su razmenili utiske i stečena znanja o značaju PR-a i stvaranju novih prijatelja među novinarima i drugim ciljnim javnostima. U toku dvomesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, političkog marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa, pregovaranja, poslovne komunikacije...

Nastavu su pratili polaznici koji dolaze iz organizacija ili institucija, kao što su: AIK banka, Opština Kikinda, Zdravstveni centar Požarevac, Republički zavod za zdravstveno osiguranje - filijala u Pančevu, konsultantska kuća "Hill international", RTV "Studio MAG" i TV "Saga", Radio "Luna", Triglav Kopaonik osiguranje, RTV "Slobomir" iz Bijeljine, dnevni list "Borba"...

Foto: Slađana Milošević sa polaznicima (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2009
06
jun
Podrška Olimpijskog komiteta Srbije našim brzohodačima
Beograd

Olimpijski dan, kojim se obeležava dan kada je osnovan Međunarodni olimpijski komitet, održan je na beogradskom Ušću pod nazivom "Brzim korakom kroz Evropu". Cilj ove manifestacije je podsticanje građana na fizičku aktivnost u prirodi, druženje i fizičku aktivnost porodice.

Jedan od ciljeva ovogodišnjeg Olimpijskog dana je i pružanje podrške braći Nenadu i Predragu Filipoviću, olimpijcima Srbije u brzom hodanju u njihovoj akciji "Brzim korakom kroz Evropu", u kojoj će prepešačiti 4200 km, od Atine do Osla.

2009
15
maj
Ministarstvo rada i socijalne politike zvanično podržalo akciju "Brzim korakom kroz Evropu"
Beograd
Podr¹ka Ministarstva

Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije uputilo je zvanično pismo podrške organizatorima akcije "Brzim korakom kroz Evropu 2009 (Sačuvajmo decu - sačuvajmo svet) istakavši da se cilj ovog projekta (pomoć jednoj od socijalno ugroženih kategorija stanovništva) uklapa u strategiju rada Ministarstva.

PR agencija Pragma pruža PR podršku ovoj humanitarno-sportskoj akciji.

2009
14
maj
"O izvesnim samoćama" Jelene Kršić
Beograd
O izvesnim samoæamaO izvesnim samoæama

Izložba Jelene Kršić pod nazivom "O izvesnim samoćama" otvorena je u galeriji "Progres" na kojoj se autorka predstavila skulpurama valikog galerijskog formata izlivenih u bronzi i crtežima na platnu velikog formata u kombinovanoj tehnici koji prate skulpture.

Izložba Jelene Kršić uvrštena je u program "Noć muzeja".

Prema rečima Marte Vukotić Lazar, Jelena veruje u ono što umetnost naziva "buntovno individualno". Oslanja se na sopstveno iskustvo, na intenzivni doživljaj. Ne igra na kartu dopadljivosti i ne plaši se da obelodani tajnu duboke samoće.

Jelena Kršić je rođena 1968. godine u Mariboru, Slovenija. Fakultet likovnih umetnosti, odsek vajarstvo je završila 1993 god. u klasi profesora Nikole Koke Jankovića u Beogradu. Član je ULUS-a od 1995 godine.

Priredila je više samostalnih izložbi i učestvovala na više likovnih manifestacija u zemlji i inostranstvu. Član galerije Art casa, Andratx, Palma de Mallorca od 2009.

Zainteresovani ovu postavku mogu da pogledaju do 23. maja.

2009
14
maj
Najbolji srpski plesač napustio Plesni savez Srbije
Beograd
Du¹an nezavisan

Dušan Dragović, najbolji srpski plesač, napustio je Plesni savez Srbije i karijeru će nastaviti kao nezavisan igrač i dalje igrajući pod zastavom Srbije.

Iako je početkom 2009. godine, u Velikoj Britaniji osvojio prvo mesto na najvećem i najznačajnijem turniru u standardnim plesovima, čime je postigao najveći uspeh u istoriji srpskog plesa, Dušan Dragović je ostao bez podrške Plesnog saveza Srbije, nakon čega mu je usledila prvo šestomesečna, a potom jednomesečna kazna zabrane nastupa, čime je diskvalifikovan sa državnog prvenstva u Novom Sadu početkom godine.

Odluka o istupanju iz Plesnog saveza Srbije samo je normalan sled događanja u toku proteklih meseci, izjavio je Dušan Dragović koji ostaje član WDC-a (Svetskog plesnog saveza).

Dušan Dragović će se sa svojom partnerkom Ekatarinom Romaškinom takmičiti u Blekpulu u Engleskoj, od 21. do 30. maja ove godine.

2009
09
maj
Akcija ORCA i veterinara
Beograd
Akcija ORCA i veterinara

Povodom sve jasnijih pokazatelja da će Grad Beograd, zbog predstojećeg "Eurosonga", pribeći uklanjanju napuštenih pasa, Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORCA je, u saradnji sa veterinarskom ordinacijom "Pet Planet", u Knez Mihailovoj ulici, organizovala akciju "Glasaj za sterilizaciju".

Veterinari ordinacije "Pet Planet" su, tokom akcije, savetovali vlasnike o održavanju i unapređivanju zdravlja njihovih ljubimaca i o mnogobrojnim prednostima sterilizacije pasa i mačaka. U nagradnoj igri, ORCA je petoro najsrećnijih učesnika nagradila sa vaučerom za besplatnu sterilizaciju kućnih ljubimaca, a dvoje sugrađana je usvojilo štence kučića.

Cilj akcije koju je ORCA sprovela sa veterinarima ordinacije "Pet Planet" je da se skrene pažnja na značaj doslednog nastavka realizacije Strategije rešavanja problema pasa lutalica koja, između ostalog, predviđa masovnu sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila i mikročipovanje napuštenih životinja. Najavljeno uklanjanje mirnih, sterilisanih i vakcinisanih pasa znači odustajanje od Strategije u čiju relizaciju je uloženo više od milion evra samo u 2007. godini. Sve podseća na 2005, kada je, zbog Evropskog prvenstva u košarci, otrovano više od 50 pasa kod "Arene" i tako bačena senka na taj važan događaj.

2009
30
apr
Otvorena je izložba crteža Nikole Žigona
Beograd
ShittingShitting

Izložba Nikole Žigona pod nazivom "Shitting" otvorena je u galeriji "New Moment" na kojoj se autor predstavio serijom crteža različitih formata na kojima je muva osnovni motiv.

Kombinujuchi realističan pristup crtanja muve i ekspresionističku obradu pozadine i okruženja u kojima se ona nalazi autor koristi jarke boje, slova, kolaž pred kojima posmatrač ne može da ostane ravnodušan. Muva ima ulogu upozorenja, da se čovekov život može svesti na muvanje i zujanje po slepom koloseku. Reč je o nevidljivom magnetnom polju, koje muve nepogrešivo prepoznaju i na koje nam umetnik skreće pažnju.

Žigon je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstvo, ekskluzivni je član Prom Galerije u Minhenu, a do sada je svoj rad prikazao na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zainteresovani ovu postavku mogu da pogledaju do 14. maja.

2009
18
apr
Nova turistička atrakcija Subotice na pomolu
Subotica, Palić
Nova turistička atrakcija Subotice na pomoluNova turistička atrakcija Subotice na pomolu

Grupa beogradskih i subotičkih novinara posetila je ekskluzivni restoran "Shiraz" i vinariju "DiBonis" a njihov vlasnik Laslo Boni je tom prilikom za kraj maja najavio vinski festival, kao novu turističku atrakciju Subotice i Palića. U restoranu se služe vina sa svih strana sveta, a posebnim ga čini i vinski trezor u kome zainteresovani mogu čuvati svoja vina, koja za to imaju obezbeđene odgovarajuće uslove.

Foto: restoran i vinograd (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2009
04
apr
Startovala 18. generacija Trening radionice za PR
Beograd
Nova generacijaNova generacija

Predavanjima na temu Uvod u PR i Menadžment ljudskih resursa, započeta je edukacija XVIII generacije polaznika Pragmine Trening radionice za odnose sa medijima i PR. Polaznici Trening radionice zaposleni su u firmama: AIK banka, Opština Kikinda, Zdravstveni centar Požarevac, Republički zavod za zdravstveno osiguranje - filijala u Pančevu, Konsultantska kuća "Hill international", RTV studio "MAG" i TV "Saga", Radio "Luna", Triglav Kopaonik osiguranje, RTV "Slobomir" iz Bijeljine, Dnevni list "Borba"...

Foto: Uvodno predavnje Pragmine Trening radinice (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2009
04
mar
Najkomunikativnije javne ličnosti i organizacije u Srbiji tokom 2008.
Rasim Ljajić i dalje bez premca
Beograd

Rasim Ljajić (peti put uzastopno), Rodoljub Šabić, Bruno Vekarić, Radovan Jelašić, Nebojša Bradić, Vladimir Vukčević i Boris Tadić – bili su najkomunikativniji državni funkcioneri i političari u Srbiji tokom 2008. godine.

Na vrhu ličnosti koje su - prema mišljenju 120 anketiranih novinara iz najrelevantnijih srpskih medija - na kvalitetan način, promenili svoj imidž u odnosu na 2007. godinu nalaze se predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i ministar policije Ivica Dačić.

Od predstavnika profitnih (privrednih) organizacija ovaj put su istaknuti direktorka Rajfajzen penzionog fonda Snežana Ristanović i direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković, a iz sveta neprofitnih (nevladinih) organizacija Elvir Burazerović.

Kompletne rezultate istraživnja možete videti ovde.

2009
03
mar
Najkomunikativnije gradske organizacije i javne ličnosti u tradicionalnom izboru "Pragme"
"Novinar - vaš prijatelj" 2008 (grad Beograd)
Beograd

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić, direktori JP "Ada Ciganlija" i Beogradskog sajma Predrag Petrović i Anđelko Trpković, bivša direktorka "Sava centra" i sadašnja direktorka Turističke organizacije Beograda Jasna Dimitrijević, kao i eks v.d. gradonačelnik Zoran Alimpić - bili su najkomunikativniji gradski funkcioneri i predstavnici beogradskih organizacija i institucija tokom 2008. godine.

Najbolje odnose s medijima i novinarima, među organizacijama, preduzećima i ustanovama grada Beograda, imali su, u godini iza nas, JP "Ada Ciganlija", "Beogradska arena", "Beogradski sajam" i Sekretarijat za obrazovanje Beograda - ocenili su novinari najrelevantnijih beogradskih medija u istraživanju "Novinar – Vaš prijatelj", koje je, osmu godinu zaredom, realizovala PR agencija Pragma.

Prošlu godinu u prestonici, prema mišljenju novinara, od organizovanih događaja najviše su obeležili "Eurosong", "Noć muzeja" i kampanja o bezbednosti kupanja na Adi.

U ovom tradicionalnom istraživanju analizira se kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: privredne organizacije, ustanove kulture, sportske organizacije, nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije.

2009
24
feb
Najbolji srpski plesač izlazi iz Plesnog saveza Srbije!
Beograd
Du¹an Dragoviæ

Posle odluke Plesnog saveza Srbije da se najboljem srpskom plesaču Dušanu Dragoviću i njegovoj partnerki Ekatarini Romaškinoj zabrani nastup na predstojećem državnom prvenstvu u Novom Sadu, na današnjoj konferenciji za novinare Dušan Dragović je izjavio da se povlači iz Plesnog saveza Srbije i da svoju karijeru nastavlja pri WDC-u (World Dance Councile).

Nedavni veliki uspeh Dušana Dragovića i Ekatarine Romaškine na takmičenju UK OPEN 2009, najvećem turniru u standardnim plesovima na svetu, gde su njih dvoje, igrajući za Srbiju, ostvarili najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri, pobedivši u kategoriji "Rising stars" u konkurenciji 180 parova iz celog sveta, je i najveći uspeh u istoriji srpskog plesa, jer je prvi put na britanskom tlu svirana himna i podignuta zastava Srbije. Taj veliki uspeh, kao i pobede na turnirima u Sankt Petersburgu, Parizu i nedavno na Filipinima nisu bili dovoljan razlog da se Dušan i Ekatarina predstave i domaćoj publici. Umesto čestitki i podrške, od strane Plesnog saveza Srbije stigla je prvo šestomesečna, a potom umanjena jednomesečna kazna zabrane nastupa, čime je ovaj par diskvalifikovan sa predstojećeg državnog šampionata.

Konferenciju za novinare organizovala PR agencija Pragma.

2009
23
feb
Humanitarna organizacija "Misija Svete Anastasije" održala konferenciju
Beograd

Humanitarna organizacija "Misija Svete Anastasije" apelovala je na državne institucije da olakšaju proceduru dobijanja potrebne dokumentacije za distribuciju humanitarne pomoći dopremljene iz Srpske dijaspore. Koordinatorka "Misije Svete Anastasije", Vanja Vukasović izjavila je na konferenciji za novinare da će ova humanitarna organizacija zahvaljujući donaciji naše parohije Svete trojice iz Roterdama, podeliti najugroženijim grupama u Srbiji, 16 tona deterdženta i 3000 bicikala. Korisnici ove pomoći biće deca bez roditeljskog staranja, deca sa posebnim potrebama, raseljena lica, izbeglice, učesnici i logoraši ratova od 1990. godine, zdravstvene ustanove, škole, pojedinci i porodice.

"Misija Svete Anastasije" je nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija osnovana 1999. godine u cilju dostavljanja pomoći svim ljudima bez obzira na versku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu opredeljenost.

2008
20
dec
Polaznici 17. generacije završili obuku za PR menadžere
Beograd
Obuka PR menad¾eraObuka PR menad¾era

Predavanjima na temu analiza sadržaja medija, Intervju u PR-u i Lobiranje, polaznici sedamnaeste generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su edukaciju za PR menadžere.

Uz koktel i druženje sa predavačima, polaznici su razmenili utiske i stečena znanja o značaju PR-a i stvaranju novih prijatelja među novinarima i drugim ciljnim javnostima. U toku dvomesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, političkog marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa, pregovaranja, poslovne komunikacije...

Nastavu su pratili polaznici koji dolaze iz organizacija ili institucija, kao što su: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, SO Inđija, NVO "Help", Creative Media Art i drugim stranim i domaćim kompanijama.

Foto: Fotografije sa koktela (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2008
09
dec
Međunarodna razmena studenata
Studentska žurka "Radi i putuj u SAD"
Beograd
Radi i putuj u SADRadi i putuj u SAD

Godišnja žurka studenata, učesnika programa kulturne razmene "Radi i putuj u SAD" agencije "Karavan travel", održana je u beogradskom klubu "Baltazar", uz dodelu sertifikata studentima koji su tokom leta boravili i radili u Sjedinjenim Američkim Državama. Program međunarodne razmene studenata realizuje se uz podršku Stejt departmenta i od njega ovlašćene "InterExchange" agencje i u proteklih 12 godina ovaj program je koristilo više od 4000 studenata iz Srbije i regiona. Svi redovni studenti koji su zainteresovani da tokom letnjeg raspusta putuju i rade u SAD, mogu ostvariti popust od 50 dolara na ukupnu cenu programa ukoliko se do 29. decembra prijave "Karavan travelu".

2008
10
nov
Istraživanje "Novinar - vaš prijatelj" 2008
Beograd

Agencija za odnose s javnošću, marketing, konsalting i istraživanje PRAGMA osmu godinu zaredom, započela je istraživanje stavova novinara beogradskih medija o kvalitetu odnosa s medijima i novinarima, privrednih i neprivrednih organizacija i javnih ličnosti u Srbiji.

"Žiri sedme sile" analiziraće kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: društvene privredne organizacije, privatne kompanije, ustanove kulture, sportske organizacije, humanitarne i druge nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije, najbolje press konferencije, najbolji press materijali i najbolje organizovani događaji.

Rezultati istraživanja biće objavljeni u januaru 2009. godine.

2008
03
nov
Akcija društvene korporativne odgovornosti
Beograd
Univerzal banka

Povodom Međunarodne nedelje štednje beogradska osnovna škola "Skadarlija" organizovala je literarno-likovno takmičenje pod nazivom "Štedim - vredim". Najbolji učesnici konkursa nagrađeni su štednim knjižicama Univerzal banke u iznosu od po deset, sedam i pet hiljada dinara a najkreativnije odeljenje sa dvadeset hiljada dinara. Za najbolje su proglašeni literarni radovi Nikole Pavlovića, Ane Bojanović i Igora Tončića, kao i crteži Ivane Dinić, Anamarije Nikolić i Vuka Vuletića. Dogovoreno je da banka i na dalje pomaže aktivnosti OŠ "Skadarlija" a pomoćnik ministra prosvete Milka Andrić naglasila je značaj ukazivanja najmlađima na vrednosti štednje.

2008
29
okt
Velika humanitarno-sportska akcija trojice atletskih reprezentativaca
Beograd, Vlasotince
Brzim korakom kroz Evropu

Naši olimpijci Nenad i Predrag Filipović i reprezentativac u brzom hodanju Danijel Mladenović prepešačiće, sledeće jeseni, "stazu" od Atine do Osla, za samo 60 dana, prolazeći kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Nemačku, Dansku, Švedsku i Norvešku!

Reč je o humanitarno-sportskoj akciji trojice vrhunskih atletičara, čiji je partner humanitarna organizacija "Dečje srce", a kojima PR podršku pruža "Pragma". Akcija nosi naziv "Brzim korakom kroz Evropu 2009" ("Sačuvajmo decu - sačuvajmo svet"), a cela dobit od nje biće donirana deci kojoj je novac neophodan za lekarske intervencije. Više informacija o samoj akciji, učesnicima kao i o brzom hodanju možete naći na zvaničnoj Internet prezentaciji brzimkorakomkrozevropu.rs.

Ilustracija: Logo i zaštitni znak akcije "Brzim korakom kroz Evropu" (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2008
25
okt
Počela predavanja u Pragminoj Trening radionici
Beograd
XVII generacija

Uvodnim predavanjem o PR-u, započeta je edukacija XVII generacije polaznika Pragmine Trening radionice za odnose sa medijima i PR. Polaznici Trening radionice zaposleni su u firmama: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Creative Media Art, SO Inđija, NVO "Help" i drugim stranim i domaćim kompanijama.

Foto: Uvodno predavnje Pragmine Trening radinice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2008
23
okt
Sephorin happening
Beograd
Sephora

Kozmetička kuća Sephora je u galeriji "Progres" uz šampanjac, jagode i muziku popularne grupe "Rič Bič", uz prisustvo novinara, poslovnih partnera i prijatelja kuće, predstavila novogodišnju kolekciju proizvoda. Ambalažu za gel za tuširanje, balzam za usne, šnalu i USB, specijalno za ovu priliku dizajnirala je čuvena pariška kreatorka Irina Volkonski. Kolekcija je luksuzna, crna, isnpirisana mirisom kavijara. Zaštitna maskota ove godne je lutka RUBY ispirisana čuvenim dečijim crtanim filmom Alisa u zemlji čuda.

Organizaciju događaja i odnose sa medijima radila je PR agencija PRAGMA.

 

Sephorin happeningSephorin happeningSephorin happening

Sephorin happening u galeriji "Progres" (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2008
06
okt
Konkurs za idejno rešenje Fest 2009: 37. OSFESTAVANJE...
Beograd

Agencija Pragma učestvovala je na Konkursu za idejno rešenje kampanje i produkciju spotova 37. FEST-a 2009. koji je raspisala Direkcija FEST-a. Na ovom konkursu pobedio je predlog dvojice ravnopravnih autora, Dragana Marinkovića, producenta i Vlade Stojanoskog, dizajnera, pod naslovom i sloganom "Registruj se!"

"Pragmin" kreativni koncept podrazumevao je troslojno kombinovano rešenje koje je podrazumevalo i tri faze u oblikovanju (i apliciranju) slogana i vizuelnog identiteta kampanje.

I faza: Misija ili insitucionalni slogan "37. OSFESTAVANJE" + vizuelno rešenje koja ga prati (crtež ruke koja maše kadionicom iz koje, umesto dima, izlazi celuloidna traka)

II faza: Slogan: "OSFESTI SE 2009!" (na tragu slogana koji je agencija "Inkognito" ponudila za FEST 2000) + vizuelno rešenje koje ga prati (crtež anatomije lobanje, u njoj isprepletena filmska traka kao mozak)

III faza: Slogan: "FEST JE VEST...VEST JE FEST...FEST JE VEST..."

Osnovna ideja je bila da se naglasi da FEST, evo već 37. godinu, ima jednu važnu, pionirsku, zapravo, misionarsku ulogu širenja kulture i umetnosti na ovim prostorima.

FEST je, u međuvremenu, izrastao u instituciju, rame uz rame institucijama, resorima i organizacijama kakve su država, njena ministarstva, moćne kompanije... FEST je, i pre 37 godina, i danas i svih godina između, imao za cilj da osvetljava, ali i osveštava naš - u raznim periodima i raznim povodima - nečesto bolestan i zakužen kulturni i društveni život, našu tzv. javnu sferu. Kao glas zdravog razuma, kao kulturni misionar, FEST je, za blizu četiri decenije postojanja, postao ono što je, u srednjem veku, za širenje hrišćanstva značila Congregatio de propaganda fidae (odeljenjenje Vatikana za širenje vere). Možda zvuči kao prejaka reč, ali je OSFESTAVANJE, sve ovo vreme, bilo permanentan proces ili misija kulturne propagande, često bitka za vetrenjačama ili rvanje sa novim kvazielitama, rat u kome su mnogi, čak i u "Godinama kulture", klonuli duhom i životom, a FEST je opsta(ja)o i živeće još dugo. Otuda i slogan koga smo ponudili (smatrali smo da to nije pretenciozno) i kao svojevrsni misija (ili institucionalni) slogan: OSFESTAVANJE.

On je bio pogodan za korištenje u headline formi (37. OSFESTAVANJE), jer se nameće kao nešto što stoji u nadnaslovu i ovog i svih prethodnih i svih budućih FEST-ova. Nešto što logički i jezički može da zameni ili, barem ponekad, odmeni administrativne pleonazme tipa "37. Međunarodni filmski festival" u kolokvijalnom govoru.

OSFESTAVANJE znači i prosvetljavanje, podržavanje i promovisanje pravih istinskih kulturnih vrednosti. Ali, OSFESTAVANJE se može čitati i kao osveštavanje naših života, našeg društva, naše kulture, isterivanje svih zlih duhova iz naše svesti...

OSFESTI SE!Pošto se, svake godine, FEST iznova sukobljava sa novim izazovima, novim i konkretnim pretnjama i stupicama, ljudskom zavišću i, često, društvenom nebrigom... glavni ovogodišnji slogan FEST 09 bio bi - OSFESTI SE! Ovaj slogan je u značenju: Dođi sebi! Probudi se! Saberi se! U moru sadržaja koje ti nude, kojima te bombarduju i dave, nemoj da poklekneš, "mućni glavom" i - izaberi pravu stvar! On nam omogućava da se poigramo sa idejom FEST-a od njenog rođenja do danas. Naime, slogan OSFESTI SE! deluje pozivno, sugestivno i nenametljivo, a ujedno odaje utisak ozbiljnosti i težine poruke.

Ovaj slogan je već viđen (FEST 2000), ali je "OSFESTI SE!" opet aktuelno i trebalo bi da opravdava nameru organizatora da ukaže na dugogodišnji značaj i ulogu koju FEST pobuđuje u svesti publike. Slogan OSFESTI SE! implicira vraćanje smisla starim vrednostima na kojima je FEST počivao, naznačava napor da se FEST ponovo približi ljubiteljima i poštovaocima filma, da se oseti duh koji je ustanovljavan proteklih decenija. Lepota i značaj filmske umetnosti je u pojednostavljenju. Cilj je da se pokaže da FEST nije namenjen samo instant konzumentima i "pomodarima" već da ulazi u dublje pore društva, da treba da se ustanovi i da nađe čvrste korene u SVESTI pojedinca i društva (u SFESTI). Nalazimo da slogan OSFESTI SE! može efektno da se aplicira u svim štampanim (i outdoor) i elektronskim formama. Osim toga, ovaj slogan ima i mobilizatorsku notu, jer zvuči kao slogan poziv, slogan krilatica...

Dizanje slogana na viši stupanj (jačanje slogana), ostavlja nam prostor ka proširenju ideje i uvezivanje sa misija (institucionalnim) sloganom FEST-a OSFESTAVANJE.

Osim osnovnog (OSFESTI SE!) i misija slogana (OSFESTAVANJE), predložili smo da se u kanalima i sredstvima komunikacije FEST-a s javnostima koristi i klasičan headline slogan: FEST JE VEST...VEST JE FEST...FEST JE VEST...

FEST JE VEST...VEST JE FEST...FEST JE VEST...

Naizmeničnim precrtavanjem slova F i V, odnosno naizmeničnim ubacivanjem istih (klasična novinarska redaktura i korektura) dobija se zahvalna poruka koja se može aplicirati, pre svega, u press biltenu i drugih formama komunikacije sa novinarima akreditovanim za izveštavanje sa FEST-a, ali i drugih ciljnim grupama. Ono što je sasvim tačno jeste da je FEST, svih ovih godina, bio VEST. I biće to i nadalje.

2008
08
sep
Kažu da ne liči: Srbija - naša kuća... Moja kuća, Srpska...
Beograd

 

Srbija (pa konkretan grad...) - naša kuća" - bio je udarni slogan centralne kampanje Demokratske stranke za lokalne izbore.

Autor slogana je kreativni tim PR agencije PRAGMA (vođa projekta Miroljub S. Nikolić), a kreativni koncept koji je preuzela i centrala DS rađen je za potrebe kandidata DS za gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića.

Osnovni slogan je "Šabac - naša kuća", a izvedeni slogani koji su pratili kampanju bili su: "Naš grad - naša kuća", "Naše selo - naša kuća", "Dogovor kuću gradi", "Da gradimo zajedno". Tim dizajnera agencije PRAGMA je osmislio i bazično rešenje vizuelnog znaka kampanje - kuća sa krovom u obliku strelice koja ide ka nebu...

 

Ovako je glasila vest koja je, pod naslovom "Pragma osmislila slogane Demokratske stranke", postavljena na naš sajt 4. oktobra 2004. godine. OO DS Šabac i Pragma su - ispostaviće se, na sreću - ovu kampanju pokrenuli dvadesetak dana pre nego što je krenula centralna kampanja ostatka DS-a.

Jer, Centralni izborni štab Demokratske stranke je neovlašćeno (ta krađa bila i jedna od tema Izvršnog odbora DS u jesen te godine!?) ovaj kreativni koncept, namenski rađen za OO DS u Šapcu, prisvojio i iskoristio i za kampanju u svim ostalim gradovima i opštinama Srbije. Inače, kampanju DS za lokalne izbore u Beogradu, na primer, te 2004. godine, servisirala je (pa i eksploatisala kreativni koncept kampanje) najveća marketinška agencija u Srbiji, bliska najužem vrhu te stranke.

I taman kada je ova bahatost pretila da padne u zaborav, četiri godine docnije, usledio je novi šok. Vladajuća stranka u Republici Srpskoj, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), promovisala je, pre skoro tri meseca, idejno rešenje "svog" slogana i "svog" grafičkog koncepta kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Tek što smo poželeli da poverujemo kako je samo reč o neverovatnoj podudarnosti (za Ginisa!), jer se podudara i noseći slogan ("Moja kuća, Srpska"), ali i rešenje vizuelnog identiteta kampanje (kuća koja ima krov - strelicu ka gore, ka napred, ka boljitku, ka nebu) - kada je na blogu sekretara SNSD Rajka Vasića osvanula tvrdnja da je upravo on ("pre osam meseci") smislio baš ovakav kreativni koncept kampanje SNSD... U razgovoru sa gospodinom Vasićem predstavnici Pragme su, pre više od dva meseca, uz tvrdnje tipa "nismo znali da je takva kampanja postojala pre četiri godine", te "čuli smo da je bilo nešto slično u Crnoj Gori, pre godinu dana" i slično, dobili obećanje da će SNSD predložiti neko rešenje za izlazak iz ove neugodne situacije. Obećanje - ludom radovanje...

U međuvremenu, Pragma saznaje da je copy & paste kampanja SNSD, u stvari, deo konsultantskog paketa know how pomoći vlasti odavde vlastima tamo.

 

Plakat i letak

Plakat SNSD (2008) i jedan od prvih letaka OO DS Šabac (2004)

2008
31
jul
Novinarsko "keglanje" na Adi
Beograd
KeglanjeKeglanje

U okviru tradicionalnih sportsko-zabavnih susreta za novinare, kompanija "Pepsi" ove godine organizovala je prvenstvo za novinare u "keglanju" na Adi Ciganliji. Novinarske ekipe su bile sastavljene od po dva člana, a cilj igre je bio da se fudbalskom loptom obori što više kegli. Pobednik takmičenja je ekipa Glasa javnosti u sastavu Goran Božanović i Milan Zdravković, koja je osvojila specijalnu nagradu - vikend na Kopaoniku, drugo mesto pripalo je bračnom paru Tucaković iz Jutarnjeg programa RTS-a, dok su treće mesto zauzeli novinari Alo!-a , Dražen Ostojić i Petar Milovanović.

2008
29
jul
Prvi međunarodni festival klasične muzike
"Dream" u Aleksandrovcu
Beograd
Dream

U organizaciji udruženja CosArt, od 1. do 8. avgusta u Aleksandrovcu se održava prvi međunarodni festival klasične muzike pod nazivom "Dream". Idejni tvorac Festivala je istaknuti čembalista, orguljaš, dirigent i stručnjak za staru muziku Egon Mihajlović.

Tokom sedmodnevnog muzičkog programa nastupiće poznati umetnici iz Srbije, Austrije i Nemačke soprani Katarina Jovanović i Maria Jonas, violinistkinja Vesna Stanković, violončelista Tobias Stosiek, pijanistkinje Jasna Tucović i Meri Bojić Radojčić i čembalista Egon Mihajlović. Ovaj svojevrsni muzički događaj ima za cilj da obogati kulturni života Srbije, doprinese kulturnoj decentralizaciji i usavršavanju mladih umetnika.

2008
14
jun
Završena edukacija polaznika XVI generacije Trening radionice
Beograd

Predavanjima na temu Neverbalna komunikacija i Politički marketing, završena je dvomesečna edukacija XVI generacije polaznika Trening radionice za odnose sa medijima i PR.

Uz koktel i druženje sa predavačima, polaznici su razmenili utiske i stečena znanja o značaju PR-a i stvaranju novih prijatelja među novinarima i drugim ciljnim javnostima. Polaznici prolećnog semestra dolaze iz Beograda, Niša, Loznice, Smederevske Palanke i Republike Srpske, a zaposleni su u "VIP Mobilu", "Inex hotelima", "Univerzal banci", "Karavan travelu", "Konstancia inženjeringu", JKP "Medijani" iz Niša, "Zdravstvenom centru" Loznica, Opštini Ugljevik, nevladinim organizacijama "ORCA" i "Lastavica", "Palanačkim nezavisnim novinama"...

U toku je upis u novu, XVII generaciju polaznika, koja će biti organizovana polovinom oktobra.

2008
04
jun
"Afrika" Dušana Gađanskog osvojila treće mesto
Beograd

Karikaturista Dušan Gađanski, saradnik agencije Pragma, dobitnik je treće nagrade za karikaturu na ovogodišnjem 13. Međunarodnom salonu karikature u Zemunu. Ovo je jedan od najuglednijih evropskih salona karikature koji se organizuje svake godine, a tema ovogodišnjeg salona bila je "Afrika"

 

Afrika

Nagrađen rad Dušana Gađanskog "Afrika"

2008
24
apr
Prijem za plesače u Skupštini grada
Beograd
Prijem za plesače u Skupštini grada

Gradski sekretar za sport i omladinu Goran Kreclović i zamenik gradonačelnika Radmila Hrustanović, priredili su u četvrtak 24. aprila u 13 sati u Starom dvoru prijem za najperspektivnijeg srpskog takmičara u standardnim sportskim plesovima Dušana Dragovića i njegovu partnerku Ruskinju Dariu Fedorovu. Fedorova i Dragović su, nedavno, pobedili na velikom međunarodnom turniru u Banja Luci. Sledeće međunarodno takmičenje na kome učestvuju je 27. aprila u Zagrebu, a polovinom maja Fedorova i Dragović će se takmičiti na nezvaničnom plesnom "gren slemu" - turniru u Blekpulu (Engleska) koji među plesačima važi za "najveći i najvažniji na svetu".

2008
18
apr
Jelena Drobac ponovo nagrađena na prestižnom međunarodnom konkursu
Beograd

Mladi beogradski dizajner Jelena Drobac (saradnik agencije Pragma), na konkursu Identity: Best of the best 2008, koji je upravo završen u Moskvi, ostvarila je izuzetan uspeh. U konkurenciji preko 1.000 radova iz celog sveta u oblasti zaštitnih znakova i identiteta, osvojila je drugu nagradu u kategoriji korporativnih identiteta kulturnih ustanova i neprofitnih organizacija, a u finalistima je imala 5 radova od kojih su dva ušla u najuži izbor i bila izložena na smotri Design and Advertising u Crocus expo centru u Moskvi. Nagradu je dobio projekat redizajna identiteta pozorišta Dadov.

Uspeh Jelene Drobac nije ostao nezapažen. Zbog činjenice da po drugi put osvaja nagradu na ovom velikom konkursu (2006. je dobila takođe drugu nagradu za dizajn robne marke vinarije Elenov), a da je ove godine čak pet radova ušlo u finale, organizator ovog konkursa časopis Identity, pozvao ju je da iduće godine bude jedan od članova žirija. Podsećanja radi, u protekle tri godine, koliko se ovaj izbor održava, članovi međunarodnog žirija su bili velikani dizajna David Carson, Eric Spiekerman, David Hillman iz agencije Pentagram, Bill Gardner, Margo Chase i drugi...

2008
05
apr
Otpočela edukacija XVI generacije polaznika Trening radionice
Beograd
Otpočela edukacija XVI generacije polaznika Trening radioniceOtpočela edukacija XVI generacije polaznika Trening radionice

Uvodnim predavanjem iz oblasti PR-a i korporativne komunikacije (predavač Cvijetin Milivojević), započela je edukacija XVI generacije polaznika Pragmine Trening radionice za PR i odnose s medijima. Drugo predavanje bilo je posvećeno upravljanju ljudskim resursima (predavač Jasmina Kujundžić). Polaznici prolećnog semestra dolaze iz Beograda, Niša, Loznice, Smederevske Palanke i Republike Srpske, zaposleni su u "VIP Mobilu", "Inex hotelima", "Univerzal banci", "Karavan travelu", "Konstancia inženjeringu", JKP "Medijani" iz Niša, "Zdravstvenom centru" Loznica, Opštini Ugljevik, nevladinim organizacijama "ORCA" i "Lastavica", "Palanačkim nezavisnim novinama"...

Trening radionica XVII generacije počeće polovinom oktobra, a za sve zainteresovane koji se prijave do 15. juna 2008. agencija Pragma odobrava popust od 10 odsto.

Foto: Nova generacija budućih menadžera (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2008
28
mar
Akcija besplatnog mikročipovanja i vakcinisanja pasa protiv besnila
Beograd
Akcija besplatnog mikročipovanja i vakcinisanja pasa protiv besnila

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ''ORCA'' i veterinarska ordinacija ''YU biznis centar'', organizovali su u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, akciju besplatnog mikročipovanja i vakcinisanja pasa protiv besnila, u okviru aktuelne kampanje ''Budi čovek prema životinjama''.

Cilj ove akcije je promocija odgovornog vlasništva kao i edukovanje sadašnjih i budućih vlasnika pasa kako da zaštite svoje ljubimce od ove opasne bolesti.

2008
11
mar
"Priznaćemo nezavisnost Kosova dan posle Srbije"
Beograd
"Priznaćemo nezavisnost Kosova dan posle Srbije"

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP CG) će priznati nezavisnost Kosova dan posle Srbije, znači nikada, izjavio je danas predsednik te stranke i kandidat za predsednika Crne Gore Srđan Milić na konferenciji za novinare koja je održana u Beogradu.

Milić je rekao da ima dva razloga zbog čega je konferenciju za novinare održao u Beogradu. Prvi razlog je to što za ideje SPNCG glasaju oni koji su se izjasnili kao Srbi, a drugi što se u centralnom biračkom spisku Crne Gore nalazi 25 hiljada državljana Srbije. Od ostalih kandidata, lider SNP CG, Srđan Milić se razlikuje po tome što van Crne Gore ne govori ništa loše o njoj.

2008
07
mar
Najava manifestacije Turbotomorrow u galeriji Ozon od 10. marta
Beograd
Najava manifestacije Turbotomorrow u galeriji Ozon od 10. marta

Nenad Trifunović saradnik agencije "Pragma", Monika Lang, Željko Lončar i Lazar Bodroža, grafički dizajneri, izložiće svoje radove pod nazivom "Turbotomorrow" u galeriji "Ozon", u Beogradu, u ponedeljak 10. marta u 19 sati. Radovi mladih umetnika mogu se pogledati do 19. marta.

Foto: Pozivnica za izložbu (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2008
06
mar
Novinarski pasulj
Beograd
Novinarski pasulj

Koktel za dopisnike stranih medija akreditovanih u Srbiji održan je u klubu Međunarodni press centar, kao jedna od aktivnosti vraćanja stare slave nekada čuvenom mestu za okupljanje domaćih i stranih novinara. Direktor Kluba MPC Branimir Blagojević je najavio tradiconalni "Novinarski pasulj" po popularnim cenama, svakog četvrtka od 12 do 16 časova.

2008
03
mar
Čuvanje dece i učenje stranih jezika u inostranstvu
Beograd

Svi studenti koji su zainteresovani da u toku godinu dana čuvaju decu u inostranstvu ili da tokom 2, 3 ili 4 nedelje usavrše neki strani jezik mogu se prijaviti agenciji "Karavan travel" koja se ovim programima bavi već desetak godina. Smeštaj zainteresovanih studenata je organizovan u porodicama, a postoji mogućnost stanovanja u studentskim internatima (za program učenja stranih jezika). Oba programa se rade u saradnji sa vodećim međunarodnim organizacijama za ovu vrstu programa.

2008
10
feb
Radi i putuj SAD 2008
Beograd
Radi i putuj SAD 2008

Agencija "Karavan travel" organizovala je testiranje zainteresovanih studenata za učešće u programu kulturne razmene "Radi i putuj SAD 2008". Predstavnik američke InterExchange agencije Džejms Brodous je upoznao naše studente sa lokacijama i mogućim radnim mestima širom SAD, i posebno je istakao podatak da je njihovim posredovanjem "Karavan travel" već više od 4.000 studenata tokom prethodnih 12 godina uključio u ovaj program razmene.

Foto: Testiranje kandidata (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2008
09
feb
Završen treći seminar "Menadžment ljudskih resursa"
Beograd
Završen treći seminar "Menadžment ljudskih resursa"

U prostorijama Kluba "MPC" (Međunarodnog Press Centra Tanjug), uspešno je završen i treći po redu seminar "Menadžment ljudskih resursa". Polaznici seminara zaposleni su u firmama i institucijama poput: Ministarstvo odbrane, Opština Žabalj, OEBS, "Mace" doo, "Eptisa Regional Office See",...

Jasmina Kujundžić, predavač i ovaj put, govorila je o godišnjem razgovoru, metodama izbora zaposlenih za napredovanje, ulogama menadžera svih hijerarhijskih nivoa, podizanju samopouzdanja zaposlenih, timskom radu, selekciji kandidata i uvođenju u posao,...

Sledeći seminar iz ove oblasti Pragma će organizovati u martu.

2008
03
feb
Ansambl "Lole" u restoranu Međunarodnog Press centra
Beograd
Ansambl "Lole" u restoranu Međunarodnog Press centra

Ansambl "Lole", jedan od naših najstarijih i najcenjenijih izvođača starogradske muzike, okupio se ponovo da bi od 1. februara, svakog četvrtka, petka i subote nastupali u restoranu Klub Međunarodnog Press centra, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. U obnovljenom ambijentu restorana gosti će, uz specijalitete domaće i internacionalne kuhinje, moći da uživaju u popularnim narodnim i starogradskim pesmama, kako bi "Lole" rekle "u pesmama sa dušom".

2008
31
jan
Nova knjiga Cvijetina Milivojevića
Političko komuniciranje u Srbiji 1990-2007.
Beograd
Političko komuniciranje u Srbiji 1990-2007.

U izdanju autora (saizdavač IP "Dobar naslov", štamparija "Topalović", Valjevo) upravo je izašla iz štampe knjiga direktora "Pragme" Cvijetina Milivojevića "NA PRVU LOPTU - Političko komuniciranje u Srbiji 1990-2007."

Sledeći definiciju prema kojoj političko komuniciranje čine "procesi razmene različitih političkih sadržaja u trouglu: vlast - mediji - javno mnjenje, odnosno između tri grupe aktera: političara, novinara i građana", Milivojević je napravio malu hronologiju višestranačja u Srbiji, od njegove rehabilitacije 1990. do danas.

Reč je o jednoj subjektivnoj novijoj istoriji političkog pluralizma u Srbiji, prireženoj u formi vremeplova odrastanja (i odumiranja) srpske višepartijske scene, političkih stranaka i organizacija, lidera i kandidata za lidere. Sve je, u ovoj knjizi, zapravo NA PRVU LOPTU. Tako je nekad objavljeno u nekim novinama i drugim publikacijama. Nema naknadne pameti i istorijske distance, a osnovni kriterijum na osnovu koga je autor, među nekoliko hiljada publikovanih priloga iz ove oblasti, izabrao baš ove nije, prevashodno, njihov kvalitet, već želja da pokrije najvažnije događaje i aktere koji su obeležili ovaj period.

Knjiga se može naručiti putem telefona u agenciji "Pragma" (011/3243-318 i 3234-439).

2008
29
jan
Osnovano Udruženje profesionalnih prodavaca Srbije - UPPS
Beograd

U prostorijama D.R. Gilbert centra, održana je osnivačka sednica Udruženja profesionalnih prodavaca Srbije (UPPS).

Udruženje je nastalo spontano, na inicijativu grupe vrhunskih prodavaca iz različitih oblasti da svoje znanje i iskustvo udruže u cilju podizanja nivoa svesti o profesiji prodavca. Takođe se zalažu za postavljanje jasnih standarda u smislu znanja, veštine i etike koju svaki prodavac treba da ima i šire afirmacije profesije. Na sednici je izabrano i rukovodstvo udruženja u čijem sastavu su i saradnici "Pragme" Predrag Jovanović, potpredsednik, i Dragiša Ristovski, predsednik.

2008
23
jan
Restoran Međunarodnog press centra
Osnovan Klub prijatelja novinara
Beograd
Osnovan Klub prijatelja novinara

Klub-restoran Međunarodnog press centra, u Knez Mihailovoj ulici, nekadašnje omiljeno stecište domaćih i stranih novinara, kulturnih poslenika, diplomata i privrednika, počeo je ponovo da radi u obnovljenom enterijeru i sa novim programskim sadržajima, ali i posebnim pogodnostima za profesionalne žurnaliste i članove oba novinarska udruženja. Ovaj restoran, u javnosti poznatiji kao "Klub novinara", rođen je pre više od tri decenije, u prostorijama Saveza novinara nekadašnje SFRJ.

Direktor Branimir Blagojević najavio je juče, prilikom osnivanja "Kluba prijatelja novinara", i nove sadržaje, izložbe umetničkih slika, tematske prezentacije - nedelje drugih nacionalnih kuhinja i gostovanja poznatih kuvara, nastupe ansambla starogradske muzike "Lole", a kao zaštitni znak ostaće i legenda beogradske klupske svirke, profesor Branko Perišić.

2008
17
jan
Pepsi nagradna putovanja
Beograd
Pepsi nagradna putovanja

Svečano izvlačenje nagrada "50 kupona za put iz snova" održano je 16. januara u beogradskom hotelu Kontinental. Tom prilikom Pepsijeva punionica za Srbiju kompanija A&P doo iz Dobanovaca nagradila je putovanjima na Sejšele, Tajland, Dubai, Pariz i Rim najvernije dobavljače svojih proizvoda. Agencija "Pragma" je pružala PR konsalting u pripremi i realizaciji manifestacije.

2008
12
jan
Završena edukacija polaznika XV generacije Trening radionice
Beograd

Predavanjima na temu Nastup na televiziji, polaznici XV generacije su uz predavača Sašu Barbukovća zaokružili u celinu dvomesečnu edukaciju iz oblasti PR-a, medijskog nastupa, istraživanja javnog mnjenja, marketinga, političkog marketinga, lobiranja, pregovaranja, poslovne komunikacije...

Uz koktel i druženje sa predavačima, polaznici su razmenili utiske i stečena znanja o značaju PR-a i stvaranju novih prijatelja među novinarima i drugim ciljnim javnostima. Nastavu su pratili polaznici koji dolaze iz organizacija ili institucija, kao što su: "Vetfarm", "Delta Generalli", Idea, turistička organizacija "Viva travel", opštine Doboj i Voždovac, novinari RTS-a i dnevnog lista "Danas", predstavnici Udruženja slepih i slabovidih "Beli štap"...

U toku je upis u novu, XVI generaciju polaznika, koja će biti organizovana krajem marta.

2007
27
dec
Žurka za studente
Beograd
Žurka za studente

Agencija "Karavan travel" organizovala je u beogradskom klubu "Baltazar" žurku za studente koji su do sada koristili pogodnosti programa kulturne razmene "Radi i putuj USA". Uz druženje, odličnu atmosferu i razmenu iskustava dodeljeni su i sertifikati prošlogodišnjim učesnicima programa. Prijave za leto 2008. su u toku.

2007
26
dec
Dan otvorenih vrata JP "Gea-Plan", Stara Pazova
Dobro mesto za investicije
Stara Pazova
Dobro mesto za investicije

Javno preduzeće za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Stara Pazova "Gea-Plan" organizovalo je u Staroj Pazovi - Dan otvorenih vrata za novinare lokalnih i beogradskih medija. Novinari su obišli industrijske zone Krnješevci, Nova Pazova i Istočna radno-komunalna zona, a predstavljeni su i dosadašnji rezultati preduzeća, prikazani u posebno izrađenoj brošuri pod nazivom "Dobro mesto za investicije", kao i značajni investicioni planovi za 2008. godinu. Osim novinara događaju su prisustvovali, predstavnici Skupštine opštine Stara Pazova, lokalni privrednici i domaći i strani investitori, vlasnici industrijskih kompleksa i građevinskog zemljišta u industrijskim zonama opštine Stara Pazova.

2007
12
dec
U toku je upis za program "Radi i putuj USA 2008"
Beograd
U toku je upis za program "Radi i putuj USA 2008"

Studenti fakulteta i viših škola koji žele da naredno leto provedu radeći i putujući po Americi mogu da se prijave agenciji "Karavan travel" koja već 11 godina realizuje ovaj program kulturne razmene. Uslov je da studenti redovno daju ispite, govore engleski jezik, da su komunikativni, otvoreni za različite kulture i da su između 18 i 28 godina starosti.

2007
22
nov
Sedmu godinu zaredom
Započeto istraživanje "Novinar - Vaš prijatelj 2007"
Beograd

Agencija "Pragma" započela je, sedmu godinu zaredom, tradicionalno istraživanje "Novinar - Vaš prijatelj" u kome ispituje stavove novinara najrelevantnijih medija u Srbiji o uspešnosti komunikacije organizacija i javnih ličnosti sa medijima i novinarima.

Rezultati ovog istraživanja biće objavljeni u januaru 2008. godine.

2007
05
nov
Počela obuka XV generacije novih PR menadžera
Beograd
Počela obuka XV generacije novih PR menadžeraPočela obuka XV generacije novih PR menadžera

Uvodnim predavanjem iz oblasti PR-a i korporativne komunikacije (predavač Cvijetin Milivojević), započela je edukacija XV generacije polaznika Pragmine Trening radionice za PR i odnose s medijima. Drugo predavanje bilo je posvećeno upravljanju ljudskim resursima (predavač Jasmina Kujundžić). Polaznici jesenjeg semestra dolaze iz Beograda, Podgorice, Novog Sada, Republike Srpske, rade u kompanijama "Vetfarm", "Delta Generalli", Idea, turističkoj organizaciji "Viva travel", u skupštinama opština Doboj i Voždovac, tu su, između ostalih, novinari RTS-a i dnevnog lista "Danas", predstavnici Udruženja slepih i slabovidih "Beli štap"...

Trening radionica XVI generacije počeće u martu, a za sve zainteresovane koji se upišu do 15. decembra 2007, agencija Pragma odobrava popust od 10 odsto.

Foto: Nova generacija budućih menadžera (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2007
23
okt
"Šljiva, bre" na Sajmu knjiga
Beograd
"Šljiva, bre" na Sajmu knjiga

Pod belom šatrom, na terasi WTC-a, uz obilje ića i pića od šljive, etno zvuke Bilje Krstić, nadahnuti govor prof. dr Radovana Bigovića i prisustvo mnogobrojnih zvanica na 52. Sajmu knjiga u Beogradu održana je promocija ekskluzivne monografije Petra Lazića "Šljiva, bre".

Ovo, po mnogo čemu zanimljivo izdanje, prvo koje sveobuhvatno obrađuje šljivu, naš nacionalni brend, kandidat je "Slušbenog glasnika" za izdavački poduhvat godine.

Kako je autor naglasio "u knjizi je šljiva obrađena sa teorijskog stanovišta, a ja Vas, ipak, pozivam da šljivu zajednički obradimo praktično". Promotivni deo su osmislili i realizovali marketing JP "Službeni glasnik" i kreativni tim agencije "Pragma".

Foto: Autor i Bilja Krstić u slavu šljive (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2007
23
okt
Četiri nova "dobra naslova"
Beograd
Četiri nova "dobra naslova"

Na tekućem 52. Sajmu knjiga u Beogradu izdavačko preduzeće "IP Dobar naslov", poslovni partner agencije "Pragma", predstavilo je opus od 22 knjige objavljene u prvoj godini postojanja. Uoči samog Sajma izašla su četiri izdanja: "Bombe iz vrtića", Aleksandra Saše Ðorđevića; naučna studija - doktorska disertacija "Televizija protiv birača - TV-prezentacija kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji 1990-2000", dr Jovanke Matić; knjiga "Kako izgubiti prijatelje i razbesneti šefa" autora Džona Nejdera i "Večna Treblinka", studija Čarlsa Petersena.

Foto: Štand "IP Dobar naslov" (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2007
16
okt
Pragma učestvovala na konkursu za logotip Evrovizije 2008
Odsviraj me pticom
Beograd

Agencija Pragma je učestvovala na Konkursu za lokalni logotip pesme Evrovizije 2008. godine sa nazivom rešenja "Odsviraj me pticom" ili "Špica od ptica". S obzirom da je polemika u vezi sa izborom logotipa postala javna, objavljujemo obrazloženje našeg predloga rešenja koje smo dostavili konkursnoj komisiji.

Obrazloženje

U zadovoljavanju uslova konkursa kreativni tim PR agencije Pragma razradio je jedan od najpoznatijih i ključnih elemenata evrovizijskog takmičenja, i same "Evrovizije" - kompoziciju Preludijuma iz "Te Deum" Mark-Antoana Šarpentijea, čiji je prvi deo zapravo špica Evrovizije.

Ovu špicu, u verziji za klavir (i spuštenu za jedan ton u odnosu na original) "odsvirali smo" s idejom da svaka nota u notnom sistemu predstavlja po jednu autohtonu i znamenitu pticu iz Srbije koja u javnosti izaziva prijatne konotacije, koja je pritom opevana u narodnim, ali i u umetničkim pesmama i kompozicijama ili koja je i sama (ptica) pevačica.

Pošli smo od najniže note DO - orla i ređali ih po veličini do najvišeg DO - slavuja. Glavnu, pak, ulogu prve note u ovoj kompoziciji dobila je nota SOL - sojka.

Smatramo da grafičko oblikovanje ovako zamišljenog scenarija, tj. kompozicije svojom otvorenošću i imanentnom slobodom u idejnom pristupu potpuno pogađa osnovni smisao konkursnog zadatka, najkraće rečeno:

  • Srbiju - time što su znakovno i grafički oblikovane ptice iz naše zemlje koje su duboko inkorporirane u naš nacionalni i kreativni identitet;
  • mladost - tako što su ptice simbol poleta, prijatnih i mladalačkih osećanja i pritom i u stilizaciji, osim plave (putokaz ka evropskom identitetu), sadrže i neke od svojih osnovnih "poletnih" boja;
  • muziku i pesmu - samim tim što je reč o pticama i o muzici;
  • Evropu - time što je za osnov stilizacije i grafičke obrade uzeta evropski znamenita i prepoznatljiva kompozicija.

Prvi notni red, ali i svaki njegov segment ponaosob koji su dati u zadatoj grafičkoj formi prezentacije i u organizovanom (ali i u slobodnom, čak i nasumičnom) preuzimanju za bilo koju aplikaciju obezbeđuju skladnost i prepoznatljivost, notne linije ekskluzivnost (jer samo su u ovom znaku povezane ptice, note i notne linije), a dimenzije svakog segmenta ponaosob omogućavaju neizrecive mogućnosti apliciranja.

Dajemo samo naznaku: prvi notni red u celini, sa umanjenjima, daje mogućnost pravljenja friza, apliciranja na duguljaste predmete i forme, prva nota SOL - sojka, sa violinskim ključem i pripadajućim znakovima daje pravougaonik (bezmalo kvadrat) koji trpi i povećanja i umanjenja i može se aplicirati na forme od poštanske marke do nosećeg elementa u dizajniranju majica... ili do forme "punog ekrana".

Sve predložene forme idealno se uklapaju i mogu da kombinuju u postojeću formu koju ima znak EUROSONG - mogu da stoje jedno ispod drugog, jedno uz drugo, uz sva potrebna umanjenja ili povećanja.

I što je veoma važno: ovako zadato rešenje idealno je i za animacije i u kombinaciji sa tonom špice, i bez njega.

2007
10
sep
Analiza sadržaja medija za Železnice Srbije
Beograd

Za potrebe JP "Železnice Srbije", agencija Pragma je realizovala monitoring, odnosno kvantitativnu i kvalitativnu analizu sadržaja medija na za period januar-avgust 2007. godine.

2007
28
avg
"Sedma sila" u Fabrici vagona Kraljevo
Kraljevo
"Sedma sila" u Fabrici vagona Kraljevo

Novinari beogradskih medija posetili su Fabriku vagona u Kraljevu, godinu dana nakon uspešne privatizacije. Avgusta 2006. većinski vlasnik Fabrike, postala je, kupovinom 71 odsto vrednosti kapitala, firma "Azovimpeks", ćerka ukrajinske firme ISD - Industrijski savez Dombas. Ubrzo potom, započeti su koraci oživljavanja proizvodnje, kroz revitalizaciju opreme, kadrovsku obnovu i poboljšanje organizacije sestema što je rezultovalo sklapanjem ugovora za proizvodnju 915 vagona za prevoz kontejnera za potrebe Nemačkog tržišta.

Novinari su uz prisustvo rukovodstva obišli Fabriku i upozali se sa procesom proizvodnje, nakon čega je upriličeno neformalno druženje rukovodstva i novinara.

Foto: Novinari u poseti Koncerna Fabrika vagona iz Kraljeva (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2007
20
jul
Fabrika vagona Kraljevo radi vagone za Nemačke železnice
Beograd, Kraljevo
Fabrika vagona Kraljevo radi vagone za Nemačke železnice

Koncern Fabrika vagona Kraljevo proizvešće za potrebe Nemačkih železnica 915 vagona, čime će kapaciteti ove fabrike biti uposleni u sledeće dve godine. Prema rečima generalnog direktora Boška Slavkovića, vrednost posla je 45 miliona evra. Probni vagon uspešno je prošao prva ispitivanja i testove. Zbog povećanog obima posla nedavno je u FVK primljeno novih 198 radnika. Većinski vlasnik FVK od aprila 2006. je "Azovimpeks" iz Ukrajine. Koncern "Fabrika vagona Kraljevo" a.d. i "Drumska vozila" d.o.o. i agencija Pragma potpisali su ugovor o realizaciji promotivnih (PR i marketinških) aktivnosti za potrebe ovog koncerna.

Foto: Fabrika vagona Kraljevo

2007
27
jun
Turnir u šutiranju penala u okviru Milan Junior Camp-a
Pobedili vaterpolisti i "Večernje novosti"
Beograd
Pobedili vaterpolisti i "Večernje novosti"

Pripadnici sedme sile, ali i mnogobrojne javne ličnosti iz sveta sporta, muzike i glume takmičili su se danas u šutiranju penala na mini turniru "Pepsi penali", u okviru Milan junior camp-a, na Stadionu OFK Beograd. Mini turnir u šutiranju penala je akcija sportsko-humanitarno-zabavnog karaktera, koju je organizovao Pepsi, kao dugogodišnji prijatelj fudbala i dece. Takmičenju su se pridružila i deca iz Doma u Zvečanskoj ulici, a na gol liniji stajale su mlade nade srpskog fudbala, dečaci uzrasta od 6 do 16 godina, koji su fudbalske trikove, proteklih sedam dana, učili od sedam najboljih trenera omladinskog pogona AC Milana.

U konkurenciji više od 20 medijskih kuća najbolje su bile ekipe "Večernjih novosti", Radio S i TV Spektrum. U kategoriji javnih ličnosti najviše golova sa bele tačke postigli su vaterpolisti Nikola Rađen i Slobodan Soro, drugo mesto osvojila je grupa "Ortodox Celts", dok je treće mesto pripalo glumcima Dejanu Lutkiću i Viktoru Saviću.

U ovoj manifestaciji učestvovali su, između ostalih, i fudbaleri Albert Nađ i Petar Puača, estradne zvezde Jellena, Knez, Inspektor Blaža i drugi.

2007
25
jun
Nagrada za zastavu Laktaša
Laktaši, Beograd
Nagrada za zastavu Laktaša

Agencija Pragma dobila je drugu nagradu na konkursu za izradu idejnog rešenja zastave opštine Laktaši (Republika Srpska, BiH).

Konkursni zadatak podrazumevao je inkorporiranje zahteva koji se tiču uvažavanja geografskih i prirodnih karakteristika i poštovanja turističkih i ekoloških sadržaja Laktaša, kao i prepoznatljivosti i originalnosti.

Foto: Predloženo rešenje agencije "Pragma" (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2007
19
jun
Edukovanje sindikalaca
Novi Sad
Edukovanje sindikalaca

Informisanje, marketing i odnosi s javnošću u sindikatu bili su tema seminara održanog u Novom Sadu, u organizaciji Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine. Predavač je bio direktor agencije Pragma Cvijetin Milivojević.

Seminar je organizovan za članove Predsedništva Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji, vodoprivredi i šumarstvu Vojvodine, predsednike opštinskih odbora i većih sindikalnih organizacija iz ovih delatnosti.

2007
15
jun
15 godina uspešnog rada Univerzal banke
Beograd
15 godina uspešnog rada Univerzal banke

Univerzal banka je svojih prvih 15 godina uspešnog rada i postojanja proslavila svečanom akademijom u zgradi Kolarčevog narodnog univerziteta. Predsednik UO Univerzal banke Budimir Jovković je, pozdravljajući goste među kojima i Aleksandra Vlahovića, Miloljuba Albijanića, Miroslava Miškovića, Toplicu Spasojevića i druge, naglasio da su ostvarenim pozitivnim rezultatima doprinele i četiri uspešne dokapitalizacije izvršene u poslednje tri godine, tako da je ukupan kapital banke dostigao preko 4.440 miliona dinara odnosno preko 55 miliona evra.

Planom poslovanja i razvoja predviđeno je da učešće Univerzal banke u bilansnoj sumi bankarskog sektora bude oko 1,5 odsto a da do kraja 2010. dostigne učešće od 2,5 odsto.

U umetničkom programu su učestvovali naši istaknuti umetnici Jadranka Jovanović, Svetlana Bojković, Predrag Ejdus, Sonja Jauković, Kalina Kovačević i drugi.

2007
10
jun
Polaznici 14. generacije završili obuku za PR menadžere
Beograd
Polaznici 14. generacije završili obuku za PR menadžere

Predavanjima na temu marketinga i promotivne strategije, odnosno neverbalne komunikacije, polaznici četrnaeste generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su edukaciju za PR menadžere.

Uz koktel i druženje sa predavačima, polaznici su razmenili utiske i stečena znanja o značaju PR-a i stvaranju novih prijatelja među novinarima i drugim ciljnim javnostima.

U toku tromesečne edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, političkog marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa, pregovaranja, poslovne komunikacije...

Nastavu su pratili polaznici koji dolaze iz organizacija ili institucija, kao što su: Elektroprivreda Srbije, Verano motors, Pokrajinski zavod za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine, L'Oreal, GSM Public, časopis "JOLIE", Radio Beograd, nevladine organizacije Help i MDP Intercooperation, predstavnici lokalne samouprave opštine Stara Pazova, Edukativni centar "Finesa" itd.

2007
02
jun
"Pepsi" sponzor dve trke na Beogradskoj rolerijadi
Žurka na rolerima
Beograd
Žurka na rolerimaŽurka na rolerima

Petu godinu zaredom, kompanija "Pepsi" bila je sponzor dve od pet atraktivnih disciplina Beogradske rolerijade - štafetne trke i sprinterske trke na 100 metara.

Ovogodišnja rolerska svečanost, osim dobrog provoda i besplatnog adrenalina, bila je i u znaku aktuelne svetske kampanje predstavljanja novog dizajna "Pepsijeve" ambalaže, koji je blizak ukusu tinejdžera i mladih ljudi, ljubitelja sporta, muzike, mode, automobila...

U čast jubileja, "Beogradska rolerijada" traje dva dana, 1. i 2. juna, a više od tri hiljade takmičara za nagrade se bori u čak pet rolerskih disciplina: trci za odrasle, trci za najmlađe, porodičnoj trci, štafetnoj trci i trci na 100 metara.

Tokom Rolerijade bio je otvoren i "Pepsijev" štand za novinare, na Trgu Republike.

2007
01
maj
U produkciji agencije Pragma
Film "80 godina Brodogradilišta Bijela"
Bijela, Beograd

"80 godina Jadranskog brodogradilišta Bijela" naziv je dokumentarnog filma koji je, povodom velikog jubileja brodogradilišta iz Bijele, upravo završen u produkciji agencije Pragma.

Film traje 20 minuta, a premijera filma je u sklopu velike proslave 80. rođendana ove kompanije, 4. maja 2007. godine.

2007
19
apr
Dan planete Zemlje
Živimo zajedno
Beograd
Živimo zajedno

Manifestacija Dan planete Zemlje - Živimo zajedno čiji su organizatori Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju "Stari grad", Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine i Fondacija Nj. K. V. Princeze Katarine, održaće se u nedelju 22. aprila u Beogradu na tri lokacije: Trgu Republike, Knez Mihailovoj i Kalemegdanu. Tim povodom održana je konferencija za novinare u prostorijama Društva na kojoj je predstavljen program manifestacije. Učesnici programa biće nevladine organizacije, deca Beograda, kulturno-umetnička društva, klubovi narodne tehnike. Program se sastoji od muzičko-scenskih nastupa, humanitarnog bazara i ekoloških radionica u kojma će učestvovati i osobe sa invaliditetom.

Prema rečima predsednika Društva Dejana Kozića, u Društvu je akcenat stavljen na rad u oblasti ekologije, razvijanja ekološke svesti, navika i znanja u oblasti reciklaže i učešća u tom procesu.

Akciji pomoći osobama sa invaliditetom, pridružila se i PR agencija "Pragma" koja će u narednom periodu kao ponudu u svojoj poslovnoj korespodenciji prosleđivati i Bonton za komunikaciju sa osobama ometenim u razvoju.

2007
14
apr
Srbija - nacionalna revija
Beograd

Prvi broj časopisa Srbija - nacionalna revija, u izdanju IP "Princip Bonart Pres", promovisan je u Međunarodnom press centru. Nacionalna revija predstavlja spoj tradicionalnog i modernog stila, štampan na srpskom i engleskom jeziku u odvojenim izdanjima. Glavni i odgovorni urednik časopisa Mišo Vujović naglasio je da se revija bavi "lepim segmentima naše stvarnosti" i da objedinjuje kulturno i duhovno nasleđe Srbije sa turističkim potencijalima i novim brendovima.

- Revija bi trebalo da pokaže da nema budućnosti bez prošlosti, jer onaj ko zaboravlja svoju prošlost, zaboravlja i svoj identitet - rekao je ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević.

Revija, čiji je suizdavač Turistička organizacija Srbije, biće podeljena diplomatsko - konzularnim predstavništvima Srbije u svetu, diplomatsko konzularnim predstavništvima stranih država u Srbiji, kao i stranim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Agencija Pragma pruža medijsku podršku ovom projektu.

2007
31
mar
Startovala 14. generacija Trening radionice za PR
Beograd

Uvodnim temama posvećenim definisanju PR-a, korporativne komunikacije, korporativne kulture, identiteta i imidža, započela je edukacija 14. generacije polaznika Trening radionice za PR i odnose s medijima koju sedmu godinu zaredom organizuje PR agencija Pragma.

Prvi predavač je bio Cvijetin Milivojević, a predavanja će se održavati i narednih osam subota.

Polaznici 14. generacije dolaze iz kompanija i organizacija kao što su: Elektroprivreda Srbije, Verano motors, Pokrajinski zavod za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine, L'Oreal, GSM Public, časopis "JOLIE", Radio Beograd, nevladine organizacije Help i MDP Intercooperation, predstavnici lokalne samouprave opštine Stara Pazova, Finesa itd.

2007
13
mar
Sertifikat za zaštitu od elektromagnetskog zračenja
Beograd
Sertifikat za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

Kompanija PXD sistem dobila je 13. marta, za svoj proizvod "PXD biopiramida", međunarodno priznati sertikat IGEF koje dodeljuje jedina meritorna insitucija tog tipa u svetu, Međunarodni institut za istraživanje elektromagnetnih zračenja (elektrosmoga).

Proizvod predstavlja dve hiljade puta umanjenu Keopsovu piramidu napravljenu od keramičkog materijala koja zahvaljujući svojoj konstrukciji i unutrašnjem sadržaju emituje pozitivnu energiju u prostoru oko sebe. Osim toga - rečeno je na jučerašnjoj press konferenciji - "biopiramida" ima sposobnost da energije sa negativnim uticajem na psihu i telo čoveka apsorbuje i transformiše stvarajući energetsko polje koje osvežava i vitalizira.

Prema rečima Aleksandra Rackova, generalnog direktora PXD sistema za Srbiju, "biopiramida" je jedini proizvod na svetu koji, pomoću čipa ugrađenog unutar nje, upija štetna zračenja iz okoline čuvajući životni prostor.

Ovaj proizvod je jedan od 20 proizvoda internacionalne kompanije PXD sistem koja je osnovana 2003. godine u Skoplju (odnedavno deluje i u Srbiji) sa ciljem da što većem broju ljudi pomogne da podignu svoj životni standard i učini ih zdravijim na potpuno prirodan način.

2007
23
feb
PR agencija Pragma iz Niša nije PR agencija Pragma iz Beograda
Beograd

PR agenciju Pragma iz Niša ne vodi Cvijetin Milivojević; u njoj ne rade Božidar Andrejić kao izvršni direktor, Predrag Karasović kao projekt menadžer, niti je iko od 150 uglednih saradnika PR agencije Pragma iz Beograda, ikada radio za istoimenu agenciju iz Niša.

Ali, pojedini zbunjeni partneri Pragme iz Beograda čude se nekim potezima Pragme iz Niša misleći da su imenjakinje u bližem srodstvu.

Ovo su činjenice, a sve ostalo je potencijalna zabuna i proizvoljnost: ako, naime, Zakon nije zabranjivao istoimenost na teritoriji drugog registracionog suda, i ako i Agencija za privredne registre to toleriše - mada je u konkretnom slučaju mlađoj, niškoj Pragmi skrenuta pažnja - sve ostalo je u rangu osećanja za meru, fer plej i potencijalnu nelojalnu konkurenciju.

Agencija Pragma iz Beograda osnovana je 21. septembra 2000. godine, i godinama stanuje u Domu novinara Srbije, na adresi Resavska 28, Beograd.

Prošle godine odjednom nam se rodila samozvana "sestra" imenjakinja i u Nišu.

Paradoksalno je u ovom slučaju da smo mi iz PR agencije Pragma iz Beograda saznali za nove istoimene kolege tako što su nam oni "velikodušno" ponudili saradnju uz obaveštenje da im nije smetalo što im je u Agenciji za privredne registre skrenuta pažnja na naše ime.

I nama su se, priznajemo, sviđala imena Ogilvy, Spektra, Profile, Idols & Friends, Idea plus, Agitprop, Lobi PR, Dream Company, Propaganda, Communications, Direct media, Olaff McAteer, Hauska, New Moment, Mark plan, Partner, McCan Erickson, Imelda, Publicis, Protokol itd. pa, ipak, nismo posegnuli za tuđim identitetom.

A profesionalno je žalosno što, i u planiranim akcijama, Pragma iz Niša, sve praveći se naivna, kopira i druge projekte. Pa se jedna "nova" akcija zove "trening radionica", baš kao naš program konsaltinga i edukacije.

Zasad, pre razmišljanja o etičkom kodeksu, Sudu časti Privredne komore Srbije i žalbama profesionalnim asocijacijama i cehovskim udruženjima, želimo samo da, našim cenjenim partnerima i klijentima skrenemo pažnju na to da PR agencija Pragma iz Beograda nema nikakve veze sa molbama i zahtevima za pomoć, sponzorstva itd. koji, pod naslovima projekata koji liče na naše, stižu sa adrese u Nišu.

Mi se u ovom slučaju stidimo odsustva tuđeg stida i žao nam je što, bez naše volje, i ovo saopštenje podseća na nečiju promociju. Nama do takve promocije nije.

2007
21
feb
Srbija, drumovima, prugama, rekama...
Beograd
Srbija, drumovima, prugama, rekama...

Novi projekat u izdanju izdavačke kuće "Princip Bonart Press", knjiga "Srbija drumovima, prugama, rekama", koja je, upravo, izašla iz štampe, predstavlja dosad najpotpuniji turistički, ali i ekonomski, kulturni i istorijski vodič kroz Srbiju. Vrhunski odštampana, u punom koloru, na 594 strane, sa više od 2000 izuzetnih fotografija, spakovana je u specijalnu fasciklu, posebno dizajniranu, u kojoj se osim knjige nalazi i pouzdana autokarta Srbije i set najlepših razglednica. PR agencija Pragma pruža PR podršku u promociji ove knjige.

Foto: Naslovna strana knjige (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2007
14
feb
Karikaturista Dušan Gađanski izlaže u Belgiji
Beograd
Karikaturista Dušan Gađanski izlaže u Belgiji

Na prestižnom belgijskom međunarodnom konkursu karikature "EURO-KARTOENALE" koji se ove godine održava šesnaesti put, u oštroj konkurenciji 987 karikaturista iz 84 države, među 4000 prispelih radova, u najužem krugu selektovanih radova za izložbu, našao se i rad karikaturiste Dušana - Duce Gađanskog, saradnika agencije "Pragma". Izložba će biti otvorena 16. aprila u gradu Kruishoutem. Tema ovogodišnjeg salona bila je "Brave i ključevi" (LOCK & KEYS).

Foto: Karikatura Dušana Gađanskog (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2007
30
jan
Najkomunikativnije gradske organizacije i javne ličnosti prema tradicionalnom izboru PR agencije Pragma
Gradonačelnik - "favorit" novinara
Beograd

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, gradski menadžer Bojan Stanojević, predsednici opština Palilula i Zvezdara Danilo Bašić i Milan Popović, direktor JKP "Parking servis" Živorad Anđelković, kao i Mirjana Klašnja iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja - imali su, tokom 2006. godine, među gradskim funkcionerima i predstavnicima beogradskih organizacija i institucija, najkvalitetnije odnose s medijima.

Među gradskim orgnaizacijama, preduzećima i ustanovama, priznanje "Novinar - Vaš prijatelj", zaslužuju, prema oceni "žirija sedme sile", pre svih, Skupština grada Beograda, Centar "Sava", Beoelektrane, Atelje 212 i Turistička organizacija Beograda.

Organizovani događaj koji je, prema mišljenju novinara, obeležio prošlu godinu u Beogradu je Evropsko prvenstvo u vaterpolu.

Ovo su neki od rezultata istraživanja stavova novinara najrelevantnijih beogradskih medija, "Novinar - Vaš prijatelj", koje je, po šesti put, realizovala PR agencija Pragma.

U ovom tradicionalnom istraživanju analizira se kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: privredne orgnaizacije, ustanove kulture, sportske organizacije, nevladine organizacije, državne institucije, političke organizacije itd.

Kompletne rezultate istraživanja kao i kako su novinari glasali prethodnih godina možete videti ovde.

2007
27
jan
Polaznici 13. generacije završili obuku za PR menadžere
Beograd
Polaznici 13. generacije završili obuku za PR menadžere

Predavanjima na temu neverbalne komunikacije i značaja press clippinga i analize sadržaja medija, polaznici trinaeste generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima završili su edukaciju za PR menadžere. Uz koktel i druženje sa predavačima, polaznici su razmenili utiske i stečena znanja o značaju PR i stvaranju novih prijatelja među novinarima.

U toku edukacije, obrađene su najbitnije teme iz oblasti PR-a, marketinga, političkog marketinga, lobiranja, istraživanja javnog mnjenja, medijskog nastupa, pregovaranja, poslovne komunikacije.

Nastavu su pratili polaznici koji dolaze iz organizacija ili institucija kao što su: Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, "C market", Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu Vojvodine, Delta Generali, NGO CDS, Le Belier, Univerzitet "Megatrend", JKP "Pogrebne usluge" Beograd, Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Digital printing centar, Dom učenika Srednje železničke škole, E-kapija, Happy TV...

2007
20
jan
Kampanja outdoor oglašavanja Univerzal banke
Beograd
Kampanja outdoor oglašavanja Univerzal banke

Univerzal banka je započela kampanju oglašavanja putem outdoor medija na najprometnijim lokacijama u Beogradu, čiji je prvenstveni cilj izgradnja korporativne poznatosti u javnosti. Ovo je samo jedna od aktivnosti PR-a i marketinga u godini u kojoj Univerzal banka slavi 15 godina uspešnog poslovanja. U planu za 2007. godinu je otvaranja većeg broja ekspozitura kako u Beogradu tako i širom Srbije.

2007
18
jan
Završena dva promotivna filma u produkciji PR agencije Pragma
Beograd

"Od Gradišta do Negotina: Raskošna rivijera sa bogatim zaleđem" i "Homolje - Raj na vodama" dva su petnaestominutna filma upravo izašla iz kreativne radionice naše agencije.

Urađeni su kao deo projekta "Promocija turizma u istočnoj Srbiji" koji je deo šireg programa pod nazivom "Revitalizacija zajednica demokratskim delovanjem - Ekonomija" (CRDA-E) posredstvom Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj program America's Development Foundation (ADF) realizuje u 12 opština istočne Srbije i u Vojvodini.

Filmovi imaju osnovnu namenu da skrenu pažnju na bogate turističke potencijale ovih regija i zainteresuju potencijalne ulagače, ali i da ukažu da već sada one imaju turističke potencijale i kapacitete za doček gostiju. U njima je, s jedne strane, data dokumentarna panorama ovih potencijala, ali su istovremeno filmskim sredstvima osvetljeni i pojedini putokazi za moguću ekonomsku i turističku razvojnu strategiju četiti homoljske i pet podunavskih opština.

Kompletnu produkciju filmova uradio je kreativni tim PR agencije Pragma. Korišćeni su originalni filmski zapisi, kao i arhivski materijali lokalnih televizija posredstvom ADF.

2007
13
jan
U toku je upis 14. generacije obuke za PR menadžere
Beograd

Polovinom marta, PR agencija Pragma otvara vrata za polaznike 14. generacije Trening radionice za PR i odnose sa medijima, u kojoj će svi zainteresovani imati priliku da, na savremen i praktičan način, savladaju veštine komuniciranja i stvaranja dobrih odnosa sa poslovnim partnerima, medijima i ostalim ciljnim javnostima. Nastava se održava subotom, u zgradi Doma novinara Srbije (Resavska 28/I).

Upis je već u toku.

2006
27
dec
Anketa nedeljnika NIN i PR agencije Pragma
Beograd

Da su izbori održani 23. decembra, 35 odsto šansi da na izborima za republički parlament ostvari najveći uspeh imala bi Demokratska stranka, na drugom mestu je koalicija DSS-NS (22,7 odsto), a tek na trećem mestu po šansama za prvo mesto bili bi radikali, sa 16,6 odsto, potom G17 plus, sa 13,5 odsto, dok bi šanse da pređu izborni cenzus imali još koalicija LDP-GSS-SDU-LSV (3,7 odsto) i SPO (3,1 odsto).

Rejting stranaka je sintetički pokazatelj koji govori o potencijalima da se osvoje glasovi, o učešću, i o popularnosti u glasačkom telu pojedinih partijskih opredeljenja.

 

Predizborna Srbija

Predizborna Srbija iz tuša Dušana Gađanskog (karikaturista i saradnik agencije Pragma)

 

Na direktno pitanje za koga će glasati, 18 odsto ispitanika izabralo je DS, a 9 odsto koaliciju DSS-NS. Međutim zbir onih koji u anketi direktno ne daju odgovor na ovo pitanje je čak 38 odsto (bez odgovora; ne znaju da li će glasati; glasaće, ali ne znaju za koga), što daje nadu SRS da osetno popravi svoju poziciju, jer je tu ogroman broj, tradicionalno "skrivenih" radikalskih glasova, delom, zbog disciplinovanog biračkog tela ove političke opcije, delom zato što se glasači SRS retko javno hvale za koga glasaju. Računajući i one koji odlučno kažu da "neće glasati" (15,5 odsto), više od polovine (čak 53,5 odsto) anketiranih još uvek nema konkretan odgovor za koga će glasati.

S druge strane, potencijal Demokratske stranke je, potpuno iscrpljen, jer njene glasove još uvek nije ni načela koalicija LDP-GSS-SDU-LSV, što se može očekivati u nastavku kampanje.

Kada je reč o političarima koji imaju najviše poverenje građana, redosled je sledeći: Boris Tadić 38 odsto, Vojislav Koštunica 28 odsto, Mlađan Dinkić 22 odsto, Tomislav Nikolić 11,5 odsto, Vuk Drašković i Velimir Ilić po 5,5 odsto, Čeda Jovanović pet odsto, Aleksandar Vučić četiri odsto, Vojislav Šešelj tri odsto (zbir je veći od 100 jer su ispitanici mogli da predlože do tri političara). Zanimljivo je da je, na pitanje ko je najbolji kandidat za premijera, više procenata glasova dobio Vojislav Koštunica (23 odsto), u odnosu na Borisa Tadića (16,5 odsto).

Istraživački centar NIN-a (šef tima sociolog Zoran M. Marković) je 23. decembra 2006. godine anketirao 200 telefonskih pretplatnika iz Srbije. Da učestvuje u ovoj anketi odbio je 181 ispitanik, što je nešto manje od prosečnog za predizbornu anketu, kada je uobičajen nešto viši nivo straha od anketiranja.

Uzorak je reprezentativan, slučajan i višestruko stratifikovan po stepenu urbanizovanosti mesta iz kojih potiču ispitanici (selo, grad, velegrad) i po regionima, tako da proporcionalno obuhvata stanovništvo Srbije po navedenim demografskim kriterijumima.

Naručioci istraživanja su NIN i PR agencija Pragma.

Više detalja možete saznati na stranici istraživanja.

2006
06
dec
Prvo Evropsko prvenstvo karling reprezentacije Srbije
Beograd
Prvo Evropsko prvenstvo karling reprezentacije Srbije

Reprezentacija Srbije u karlingu učestvovaće po prvi put na Evropskom šampionatu u Bazelu (Švajcarska) od 9. do 16. decembra, a prvi meč će odigrati u subotu, 9. decembra protiv reprezentacije Belorusije - najavio je Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije na današnjoj konferenciji za novinare u Olimpijskom komitetu Srbije. Naši reprezentativci će se takmičiti u B2 grupi a cilj je da se ostvari bar jedna pobeda. Agencija "Pragma" će pružati medijsku i PR podršku Nacionalnom savezu u narednom periodu.

Foto: Reprezentativci u Olimpijskom komitetu Srbije (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
10
nov
Počela nastava u Trening radionici za PR
Beograd
Počela nastava u Trening radionici za PR

Edukacija trinaeste generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima, u organizaciji agencije "Pragma", otpočela je uvodnim predavanjem o PR-u.

Nastava će se održavati sledećih devet sedmica, tokom vikenda, po najavljenom programu edukacije. Nakon prvog predavanja i kreativnih radionica (Uvod u PR i korporativna komunikacija - predavač Cvijetin Milivojević), slede teme iz oblasti neverbalne komunikacije, organizacije PR službe, lobiranja, nastupa na radiju i televiziji, ličnog PR-a, krizni PR...

Nastavu prate polaznici zaposleni u Ministarstvu rada, C marketu, Pokrajinskom zavodu za socijalnu zaštitu Vojvodine, JKP Pogrebne usluge Beograda, Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, Digital printing centru, Domu učenika Srednje želeničke škole, predstavnici nevladinih organizacija, novinari i organizatori televizijskog programa...

Foto: Sa predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
29
sep
Konkurs za suvenir grada Brčko Distrikt
Beograd, Brčko
Konkurs za suvenir grada Brčko Distrikt

Agencija "Pragma" učestvovala je na pozivnom konkursu za kreaciju i produkciju suvenira Brčko Distrikta.

Predlog suvenira pod imenom "Gale Brkić" je osmislio Pragmin kreativni studio, a modele za praktičnu primenu su izradili ilustrator Dušan Gađanski, keramičarka Nadežda Ðukanović i dizajner Vojislav Simić.

Foto: Idejno rešenje suvenira (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
27
sep
Treća Evropska konferencija o bolestima srca
Najbolji svetski kardiolozi u Beogradu
Beograd
Najbolji svetski kardiolozi u Beogradu

Treća Evropska konferencija o bolestima srčanog mišića, miokarda, perikarda i disfunkcijama leve komore, koja će se održati od 6. do 8. oktobra u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti, okupiće 48 najboljih svetskih kardiologa iz 23 zemlje. Među njima su i: Dirk Brutsaert (BE), Gerasimos Filippatos (GR), Andre Keren (IS), Hugo Madeira (PT), Ninoslav Radovanović (SI), Michal Tendera (PL).

Prema broju predavača iz inostranstva, ovo će biti najveći i najbitniji događaj na prostoru bivše SFRJ.

Medijsku podršku ovom događaju obezbeđuje PR agencija Pragma.

2006
20
sep
Trening za agente prodaje članica udruženja "Lokal pres"
Kragujevac
Trening za agente prodaje članica udruženja "Lokal pres"

U organizaciji Poslovnog udruženja "Lokal pres" a pod pokroviteljstvom holandske organizacije za pomoć medijima "Press Now", PR agencija "Pragma" realizovala je u Kragujevcu trodnevni seminar "Komunikacija i oglašavanje" za direktore listova i agente prodaje.

Predavači PR trening centra "Pragme", stručnjaci iz oblasti PR-a, istraživanja javnog mnjenja, neverbalne komunikacije, sajamskih nastupa, veština prodaje, komunikacije sa teškim sagovornicima i pregovaranja, Cvijetin Milivojević, Zoran Marković, Marko Stojanović, Mugdim Šehalić, Dragiša Ristovski, Predrag Jovanović, Sanja Miloradović, Dragana Ilić, dr Željko Ivaniš i Predrag Karasović razmenili su iskustva sa učesnicima seminara, koji su izrazili zadovoljstvo širinom programa i obiljem praktičnih, primenljivih primera iz prakse. Seminaru su prisustvovali predstavnici lokalnih medija "Svetlost" (Kragujevac), "Vranjske" (Vranje), "Bečejski mozaik" (Bečej), "Kolubara" (Valjevo), "Pečat" (Mladenovac) i "Grad" (Kruševac).

2006
07
jul
Tito kroz anegdotu na Dan borca
Beograd
Tito kroz anegdotu na Dan borca

Reprint knjige iz 1972, "Tito u anegdotama", autora Zvonka Štaubringera i Miloja Popovića, predstavljen je na 65. godišnjicu sednice Politbiroa CKKPJ (Dan borca), 4. jula, u Studentskom kulturnom centru. Pozivu da prisustvuju "sednici Politbiroa", odazvali su se Titov unuk Joška Broz, Darko Ribnikar, Nikola Rackov, Ivo Eterović, Meho Omerović i drugi, a anegdote iz knjige čitao je popularni glumac Marko Stojanović. Da bi svi poštovaoci Titove misli mogli da uživaju u ovoj zanimljivoj knjizi, pobrinuli su se suizdavači IP "Dobar naslov" i PR agencija "Pragma".

Više o knjizi možete saznati ovde.

2006
02
jun
Univerzal banka najbolja mala banka u Srbiji
Beograd
Univerzal banka najbolja mala banka u Srbiji

Prema istraživanju specijalizovanog časopisa Finance Central Europe (projekat britanskog magazina The Economist) Univerzal banka ad Beograd proglašena je za najbolju malu banku u Srbiji u 2005. godini. Ovo je druga godina za redom kako banka dobija ovo priznanje, a otkada se sprovodi ovo istraživanje bila je prva u 2002. i 2003. godini prema kriterijumima povraćaja na aktivu i povraćaja na kapital.

2006
31
maj
Nacionalni konzorcijum nije falsifikator
Beograd
Nacionalni konzorcijum nije falsifikator

Predstavnici Privredne komore Srbije, sindikata građevinara i metalaca, kao i članica Nacionalnog konzorcijuma za izgradnju mosta na Dunavu kod Beške zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare da JP "Srbija putevi", kao investitor, donese odluku o izvođaču radova po ovom međunarodnom tenderu.

Rokovi za donošenje odluke su već nekoliko puta odlagani, iako su četiri nezavisne komisije ocenile ponudu Nacionalnog konzorcijuma kao najpovoljniju (najbolje tehničko rešenje, najniža cena i najkraći rok izrade). Direktor "Mostogradnje" Branko Knežević prezentovao je novinarima deo tenderske dokumentacije iz koje se vidi da nije bilo nikakvog falsifikata za koji su paušalno, kroz medije, optuženi u poslednjih nekoliko nedelja.

2006
30
maj
Novi izdavački projekat "Pragme" i "Dobrog naslova"
Tito u anegdotama
Beograd
Tito u anegdotama

Potpisivanjem ugovora sa Mimom Kušanić (na slici), naslednikom autorskih prava znamenitog karikaturiste Ive Kušanića, agencija "Pragma" i IP "Dobar naslov", kao suizdavači, okončali su pravno-organizacione poslove u vezi sa izdavanjem reprint izdanja knjige "Tito u anegdotama". Ova knjiga autora Zvonka Štaubringera i Miloja Popovića, bogato snabdevena Kušanićevim karikaturama i ilustracijama, štampana je 1972. godine u luksuznoj opremi na više od 300 stranica.

Namera je suizdavača da se u novom izdanju do u tančine ponovi original, a sitnije izmene su predviđene samo na koricama (izgled "novih" korica) i to samo da bi se označilo da je reč o reprintu. Ovom izdanju još će biti dodato nekoliko strana sa objašnjenjima jednog od autora, Miloja Popovića, o tome kako se došlo na ideju za štampanje ove knjige.

Više o knjizi možete saznati ovde.

2006
27
maj
Završena edukacija XII generacije
Beograd
Završena edukacija XII generacije

Završena je edukacija XII generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima agencije Pragma. Poslednjeg dana predavači su bili: Aleksandra Hristov (tema: Organizacija tima u PR), mr Veselin Kljajić (Intervju u PR) i muzičar Slađana Milošević (Lični PR).

U toku je upis XIII generacije polaznika Trening radionice. Informišite se o tome šta je Trening radionica, kako je zamišljen nastavni program, ko su predavači i postanite polaznik Trinaeste generacije.

Foto: Fotografije sa poslednjeg predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
16
maj
Dušan Gađanski otvorio izložbu karikature u Švajcarskoj
Winterthur (Švajcarska)
Dušan Gađanski otvorio izložbu karikature u Švajcarskoj

U organizaciji Vinterturskog centra kulture i Zemunskog salona karikature otvorena je izložba savremene srpsko-crnogorske karikature, na kojoj su svoje radove izložili naši već afirmisani umetnici Dušan Gađanski (saradnik "Pragme"), Vlado Volaš, Jugoslav Vlahović, Darko Drljević i drugi.

Izložbu su otvorili Dušan Gađanski i Stevan Erić, Zemunac koji je više od 30 godina nastanjen u Švajcarskoj, i njegov Prvi srpski muški hor u Švajcarskoj.

Radovi naših umetnika će biti izloženi do 9. juna, a uzvratna poseta se očekuje početkom juna na 2. koloniji karikature, u okviru Zemunskog salona karikature.

Foto: Sa otvaranja izložbe (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
10
maj
Promocija knjige "Biblija protiv same sebe", Radovana Simonovića
Beograd
Promocija knjige "Biblija protiv same sebe", Radovana Simonovića

Biblija protiv same sebe, knjiga autora Radovana Simonovića, inženjera, eksperta za eksplozivna punjenja, druga je knjiga IP "Dobar naslov", osnivača Božidara Andrejića, izvršnog direktora agencije Pragma. Promocija knjige održana je u Studentskom kulturnom centru, a o knjizi su govorili Božidar Andrejić, izdavač, novinari Vanja Bulić, Novo Tomić i sam autor.

Foto: Sa promocije (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
24
apr
Kalifornijski profesori na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu
Kragujevac
Kalifornijski profesori na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, održana je konferencija za novinare povodom gostovanja šestoro profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Francisku.

Povod za ovaj događaj bio je petodnevni seminar o savremenim tehnikama obrazovanja u medicini, čiji je organizator bio Medicinski fakultet u Kragujevcu, sa ciljem da se na ovoj ustanovi poveća nivo kvaliteta nastave što bi doprinelo boljem obrazovanju budućih medicinskih radnika.

Američki profesori posetili su Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

Foto: Sa konferencije za novinare (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
07
apr
PKS podržala nacionalni Konzorcijum
Beograd
PKS podržala nacionalni Konzorcijum

Nacionalni Konzorcijum za izgradnju mosta preko Dunava kod Beške i GP "Mostogradnja", lider Konzorcijuma, na sednici Predsedništva Odbora Udruženja za građevinarstvo, IGM i stambenu izgradnju Privredne komore Srbije otvorili su pitanje poptupka u vezi sa dodelom posla za izgradnju novog i sanaciju starog mosta na Dunavu kod Beške. Privredna komora Srbije dala je punu podršku nacionalnom Konzorcijumu uz obrazloženje da je prema svim kriterijumima tendera, Konzorcijum ocenjen za najboljeg ponuđača.

Foto: Sa konferencije za novinare (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
05
apr
Prva samostalna izložba grafičkog dizajna Jelene Drobac
Beograd
Prva samostalna izložba grafičkog dizajna Jelene Drobac

Jelena Drobac, student IV godine Fakulteta primenjenih umetnost, Atelje Grafički dizajn i stalni spoljni saradnik PR agencije "Pragma", otvorila je prvu samostalnu izložbu vizuelnih identiteta pod nazivom "Pickeled ideas". Radovi se mogu pogledati do 12. aprila u art kafeu "Kocka", Carice Milice 7, Beograd.

Tokom trajanja izložbe Jelena je dobila dva značajna priznanja za svoj rad. Za vizuelni identitet "Elenov vinarije" dobila je drugu nagradu na velikom međunarodnom konkursu Identity: Best of Best 2006. Žiri su činili dizajneri iz Rusije, SAD, Nemačke, Engleske, Japana među kojima su i vlasnik agencije Pentagram, Margo Čejs, kao i vlasnik i urednik LogoLounga. Na konkurs je pristiglo 970 radova iz 24 zemlje.

Jelenina četiri rada sa ove izlozbe objavljena su u udžbeniku iz grafičkog dizajna The Secret Life of Logos, autora Leslija Kabarga, a izdavač je čuveni američki časopis za vizuelne komunikacije HOW magazin.

Foto: Pozivnica za izložbu (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
31
mar
Godišnja Skupština akcionara Univerzal banke
Beograd

Poslovanje Univerzal banke a.d. Beograd u protekloj godini, izraženo kroz relativne pokazatelje, bilo je veoma uspešno - finansijski potencijal porastao je za 30 odsto, krediti za 52 odsto, a povećan je i kvalitet kreditnog portfolia za 20 odsto. Time je omogućeno ostvarenje dobiti za 29 odsto više nego u prethodnoj godini, odnosno prinosa na kapital Banke u iznosu od 12 odsto - ocenjeno je na sednici Skupštine akcionara Univerzal banke a.d. Beograd.

Skupština, kojoj su prisustvovali i novi akcionari, donela je sve odluke jednoglasno, što je značajna podrška menadžmentu i zaposlenima Banke u budućem radu.

2006
21
mar
Nagrade za arhitekturu kompanije "Novosti"
Mustafa Musić autor najbolje kuće u 2005.
Beograd
Mustafa Musić autor najbolje kuće u 2005.

Najbolja kuća u prošloj godini na prostorima SCG je, po mišljenju stručnog žirija Kompanije "Novosti" a.d. "Kondominijum", objekat sa luksuznim apratmanima na Dedinju u Beogradu, delo arhitekte Mustafe Musića.

Ova luksuzna kuća predstavlja značajan i kompleksan poduhvat na polju arhitekture koji će imati dugotrajan uticaj na tok arhitektonske misli u našoj zemlji, stav je stručnog žirija.

"Pragma" je obezbedila PR podršku investitoru "Globos MC Trade" i projekt-birou "Zenit inženjering".

Foto: Najbolja kuća (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
17
mar
Izašao prvi broj "Legendi"
Beograd
Izašao prvi broj "Legendi"

Prvi broj magazina "Auto moto legende", nastalog u saradnji Beogradskog gradskog saobraćaja i PRAGME, našao se u prodaji. Promocija lista je održana u Muzeju automobila u Beogradu, u ulici Majke Jevrosime, gde su se prisutnim novinarima obratili tehnički urednik Božidar Andrejić i urednik Marko Ilić.

Centralna tema prvog broja ovog magazina o "istoriji na točkovima" je 120 godina od konstruisanja prvog automobila.

Foto: Sa promocije prvog broja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
03
feb
Donatorski koncert Mine Zakić u Skupštini grada
Muzikom do sopstvenog violončela
Beograd
Muzikom do sopstvenog violončela

U svečanoj sali Skupštine grada, održan je donatorski koncert mlade violončelistkinje Mine Zakić, koja je ove godine kao najmlađi student, primljena na Učilište pri državnom konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi. Koncert je organizovan u cilju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu novog instrumenta kako bi mlada umetnica mogla da nastavi školovanje u Moskvi. Pozivu su se do sad odazvale SO Novi Beograd, SO Vračar, EFT Group, Belladonna, LPT Publici, SCP, ITS, Modna kuća "Sreća", ORF, "Želturist", ŽTP-Beograd, Sigrad inženjering Beograd, HVB banka, Mostogradnja. Zainteresovane firme i pojedinci i dalje se mogu uključiti u akciju prikupljanja donatorskih sredstava.

Foto: Koncert Mine Zakić u Skupštini grada (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
02
feb
Konferencija za novinare Planuma i Mostogradnje
Beograd
Konferencija za novinare Planuma i Mostogradnje

U organizaciji Nacionalnog konzorcijuma za izgradnju mosta preko Duanva kod Beške, održana je konferencija za novinare u Tanjugovom press centru, na kojoj su direktori Planuma i Mostogradnje, potvrdili da su spremni da u predviđenim rokovima izgrade novi most i rekonstruišu postojeći kod Beške. Ovom prilikom obeležen je i jubilej 61. godine postojanja Mostogradnje.

Foto: Sa konferencije za novinare (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
28
jan
Jedanaesta generacija Trening radionice za PR završila školovanje
Beograd
Jedanaesta generacija Trening radionice za PR završila školovanje

Predavanjima Veselina Kljajića "Poslovna komunikacija" i Zorana Nikolića Zozona "Mediji i zabava" polaznici 11. generacije Trening radionice za PR završili su edukaciju na kojoj su imali priliku da se upoznaju sa pravilima i "tajnama" PR zanata tj. kako komunicirati sa različitim segmentima javnosti bitnim za njihovu organizaciju. Polaznici u jesenjem semestru bili su zaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, SO Sremski Karlovci, JP "Poslovni prostor" Zemun, novinari nekoliko medija, studenti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, kao i ostali zainteresovani za znanja iz oblasti PR-a.

Nakon poslednjeg predavanja polaznici i profesori razmenili su utiske o naučenom i/ili drugačije viđenoj ulozi PR-a u, kako kaže jedna definicija PR-a, stvaranju prijatelja organizacije.

Foto: Sa završnog koktela (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2006
03
jan
Redizajn lista "Poslovi"
Beograd
Redizajn lista "Poslovi"

Praznični broj "Poslova", nedeljnih novina Nacionalne službe za zapošljavanje, izašao je u novom ruhu, sa novim informativnim, edukativnim i relaksirajućim sadržajima i sa novim grafičkim dizajnom.

Redizajn lista uradio je tim agencije Pragma.

Foto: Naslovna strana (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
22
dec
Nove usluge NSZ-a
SMS-om do zaposlenja
Beograd

U prostorijama Privredne komore Srbije održana je promocija novih usluga Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije. Promociji su prisutstvovali brojni predstavnici većih firmi u Srbiji, ali i predstavnici udruženja poslodavaca. Kao bitnija novina na ovom skupu, mogu da se izdvoje SMS usluge, koje omogućavaju nezaposlenima da se putem mobilnih telefona registruju kod NSZ-a.

Nakon prezentacija, održana je i diskusija na temu očekivanja poslodavaca od Nacionalne službe.

2005
16
dec
Godišnje druženje sa novinarima
Beograd
Godišnje druženje sa novinarima

Generalni direktor Univerzal banke ad Beograd Ratko Banović sa saradnicima ugostio je predstavnike 30 medija na tradicionalnom, godišnjem susretu sa novinarima. Osim urednika i novinara koji sektorski prate bankarstvo skupu su prisustvovali novinari još nekih redakcija sa kojima je Univerzal banka sarađivala na raznim poljima (sport, kultura itd). Tom prilikom predstavljena je publikacija Godišnji izveštaj za prošlu godinu, kao i najbitniji finansijski pokazatelji za ovu godinu.

Foto: Predstavnici medija (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
14
dec
Dan otvorenih vrata EFT Group
Novinari na "berzi struje"
Beograd
Novinari na "berzi struje"

Povodom kraja uspešne poslovne godine EFT Group je u svom poslovnom sedištu u Beogradu organizovao Dan otvorenih vrata za novinare i urednike koji prate oblast energetike. Pored predstavljanja poslovnih rezultata i glavnih projekata u 2005. godini promovisan je film o razvoju i planovima EFT Group u Srbiji i širem regionu. Ekipa trgovaca strujom, tzv. "trejderi", pojasnili su predstavnicima medija proces kupoprodaje struje, demistifikujući im taj, kod nas, nov posao. Domaćini skupa su bili izvršni direktor EFT Džejms Naj, direktor prodaje dr Svetislav Bulatović i ostali čelnici kompanije.

Foto: Prostorije berze struje (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
25
nov
Dan otvorenih vrata za novinare NSZ
Položaj žena na tržištu rada
Beograd
Položaj žena na tržištu rada

Među ukupno registrovanim nezaposlenim (aktivnim) licima, u periodu jul 2004 - jul 2005. godine, bilo je čak 54 odsto žena. Učešće žena u ukupnom zapošljavanju opada sa 47,5 na 45,80 odsto - govore najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), saopšteni na skupu "Položaj žena na tržištu rada".

- Osim zakona o radu i zapošljavanju u kojima su norme koje uređuju tu oblast prilično jasne, u proceduri su i zakon o ravnopravnosti polova i borbi protiv diskriminacije, kao i nacionalna strategija protiv nasilja, kaže Radovan Ristanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Statistički pokazatelji idu na štetu žena, ali se žene sve više uključuju u programe aktivne politike zapošljavanja koji su usmereni na podizanje nivoa kompetentnosti i zapošljivosti. Međutim, prema Ristanovićevim rečima, muškarci su dominantniji u delu koji podrazumeva finansijsku podršku NSZ.

Dan otvorenih vrata NSZ održan je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Foto: Sa Dana otvorenih vrata NSZ-a (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
17
nov
Sajam zapošljavanja u Domu sindikata
Beograd
Sajam zapošljavanja u Domu sindikata

"Hemofarm", "Galenika", "Koka-kola", "Mostogradnja", "Stankom", "Telekom", "Mc Donalds", samo su neke od kompanija koje su na Sajmu zapošljavanja, u holu dvorane Doma sindikata, u organizaciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, ponudile posao nezaposlenima sa evidencije filijale Beograd. Na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje svi zainteresovani mogli su da se prijave za obuku za aktivno traženje posla ili za obuku za započinjanje sopsvenog biznisa. Svi nezaposleni mogli su da dobiju i formular za pisanje radne biografije ili da na licu mesta odštampaju svoj već pripremljen CV.

Sajam za zapošljavanje otvorio je gospodin Slobodan Lalović, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Ovo je još jedna od akcija koju je Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala uz konsultantsku pomoć agencije Pragma.

Foto: Gužva na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
16
nov
Uloga lokalnih saveta u politici zapošljavanja
Beograd
Uloga lokalnih saveta u politici zapošljavanja

Uloga Nacionalne službe za zapošljavanje u lokalnim savetima, značaj i funkcije organa lokalne samouprave u lokalnim savetima za zapošljavanje, kao i načini ostvarivanja ciljeva, zbog kojih su saveti i osnovani, glavne su teme okruglog stola, održanog u Skupštini grada Beograda.

Učesnici skupa, osim predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje i kabineta gradonačelnika Beograda, bili su i članovi Državne uprave za tržište rada Kraljevine Švedske.

Poseban segment okruglog stola, upravo je i bio posvećen iskustvima Švedske u institucionalizaciji socijalnog dijaloga.

Foto: Učesnici okruglog stola (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
05
nov
Jesenji kurs Trening radionice
Beograd
Jesenji kurs Trening radionice

Uvodnim predavanjem iz oblasti PR-a i korporativne komunikacije, započela je edukacija XI generacije polaznika Pragmine Trening radionice. Polaznici u jesenjem semestru su zaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Opštini Sremski Karlovci, JP "Poslovni prostor" Zemun, novinari nekoliko medija, studenti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, kao i mnogi drugi, zainteresovani za znanja iz oblasti PR-a.

Trening radionica XII generacije počeće u februaru, a za sve zainteresovane, koji se upišu do 15. decembra 2005, agencija Pragma odobrava popust od 10 odsto.

Foto: Uvek dobro posećena predavanja iz PR-a (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
04
nov
Korisnički servis za nezaposlene
Beograd
Korisnički servis za nezaposlene

U okviru Filijale nacionalne službe za zapošljevanje za grad Beograd, na Gundulićevom vencu, nezaposlenima je na raspolaganju savremeni Sistem za samousluživanje i korisnički servis.

Ovaj projekat je proizvod saradnje Nacionalne službe za zapošljavanje i Švedske državne uprave za tržište rada. Ovo je samo jedna od aktivnosti koju Nacionalna služba za zapošljavanje izvodi uz konsultantsku pomoć Agencije Pragma.

Otvaranju Korisničkog servisa prisustvaovali su Slobodan Lalović, ministar za zapošljavanje, rad i socijalnu politiku, Nikola Ristivojević, direktor Filijale i Radovan Ristanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: Detalj sa otvaranja Korisničkog servisa (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
05
okt
Otvoren tender za izgradnju mosta kod Beške
Domaći Konzorcijum ponudio najkvalitetnije tehničko rešenje
Beograd
Domaći Konzorcijum ponudio najkvalitetnije tehničko rešenje

U Republičkoj direkciji za puteve 4. oktobra su otvorene ponude koje su nakon 17 meseci rasprave, šest inostranih građevinskih firmi i domaći Konzorcijum građevinskih firmi predali na tender za rekonstrukciju starog i izgradnju novog mosta kod Beške.

Tenderska komisija je objavila da je po ponuđenoj ceni Konzorcijum na drugom mestu, a na trećem austrijsko-nemačka kompanija "Alpina mejreder". Najniža cena koju je ponudio hrvatski "Konstruktor", nije jedini kriterijum u odlučivanju. Osim ponuđene cene, uslov za izbor firme koja će dobiti posao je i ponuđeno tehničko rešenje, na osnovu čega Branko Knežević, direktor beogradske Mostogradnje, tvrdi da će Konzorcijum dobiti ovaj posao.

Konačnu odluku Republička komisija za puteve će doneti za dva meseca, a prema uslovima tendera radovi na autoputu Beograd - Novi Sad bi trebalo da počnu 2006. i da se završe 2009. Projekat će delom biti finansiran kreditom Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Foto: Press konferencija Nacionalnog konzorcijuma, 29.9.2005. (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
03
okt
Dva evroskupa u Vrnjačkoj Banji posvećena gasifikaciji
Svetska banka gasifikuje strateške pravce
Vrnjačka Banja
Svetska banka gasifikuje strateške pravce

Druga konferencija Radne grupe za finansiranje gasne infrastrukture jugoistočne Evrope, održana je Vrnjačkoj Banji 3. i 4. oktobra. Skup je bio u funkciji priprema za raspodelu Fonda Svetske banke za finansiranje strateških gasnih pravaca u jugoistočnoj Evropi.

Prioritet u razgovorima je bio magistralni gasovod MG 10 Niš - Dimitrovgrad - Dupnica, dužine 106km, i skladište gasa u Banatskom Dvoru. Skupom su predsedavali predstavnici Svetske banke i Evropske komisije, a učestvovale su delegacije 10 država iz regiona jugoistočne Evrope i predstavnici 40 resornih organizacija i gasnih opearatera.

Sastanak posvećen širenju gasne distributivne mreže u jugoistočnoj Evropi, održavan je 4. i 5. oktobra, takođe u Vrnjačkoj Banji. Sastankom, na kome su učestvovale delegacije iz jugoistočne Evrope, predstavnici Svetske banke, EBRD, KfW, Udruženja gasnih operatera Evrope (GIE), predstavnici najznačajnijih kompanija gasnih operatera iz cele Evrope (Gas de France, OMV, E-ON, RUR GAS, ACEGAS, DEPA, Shell) i Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, predsedavali su predstavnici Evropske komisije.

Na skupu je bilo reči o modalitetima investiranja u razvoj gasne distributivne mreže u državama jugoistočne Evrope i iskustvima koje vodeće evropske kompanije imaju u toj oblasti.

Foto: Sa skupa (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
20
sep
Gas u stotinu gradova i opština Srbije
Šabac
Gas u stotinu gradova i opština Srbije

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, direktor NIS-Energogasa Milutin Prodanović i predsednici dvadesetsedam opština zapadne Srbije potpisali su Sporazum o gasifikaciji tog dela Srbije.

Ovim sporazumom praktično je stotinu gradova i opština Srbije odlučilo da sprovede gasifikaciju, u skaldu sa Nacionalnim akcionim planom.

Potpisivanju protokola prisustvovala je grupa novinara iz Beograda u organizaciji agencije Pragma, kao i mnogobrojni dopisnici beogradskih medija iz Šapca i okoline.

Foto: Sa potpisivanja protokola o gasifikaciji zapadne Srbije u Šapcu (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
08
sep
Teofilovići treći put u Americi

Braća Teofilović (www.teofilovici.co.yu) sledeće sedmice putuju u Boston na poziv jedne od najeminentnijih muzičkih akademija u SAD, New England Conservatory, odnosno katedre za etnomuzikologiju. U okviru ove posete Ratko i Radiša Teofilović će održati koncert na Konzervatorijumu, a zatim će razgovarati sa studentima.

Tokom boravka u SAD i Kanadi biće održani koncerti i u Srpskom kulturnom centru u Vankuveru, klubu Sv. Sava i crkvi Sv. Vasilije Ostroški u Čikagu.

Na Preobraženje (19. avgusta) braća Teofilović su održali koncert na otvaranju međunarodnog festivala Savacium fest u Šapcu, a krajem avgusta su nastupili na otvaranju Dana kulture Srbije i Crne Gore u Berlinu, koji su održani u organizaciji Ministarstva inostranih poslova Nemačke i Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Agencija Pragma sarađuje sa braćom Teofilović na pripremi novog albuma Live in Belgrade.

2005
12
avg
Radno druženje sa novinarima i urednicima
Beograd
Radno druženje sa novinarima i urednicima

Konzorcijum građevinskih firmi za izgradnju novog mosta na Dunavu kod Beške, na čelu sa GP "Mostogradnja" (koja je izgradila i postojeći most), organizovao je radnu večeru za urednike i novinare beogradskih medija, na brod-restoranu "Barič" kod hotela "Jugoslavija". Prisutnim novinarima iz 25 medija zahvalio se Branko Knežević, generalni direktor "Mostogradnje" koja ove godine slavi 60 godina postojanja i uspešnog rada, kako u zamlji, tako i u inostranstvu.

Foto: Detalj sa radne večere (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
03
avg
Veliki uspeh mlade violončelistkinje
Mina Zakić na konzervatorijumu "Čajkovski"
Beograd
Mina Zakić na konzervatorijumu "Čajkovski"

Violončelistkinja Mina Zakić je jedina učenica iz Srbije koja je ove godine primljena na završnu godinu Muzičkog učilišta pri Moskovskom državnom konzervatorijumu "Čajkovski". Ona je i najmlađi student nulte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imre Kalmana.

Zakićeva je rođena 1991. godine. Završila je I razred Srednje muzičke škole "Koste Manojlović" i VII razred Osnovne škole "Branko Radičević". Dobitnica je Specijalne nagrade na takmičenju "Petar Konjović", kao i više nagrada na međunarodnim takmičenjima u Austriji (kada je osvojila i Specijalnu nagradu za najmlađeg takmičara), Slovačkoj i Francuskoj.

Mina Zakić je 2002. otvorila BEMUS, kao i Prvi međunarodni festival čelista u Beogradu, godinu kasnije.

Nastupala je u Kolarčevoj zadužbini, galerijama SANU i "Progres", Etnografskom muzeju, Skupštini grada, "Gvarnerijusu" i Matici srpskoj. Koncerte je održala u Srpskom narodnom pozorištu i Sinagogi u Novom Sadu, kao i u Kulturnom centru SCG u Parizu.

Mina Zakić je svirala sa orkestrom RTS, Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu. Član je Evropskog simfonijskog orkestra mladih.

Za razliku od ostalih srednjih muzičkih škola, Moskovsko učilište priprema učenike za Konzervatorijum "Čajkovski" koji važi za jedan od najboljih i najkvalitetnijih u celom svetu. "Čajkovski" trenutno pohađa veoma mali broj studenata iz naše zemlje.

Na realizaciji PR aktivnosti, za mladu umetnicu, angažovana je agencija Pragma.

Foto: Mlada violončelistkinja Mina Zakić (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
28
jul
Promocija monografije "Guča"
Beograd
Promocija monografije "Guča"Promocija monografije "Guča"

Uz zvuke duvačkog orkestra Miroslava Krstića iz Vladičinog Hana, podmladak KUD "Branko Cvetković" i zdravicu glumca Milana Milosavljevića u beogradskoj ulici Kneza Mihaila promovisana je monografija "Guča" (treća knjiga iz edicije "Turistički informator Srbije" izdavačke kuće "Princip - Bonart pres").

I ova knjiga je izašla pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge Vlade Republike Srbije, a agencija "Pragma" za naredni period planira još nekoliko zanimljivih promocija ove edicije.

Hepening na 35 stepeni Celzijusa, osvežavalo je "MB pivo".

Foto: Guča (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2005
27
jul
Gasifikacija jugoistočne Srbije
Niš
Gasifikacija jugoistočne Srbije

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, direktor NIS Energogasa Milutin M. Prodanović i gradonačelnik Niša Smiljko Kostić svečano su otvorili obnovljeni Centar za tečni naftni gas u Nišu.

Predsednici 30 opština južne i jugoistočne Srbije su, u sedištu nišavskog okruga, istog dana, potpisali protokol o gasifikaciji svojih lokalnih sredina sa Ministarstvom rudarstva i energetike i NIS Energogasom. Među mnogobrojnim novinarima niških medija, dopisnicima centralnih beogradskih medija iz Niša, ovim događajima je, u organizaciji Agencije Pragma, prisustvovala i grupa novinara iz Beograda.

Foto: Sa konferencije za novinare (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
20
jul
Promocija Turističke biblije Srbije
Beograd
Promocija Turističke biblije Srbije

Izdavačko preduzeće "Princip - Bonart Pres" predstavilo je drugo izdanje Turističkog informatora Srbije pod nazivom "Turistička biblija Srbije - Beli anđeo", objavljeno pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge, Ministarstva za kulturu i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Konferenciji za novinare su prisustvovali novinari 40 redakcija štampanih i elektronskih medija, za koje će PR agencija Pragma, u sklopu promocije ovog izdanja, organizovati i posete pojedinim lokalitetima predstavljenim u knjizi.

Foto: Sa konferencije za novinare (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
04
jul
Dan otvorenih vrata EFT Group
Fatničko polje (Republika Srpska)
Dan otvorenih vrata EFT GroupDan otvorenih vrata EFT Group

Povodom spajanje deonica Pađeni i Podtuhor, 15.650 metara dugog hidrotunela Fatničko polje - Bilećko jezero grupa od 25 novinara iz Srbije prisustvovala je Danu otvorenih vrata kompanije EFT Group za novinare iz BiH i SCG. To je, u poslednjih nekoliko godina, najveća investicija u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini, vrendna 26 miliona evra. U okviru ove posete novinari su posetili i Drven-grad (Mećavnik), Trebinje, Dubrovnik i Herceg Novi.

Foto: Unutar hidrotunela i novinari u šetnji (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2005
25
jun
Novi PR menadžeri
Beograd
Novi PR menadžeriNovi PR menadžeri

U subotu je završena edukacija X generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima agencije Pragma. Poslednjeg dana sa polaznicima su radili Marko Stojanović, na temu Neverbalna komunikacija i Zoran Nikolić Zozon - Mediji i zabava.

Nakon vežbe na temu Marketinška i PR kampanja za pozorište, koju je cela grupa radila zajedno, na koktelu u prostorijama radionice su se okupili svi predavači i polaznici Radionice.

Foto: Edukacija i opuštanje (kliknite na slike za uvećani prikaz)

2005
24
jun
Gasifikacija Svilajnca
Svilajnac
Gasifikacija Svilajnca

Gradonačelnik Svilajnca Dobrivoje Budimirović Bidža i generalni direktor Energogasa Milutin M. Prodanović svečano su obeležili početak radova na gasifikaciji Svilajnca. Završetak radova očekuje se u oktobru.

Svilajnac je prva opština u kojoj je započeta gasifikacija, nakon protokola o gasifikaciji lokalnih sredina koji su 16. juna u Vrnjačkoj Banji potpisali Radomir Naumov, ministar energetike i rudarstva Republike Srbije, Milutin M. Prodanović, direktor NIS Energogasa i predsednici dva grada i 27 opština Srbije.

Foto: Početak rada na gasifikaciji (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
16
jun
Potpisan protokol o gasifikaciji Srbije
Vrnjačka Banja
Potpisan protokol o gasifikaciji Srbije

Radomir Naumov, ministar energetike i rudarstva Republike Srbije, Milutin M. Prodanović, direktor NIS Energogasa i predsednici dva grada i 27 opština Srbije potpisali su u Vrnjačkoj Banji protokol o gasifikaciji lokalnih sredina. Očekuje se gasifikacija još 60 opština Srbije do kraja godine. Medijsku podršku projektu gasifikacije centralne i južne Srbije pruža agencija Pragma.

Na ovom skupu je promovisan i prvi broj kvartalnog newslettera NIS Energogasa pod nazivom "Energoglas".

Foto: Potpisivanje protokola (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
02
jun
Najveći projekat kompanije EFT
Ugalj po evropskim ekološkim standardima
Beograd
Ugalj po evropskim ekološkim standardima

Londonska kompanija EFT (Energy Financing Team), čiji su suvlasnici Vojin Lazarević i Vuk Hamović, na osnovu ugovora sa Vladom Republike Srpske, preuzela je rudnik lignita Stanari kod Doboja na 30 godina. U prvoj fazi eksploatacije rude kompanija će uložiti 14 miliona evra, a u drugoj EFT planira izgradnju termoelektrane od 200 megavata u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Rudnik Stanari poseduje geološki ispitane zalihe od 110 miliona tona kvalitetnog uglja bez sumpora koji zadovoljava sve evropske ekološke standarde. Očekivani nivo proizvodnje je 600 hiljada tona.

Otvaranju rudnika i prezentaciji u hotelu "Kardinal" u Banji Vrućici prisustvovalo je, u organizaciji Agencije PRAGMA, dvadeset novinara iz beogradskih medija.

Foto: Rudnik lignita Stanari kod Doboja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
26
apr
Počela nastava u Trening radionici za PR
Beograd
Počela nastava u Trening radionici za PR

Edukacija desete generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima, u organizaciji agencije "Pragma", otpočela je uvodnim predavanjem o PR-u.

Nastava će se održavati sledećih devet sedmica, tokom vikenda, po najavljenom programu edukacije. Nakon prvog predavanja i radionice na teme: Pisanje saopštenja, Interni PR skupštine opštine i Eksterni PR nove banke na tržištu (predavač Cvijetin Milivojević), sledi nastavni program iz oblasti neverbalne komunikacije, organizacije PR službe, lobiranja, nastupa na radiju i televiziji i ličnog PR-a.

Nastavu prate polaznici zaposleni na poslovima PR-a i marketinga u Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine, SO Zemun, kompaniji Siemens, građevinskog preduzeća "Mostogradnja", NIS "Energogas", NVO Dečije srce, PR agenciji Lex...

Foto: Sa predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
07
apr
Investicija slovenačke kompanije "Noviforum"
Novi Internet pretraživač
Beograd
Novi Internet pretraživač

U razvoj sadržaja na Internet prostoru Srbije i Crne Gore, ljubljanski "Noviforum" će, preko beogradske kompanije "Pogodak", u sledeće tri godine uložiti više od milion evra. Od 1. aprila, na adresi www.pogodak.co.yu, startovao je novi pretraživač lokalizovan za prostor SCG i prilagođen srpskom jeziku (latinično i ćirilično pismo) koji ima uvid u sve sadržaje koji postoje na domaćem Internetu.

"Noviforum" je osnovan pre 14 godina, kao kompanija iz oblasti klasičnog izdavaštva, posao je zatim proširen na izdavanje poslovnih registara u elektronskoj formi, da bi od 1998. ova kompanija počela sa razvojem Internet pretraživača.

Danas je www.najdi.si, čiji je osnivač "Noviforum", ubedljivo najposećenija slovenačka Internet stranica koja ima više od 170.000 ulazaka dnevno, što čini blizu 10 procenata stanovnika Slovenije.

Cilj slovenačke kompanije je da izgradi mrežu lokalnih pretraživačkih portala u 12 država srednje i jugoistočne Evrope, a beogradski "Pogodak", preko koga "Noviforum" namerava da proširi delatnost u Rumuniji i Bugarskoj, ima značajnu ulogu u ostvarenju te vizije. Prošle jeseni je počeo sa radom pretraživač specijalizovan za hrvatski internet www.pogodak.hr, a do kraja ove godine u ovu mrežu će biti uključeni pretraživači lokalizovani za Internet prostore Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Press konferenciju u Medija centru na kojoj su saopšteni ovi podaci organizovala je PR agencija PRAGMA.

Foto: Sa konferencije za novinare u Medija centru (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
25
mar
Jednodnevna izložba sa zapletom (povodom Dana mladosti)
Ko je izneverio pionire?
Beograd
Ko je izneverio pionire?

Beogradska umetnička grupa Crpna stanica, uz muzičku podršku Venus radija, u prostoru napuštene Crpne stanice u Dorćolskoj marini organizuje proslavu 25. maja sa izložbom pod nazivom Ko je izneverio pionire?, propratnim programom, sportskim igrama i celodnevnom žurkom. Šta se dogodilo 25 godina nakon pionirskih marama? Ko je izneverio tadašnje, a kakav odnos prema pionirima imaju nove generacije? Na ova pitanja odgovaraju Vladimir Perić, Nikola Džafo, Dušan Gađanski, Goran Denić, Boris Petrović, Snežana Skoko, Dragana Nikoletić, Nenad Trifunović, Lazar Bodroža, Aleksandra Zdravković, Saša Totić, Ivana Bojović, Ivana Ivković, Ljiljana Šunjevarić Arbajter, Marko Šutija, Marija Janković.

Proslava počinje u 15 sati i trajaće do ponoći.

2005
24
mar
Prezentacija u Privrednoj Komori Srbije
Vodoarmature bez prisustva olova
Beograd
Vodoarmature bez prisustva olova

RPC "Pešović", kompanija specijalizovana za razvoj i izradu vodosanitarne opreme, na tribini u Privrednoj komori Srbije povodom primene novih tehnologija u oblasti vodosanitarnih armatura, predstavila je slavine proizvedene bez prisustva olova, nikla, cinka, hroma, kalaja i ostalih teških metala. Ovi ekoproizvodi su izrađeni na bazi termoplastičnih materijala poslednje generacije i predstavljaju novinu u svetskih razmerama.

O novim standardima i preporukama Evropske unije u oblasti vodsanitarnih armatura govorio je Aleksa Višnjić iz Saveznog zavoda za standardizaciju, o štetnosti prisustva teških metala u vodi za piće dr Krunoslav Subotić naučni saradnik Instituta "Vinča", a o zaštiti intelektualne svojine kod nas dr Milenko Manigodić.

Prezentaciju RPC "Pešović" na ovom skupu organizovala je PR agencija PRAGMA.

Foto: Sa prezentacije (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
09
feb
Ambasador Bosne i Hercegovine u poseti Šapcu
Šabac
Ambasador Bosne i Hercegovine u poseti Šapcu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji i Crnoj Gori, njegova ekselencija gospodin Tomislav Leko, sa delegacijom ambasade posetio je opštinu Šabac. Na prijemu kod gradonačelnika Miloša Miloševica obavljeni su razgovori sa predstavnicima najuspešnijih šabačkih firmi. Delegacija je posetila Mlekaru Šabac (klijent agencije "Pragma"), Zorka-pharmu, šabačku Biblioteku i TV Šabac.

Posetu bosansko-hercegovačke delegacije Šapcu organizovala je agencija "Pragma" u okviru PR aktivnosti svog klijenta Skupštine opštine Šabac.

Foto: Sa prijema kod gradonačelnika Šapca (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
25
jan
U produkciji PR agencije PRAGMA
Foto-izložba "Evropska unija na delu u Srbiji"
Beograd
Foto-izložba "Evropska unija na delu u Srbiji"Foto-izložba "Evropska unija na delu u Srbiji"

"Evropska unija na delu u Srbiji" - naziv je izložbe koja je, u organizaciji Evropske agencije za rekonstrukciju i u produkciji PR agencije PRAGMA, otvorena u sali "Pogon" beogradskog Doma omladine.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srbije dr Vojislav Koštunica i evropski komesar za pridruživanje Evropskoj uniji Oli Ren. Kompletan dizajn konstrukcije, kao i realizaciju celokupne postavke fotografija, odradila je naša agencija, u čijem su timu, između ostalih, bili dizajner Aleksandar Jevtović, fotografi Srđan Ralić, Imre Szabo i Zvezdan Mančić... Supervizor projekta je bio mr Veselin Kljajić.

Izložba je otvorena do 4. februara 2005. godine.

Foto 1: Gosti na otvaranju izložbe (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Foto 2: Detalj iz Doma omladine (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
20
jan
Pet decenija NIS Energogas
Beograd
Pet decenija NIS Energogas

NIS Energogas je, nizom radnih i svečanih aktivnosti, u januaru, obeležio pet decenija postojanja.

U sklopu obeležavanja jubileja, agencija PRAGMA je, u Međunarodnom press centru Tanjuga, organizovala konferenciju za novinare rukovodstva NIS Energogasa. Bila je to prilika da predstavnici NIS Energogasa predstave planove za gasifikaciju Srbije u 2005. godini.

Foto: Sa konferencije za novinare rukovodstva NIS Energogas (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2005
11
jan
Godišnja nagrada agenciji "Pragma"
Beograd
Godišnja nagrada agenciji "Pragma"

Televizija Palma je agenciji "Pragma" dodelila nagradu Najbolja PR agencija u 2004. godini i to za uspešno realizovane kampanje za klijente: Univerzal banka a.d., Mlekara Šabac, fabrika boja i lakova "Bojana", kozmetička kuća "Aura", modna kuća "P.S. Fashion", Evropska agencija za rekonstrukciju...

Foto: Sa svečane dodele nagrada (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
21
dec
Ambasador Kine u poseti Šapcu
Šabac

Ambasador NR Kine u Srbiji i Crnoj Gori, njegova ekselencija gospodin Li Guobang, sa suprugom i visokim predstavnicima kineske ambasade posetio je Šabac. Gosti iz Kine, u pratnji gradonačelnika Šapca, Miloša Miloševića, obišli su najveći jednokrovni plastenik na svetu u Debrcu, zatim zdravstveni centar "Dr Laza Lazarević", kojem je Kina prošle godine poklonila skener vredan 200.000$, kao i Školu za umetničke zanate. U popodnevnim satima ambasador Kine je gostovao na lokalnoj televiziji.

Posetu kineske delegacije Šapcu organizovala je agencija "Pragma" u okviru PR aktivnosti svog klijenta Opštine Šabac.

2004
30
nov
Ambasadori u poseti RPC "Pešović"
Šimanovci
Ambasadori u poseti RPC "Pešović"

Abasadori i otpravnici poslova Egipta, Tunisa, Maroka, Libije, Alžira, Libana i Palestine bili su gosti firme RPC "Pešović" (proizvođač vodoinstalaterske armature - česme, slavine, tuševi...) u cilju uspostavljanja saradnje sa privredom arapskog sveta. Vlasnik firme Predrag Pešović je jedan od sedam ljudi na Svetu koji je od Evropske patentne unije dobio Veliku lentu za sveukupan pronalazački rad. Poseti je prisustvovao i veliki broj beogradskih i novosadskih medija u organizaciji Agencije Pragma.

Foto: Novinari i ambasadori na zadatku (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
28
nov
PR se uči
Beograd
PR se uči

Edukacija devete generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima, u organizaciji agencije Pragma, otpočela je uvodnim predavanjem o PR-u.

Nastava će se održavati sledećih devet sedmica, tokom vikenda, po najavljenom programu edukacije. Nakon prvog predavanja i radionice na temu Stvaranja kreativnog koncepta kampanje za određeni proizvod (predavač Cvijetin Milivojević), sledi nastavni program iz oblasti neverbalne komunikacije, internog PR-a i pregovaranja-dijaloga-debate...

Nastavu prate polaznici zaposleni na poslovima PR-a i marketinga u Niškoj banci, fabrici nameštaja Dalas iz Tutina, Radio Sajmu, SO Šabac...

Foto: Atmosfera sa predavanja (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
27
okt
6. Aura Fashion Selection
Beograd
6. Aura Fashion Selection

Od 27. oktobra do 2. novembra 2004. u beogradskom hotelu Hajat Ridžensi i dvorani SKC-a održava se 6. Aura fashion selection. Medijsku podršku naslovnom sponzoru manifestacije kozmetičkoj kući Aura iz Niša pruža Agencija Pragma.

Foto: Konferencija za novinare u beogradskom klubu Guarnerijus (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
18
okt
P.S. Fashion na Hypo Fashion Week-u
Beograd
P.S. Fashion na Hypo Fashion Week-u

U okviru beogradske revije mode "Hypo Alpe Adria Fashion Week" čačanska modna kuća "P.S. Fashion" održala je u beogradskom hotelu Interkontinental reviju kolekcije jesen-zima 2004-2005 pod nazivom "She did it her way". To je bio još jedan uspešan nastup klijenta Agencije "Pragma".

Foto: iz kolekcije jesen-zima 2004-2005 (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
09
sep
KZN Nacionalnog konzorcijuma građevinskih firmi
Beograd
KZN Nacionalnog konzorcijuma građevinskih firmi

Nacionalni konzorcijum građevinskih firmi formiran za učešće na pretkvalifikacionom tenderu za izgradnju novog i sanaciju starog mosta preko Dunava kod Beške održao je konferenciju za medije u Međunarodnom press centru Tanjuga. Ovo je jedna od aktivnosti koju Agencija Pragma vodi u ovom klasičnom primeru kriznog PR-a.

Foto: Učesnici KZN i novinari (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
21
jul
"Bojana" otvorila novu prodavnicu u Nišu
Niš
"Bojana" otvorila novu prodavnicu u Nišu

Preduzeće za proizvodnju i promet boja i lakova "Bojana" otvorilo je novu prodavnicu u Nišu u ulici Obilićev venac 92. Tim povodom agencija Pragma je organizovala prezentaciju proizvodnog programa za poslovne partnere i predstavnike lokalne vlasti.

Foto: Novootvorena prodavnica firme "Bojana" u Nišu (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
16
jul
Dan otvorenih vrata opštine Šabac
Šabac
Dan otvorenih vrata opštine Šabac

Skupština opštine Šabac ugostila je, u sklopu Dana otvorenih vrata, a u orgnazaciji Agencije PRAGMA, u petak, 16. jula 2004, više od 50 novinara najvažnijih beogradskih, novosadskih i šabačkih medija. Bila je to prilika da se predstavnici medija upoznaju sa funkcionisanjem javnih službi u gradu, ali i efektima privatizacije i restrukturiranja najvećih šabačkih preduzeća, među kojima su PIK "7. jul", AD Mlekara Šabac, Zorka - Mineralna đubriva, Zorka - Boje i druga... Domaćin je bio gradonačelnik Šapca Dušan Petrović.

Foto: Novinari u obilasku najvećeg plastenika u svetu koji se gradi u Debrcu kod Šapca (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
27
apr

27. aprila 2004. godine osma generacija Trening radionice za PR i odnose s medijima u organizaciji PR agencije "Pragma" završila je dvomesečnu edukaciju. Tom prilikom organizovan je prigodan koktel u Udruženju novinara Srbije, kojem su prisustvovali predavači, kao i mnogobrojni novinari i stručnjaci za odnose s javnošću.

2004
27
apr

27. aprila 2004. godine u organizaciji preduzeća "Gastro print" i redakcije časopisa "Turistički svet", održana je "Konvencija o bezbednosti u hotelijerstvu i ugostiteljstvu", kao i III forum hotelskih domaćica i recepcionera u hotelu "Jugoslavija". Agencija "Pragma" je pružila PR podršku ovom skupu. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom resornog ministarstva, uz suorganizaciju Udruženja za kvalitet i standardizaciju Srbije i Crne Gore.

2004
21
apr
Ilustracija

21. aprila 2004. ispred YU-servisa (garaže hotela "Jugoslavija", Bulevar Nikole Tesle br. 3), humanitarna organizacija "Misija Svete Anastasije", uz medijsku podršku naše agencije, započela je akciju prikupljanja pomoći za ugroženu decu Srbije i Crne Gore. Akciji pomoći se odazvala i kompanija "Miss YU" koja je pomoć u garderobi, igračkama, knjigama, sanitetskom materijalu i drugim neophodnim stvarima simbolično predala organizatorima.

Foto: Misice sa predsednicom kompanije "Miss Yu" Vesnom Jugović prve su podržale akciju (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

2004
09
mar
Manifestacija "Beogradski pobednik"
Beograd
Manifestacija "Beogradski pobednik"

Manifestacija "Beogradski pobednik" (izbor 20 najuspešnijih ličnosti iz kulturnog i javnog života u 2004. godini) i nova emisija TV Palma "Nedelja pod palmom" - najavljeni su, na konferenciji za novinare i promociji, koja je, u organzaciji Agencije PRAGMA, održana u beogradskom restoranu "Sinđelić".

Partner projekta je "Biomed Group".

Foto: Detalj sa promocije u "Sinđeliću" (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Auto-moto legende
Beograd

Porodica magazina koji za svoju temu imaju automobilizam, od prošle nedelje je bogatija za još jednog člana.

Mesečni magazin "Auto-moto legende", nastao u saradnji agencije PRAGMA i Beogradskog gradskog saobraćaja, po rečima izdavača, posvećen je pre svega, kako piše u podnaslovu, "istoriji na točkovima" ali, već od prvog broja, baviće se i nizom drugih tema koje na specifičan način povezuju duh oldtajmerskih sladokusaca sa modernim događanjima u svetu automobilizma, mode, muzike i kulture uopšte.

U stvaranju ovog časopisa PRAGMA je učestvovala u delu koji se tiče prepress-a, desk obrade, kao i PR-a.

Uz duduk, frulu, tapan i okarinu
Braća Teofilović 2. marta na Kolarcu
Beograd
Braća Teofilović 2. marta na Kolarcu

Braća Teofilović će tradicionalni godišnji koncert za beogradsku publiku ove godine održati 2. marta u dvorani Kolarčeve zadužbine. Na ovom velikom koncertu gosti će biti glumac Nebojša Dugalić, ali kao muzičar na instrumentima saz i okarina, Bogdan Ranković će svirati frulu i duduk, a podrška Ratku i Radiši će biti i Goran Tomevski na tapanu. Cena karte je 600-800 dinara.

Foto: Teofilovići uživo (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

"Dobra stara vremena" Galeta Jankovića
Beograd

U koprodukciji Galeta Jankovića i agencije "Pragma" pokrenuta je muzička "evergreen" emisija "Dobra stara vremena", zamišljena kao serijal od 26 epizoda u trajanju od 35-40 minuta koja treba da podseti "srednju" generaciju na muziku nekih davnih mladosti. U ovome serijalu predstavljeni su baladeri, šansonjeri, pop pevači, rok grupe iz šezdesetih i sedamdesetih godina, ali i oni koji su krčili put rokenrolu i šlageru pedesetih, kao što su Prisli, Sinatra, Orbison, Bil Hali i "Komete", Fets Domino, Rej Čarls...

Autor i voditelj Gale Janković urednik je Prvog programa Radio Beograda koji već godinama radi autorsku emisiju (takođe, "evergreen") "Zabavnik" (nedeljom od 17-19 časova).

Pre toga, bio je urednik kultne emisije "Veselo veče" (1994 - 2000).

Autor je tekstova mnogih pevanih hitova, a najpoznatije su mu pesme "Ljubim te pesmama" (Ekstra Nena), "Ne idi, zlato moje" (Mira Beširević) i "Žuta ruža s Dunava" (Željko Bebek).

Zainteresovane TV stanice pravo emitovanja mogu otkupiti preko agencije Pragma.

Pod pokroviteljstvom Skupštine Beograda
Donatorski koncert za Minu Zakić i violončelo
Beograd
Donatorski koncert za Minu Zakić i violončelo

U Svečanoj sali Skupštine Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada u februaru će četrnaestogodišnja violončeliskinja Mina Zakić održati donatorski koncert namenjen prikupljanju sredstava za njeno usavršavanje na Muzičkom učilištu pri Moskovskom državnom konzervatorijumu "Čajkovski". Mlada umetnica je ove godine primljena na Učilište kao učenica sedmog razreda osnovne škole i student nulte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu kod profesora Imrea Kalmana. Tokom sedmogodišnje karijere Mina je učestvovala na brojnim svetskim muzičkim takmičenjima i festivalima, gde je dobijala prve nagrade, nastupala je širom Evrope, bila je član Evropskog simfonijskog orkestra mladih, a u Srbiji i Crnoj Gori koncertirala je između ostalog i na otvaranju BEMUS-a 2002. i Prvog međunarodnog festivala čelista u Beogradu.

Teofilovići opčinili Ameriku
Teofilovići opčinili Ameriku

Ratko i Radiša Teofilović su se vratili sa jednomesečne turneje u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, u okviru koje su bili gostujući predavači na New England Conservatory (Boston), jednoj od najprestižnijih muzičkih akademija u zemlji. Kao gosti katedre za etnomuzikologiju, profesora Boba Labrea, Teofilovići su održali nekoliko predavanja, na kojima su studentima demonstrirali stil dvoglasnog pevanja. Na poslednjoj vežbi učesnici radionice su, prema raspisanim notama, otpevali Stoj Drino. Boravak na New England Conservatory završen je nastupom otvorenog tipa u univerzitetskoj koncertnoj sali Brown Hall, kome su prisustvovali i gosti iz Njujorka, Njudžersija i Kanade. Nakon koncerata na Chicago University i Franklin College tokom prethodnih turneja, nastup na Konzervatorijumu je treći u nizu uspešnih koncerata Braće Teofilović pred publikom profesionalno orjentisanom ka etno muzici.

Prilikom boravka u Americi Teofilovići su nastupali i u Vankuveru i Čikagu, a na osnovu susreta i razgovora sa menadžerima iz Kanade i SAD očekuju nove pozive za gostovanja.

Foto: Braća Teofilović (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Upis XI generacije Trening radionice za PR
Beograd
Upis XI generacije Trening radionice za PR

U toku je upis jedanaeste generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima koja počinje krajem oktobra 2005. Polaznicima koji do 15. jula uplate prvu ratu omogućavamo popust od deset odsto.

Informišite se o tome šta je Trening radionica, kako je zamišljen nastavni program, ko su predavači i postanite polaznik jedanaeste generacije.

Foto: Kolaž iz radionice (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Upis X generacije Trening radionice za PR
Beograd
Upis X generacije Trening radionice za PR

U toku je upis desete generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima koja počinje sa radom u aprilu 2005. Polaznicima koji do 15. februara uplate prvu ratu omogućavamo popust od deset odsto.

Informišite se o tome šta je Trening radionica, kako je zamišljen nastavni program, ko su predavači i postanite polaznik desete generacije.

Foto: Jedan od predavača je rok muzičar Slađana Milošević (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Upis 9. generacije Trening radionice za PR
Beograd
Upis 9. generacije Trening radionice za PR

U Trening i konsalting centru Agencije PRAGMA u toku je upis 9. generacije Trening radionice za PR i odnose s medijima. Predavači su naši najpoznatiji stručnjaci za PR, marketing, medije i komunikologiju. Upis traje do 27. novembra, a edukacija nove generacije polaznika startuje početkom decembra.

Foto: Polaznici 8. generacije (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Promocija "Vujić vode" u Petnici
Valjevo
Promocija "Vujić vode" u Petnici

Fabrika "Vujić voda" promovisala je, u veličanstvenoj pećini u Petnici, pred više od 100 poslovnih partnera i novinara i urednika beogradskih i lokalnih medija, nove reklamne radio i televizijske spotove. Organizator Dana otvorenih vrata bila je PR agencija PRAGMA, a od događaja koji su izazvali medijsku pažnju vredi istaći i posetu šest ambasadora arapskih zemalja "Vujić vodi".

Foto: Pećina u Petnici (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Promocija novih ekspozitura Univerzal banke ad Beograd
Promocija novih ekspozitura Univerzal banke ad Beograd

Beogradska Univerzal banka otvorila je nove ekspoziture u Subotici, Kuli i Valjevu. Time je mreža poslovnica proširena na 30 filijala i ekspozitura u Beogradu i širom Srbije. Agencija Pragma upravo završava materijale korporativnog identiteta banke.

Foto: Filijala Šabac (kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Modna manifestacija 5. Aura Fashion Selection zvanično je završena dodelom nagrada. Najbolje u 13 kategorija izabrao je novinarski žiri. Među najboljima se našao i naš klijent modna kuća P. S. Fashion iz Čačka koja je dobila nagradu za najbolju modnu kolekciju.

Od 6. do 12. aprila 2004. godine održan je 5. Aura Fashion Selection. Agencija "Pragma" je organizovala nastup i pružila PR podršku kozmetičkoj kući iz Niša "Aura" koje je, već drugu godinu zaredom, generalni sponzor manifestacije. Na ovoj manifestaciji, naš klijent je imao svoj izložbeni štand na kojem je poznati šminker Brankal šminkao posetioce ovog modnog događaja, a svi posetioci su dobili poklone iz "Aurine" kolekcije.

Agencija "Pragma" je tokom marta i aprila realizovala promotivnu kampanju za novootvorene filijale i ekspoziture Univerzal banke a.d. Beograd u Pančevu i Mirijevu.

Ostale vesti